Parengtas paminklo Lazdijų krašto partizanams projektas

Šią savaitę Seirijų miestelyje lankėsi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovai, kurie parengė paminklo Lazdijų krašto partizanams maketą ir pristatė jį Lazdijų rajono savivaldybės merui Artūrui Margeliui, jo patvirtintos laisvės kovoms įamžinti darbo grupės nariams bei savivaldybės architektei.

Paminklą Lazdijų krašto partizanams, kuris papuoš Seirijų miestelį bei įamžins viso mūsų rajono rezistencinių kovų dalyvių atminimą, suprojektavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro Memorialinio departamento Memorialinio meno ir ekspertizės skyriaus skulptorius Jonas Jagėla. Kartu su Memorialinio departamento direktore Gintare Jakuboniene skulptorius pristatė parengtą paminklo maketą bei aptarė su savivaldybės atstovais, kaip jis bus prasmingai įkomponuotas pačioje Seirijų miestelio širdyje – parengtoje erdvėje priešais bažnyčią ir kultūros namus.

Lazdijų rajono savivaldybės merą bei laisvės kovoms įamžinti darbo grupės narius sužavėjo profesionaliai ir meniškai parengtas projektas. Jo autorius teigė, kad visada labai atsakingai kuria memorialus, atsižvelgdamas į jų stovėjimo vietą, aplinką, istorinius faktus bei kontekstą. Šiuo paminklu, kuriame vyrauja kryžiaus ir langų motyvai, siekiama įsimbolinti narsiai kovojusių ir savo gyvybes paaukojusių mūsų krašto partizanų stiprų tikėjimą bei jų artimųjų neblėstančią viltį pamatyti pro gimtųjų sodybų langus namo sugrįžtančius brolius, tėvus , sūnus, dukras ar mylimuosius.

Paminklo Lazdijų krašto partizanams pastatymo darbai Seirijuose prasidės jau netrukus. Lazdijų rajono savivaldybės taryba praėjusių metų lapkritį pritarė paminklo pastatymo vietai bei numatė lėšų šios vietos sutvarkymui. Skulptoriaus J. Jagėlos sukurtą paminklą partizanams finansuos ir pastatys Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Minint partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago 60-ąsias žūties metines renginio metu Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktorė Teresė Birutė Burauskaitė pasirašė Bendradarbiavimo sutartį dėl šio memorialo pastatymo Seirijuose. Iškilmingas paminklo Lazdijų krašto partizanams, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui pažymėti, atidengimas planuojamas šių metų lapkričio 23-ąją, švenčiant Lietuvos kariuomenės dieną.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą