Svarstoma dėl kolumbariumų Alytaus rajone

Alytaus rajone gali atsirasti kolumbariumai – urnų su mirusiojo palaikais laikymo statiniai. Galimybę pastatyti tokias laidojimo vietas svarsto savivaldybė. Alytaus rajone daugėja norinčių laidoti kremuotus artimųjų palaikus urnose. Toks laidojimo būdas renkamasis dėl kelių priežasčių. Viena jų – emigracija, kuri lemia ir tai, kad nėra kam prižiūrėti kapų. Be to, rajono kapinėse mažėja laisvos vietos laidojimui ir ateityje gali kilti problemų dėl kapinių plotų stygiaus.

Urna, bet kokiu atveju, užkasat arba laikant kolumbariume, užima daug mažiau vietos nei karstas. „Dabar dalis žmonių artimųjų palaikus kremuoja ir urnas su pelenais laidoja tradiciniu būdu – užkasa į žemę. Išanalizavus laidojimų skaičius, manome, kad pelenų urnų saugojimui statinius galima būtų pastatyti dvejose didžiausiose rajono kapinėse Dauguose ir Simne“, – sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius. Pasak jo, paminklų statymas, tvorelių liejimas, plytelių klojimas – daug pinigų ir darbo reikalaujantys darbai, tuo tarpu urna kolumbariume visada būtų tvarkingoje ir estetiškoje aplinkoje. Vietos kolumbariumuose būtų mokamos. „Visada išliks pasirinkimas, kaip laidoti artimąjį“, – pažymėjo V. Pranskevičius.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus, prie kolumbariumuose įrengtų kriptų būtų galima padėti gėlių, uždegti žvakelę, tačiau nereikalinga nuolatinė priežiūra kaip kapaviečių.

Per dvejus metus rajono kapinėse palaidoti 33 kremuoti žmonių palaikai, urnas užkasant į žemę. Simno bažnyčios klebonas Raimundas Žukauskas sako, kad miesto kapinėse palaidoti tik kelių mirusiųjų kremuoti palaikai, dažniausiai vienišų arba kai šeima nori palaidoti artimąjį šeimos kapavietėje, tačiau joje per mažai vietos karstui. Ar būtų populiarus kolumbariumas, jam sunku atsakyti, tačiau bažnyčia tokiame laidojimo būde nieko blogo nemato. „Svarbu, kad pelenai pagarbiai būtų padėti“, – sako klebonas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą