Psichologinė pagalba arčiau – konsultacijų žymiai daugiau

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure psichologinė pagalba teikiama nuo 2017 m. vasario mėnesio, kuomet į specialistų komandą įsiliejo psichologas. Pagalba žmonėms tapo lengviau prieinama – specialistas vyksta į seniūnijas, mokyklas, bendruomenės ir globos namus. Pageidaujantys gali registruotis konsultacijai per seniūnijų socialinius darbuotojus, telefonu, elektroniniu paštu ar kalbėtis per Skype programėlę.

Sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė džiaugiasi, kad žmonės tapo drąsesni, menksta neigiamas stereotipinis požiūris į psichologinę pagalbą, gavusieji ją rekomenduoja, pataria, padrąsina kitus savo bendruomenės narius. Apie tai byloja ir išaugęs konsultuojamų asmenų skaičius, kurių per metus padaugėjo trečdaliu.

Kad žmonės drąsesni pastebi ir biure trečius metus psichologu dirbantis Algimantas Kitrys, kuris savo darbe siekia padėti žmonėms labiau pažinti ir suprasti save, atrasti stipriąsias savo puses, ieškoti galimybių, priimti sprendimus, imtis veiksmų.

Paprašytas įvardinti dažniausias problemas ir sunkumus, dėl kurių į jo kabinetą įžengia pagalbos ieškantieji, psichologas nurodo,  kad tai komplikuoti sutuoktinių, tėvų ir vaikų, mokytojų ir mokinių santykiai, dėl kurių juntama stipri įtampa, kelianti žmonėms neviltį, nerimo ir kaltės jausmus. Šiuose santykiuose dažnai vyrauja konfliktai, patyčios, kaltinimai, vertinimai ir kitokie nesusikalbėjimai.

Labai dažnai jo kabineto duris praveria ir emocinių sunkumų turintys asmenys, norintys išbristi iš priklausomybės ligų liūno bei tokių žmonių šeimos nariai.

Psichologas pastebi, kad moterys vis dar aktyvesnės ne tik gyvenime (ieškant darbo, persikvalifikuojant), bet ir ieškant psichologinės pagalbos. Kaip 2017 metais, taip ir ką tik pasibaigusiais, daugiau moterų (105) nei vyrų (64) pravėrė specialisto duris. Manytina, kad vyrai vis dar linkę klaidingai manyti, kad ieškoti pagalbos ir kreiptis jos į psichologą nėra vyriška ir problemas reikėtų spręsti patiems arba jas apskritai ignoruoti.

Visuomenės sveikatos biuro vadovė Dalia Kitavičienė akcentuoja, kad būtent toks „vyriškas“ požiūris kartais priveda prie dar didesnių sunkumų, o šie – prie tragiškų pasekmių ir labai dažnai prisimena tuos vyriškius, kurie po tęstinių konsultacijų pripažįsta naudą ir džiaugiasi, kaip patys sako, palengvėjimu.

Nors situacija gerėja ir psichiatro ar psichologo profesijos vis daugiau žmonių asocijuojasi su pagalba ir būtinybe, bet ne su gėda ir nuo senų laikų stigmatizuotu požiūriu, jog šios srities specialistų pagalba reikalinga tik žmonėms, turintiems rimtų psichikos problemų, tačiau vis dar pasitaiko situacijų, kai patariama psichologo pagalba sutinkama priešiškai bei kategoriškai atmetama.

Besikreipusių psichologo pagalbos asmenų amžius labai įvairus – nuo paauglio (10–13 m.) iki vidutinio brandaus amžiaus (55–60 m.). Daugiausiai pagalbos kreipėsi jaunesnio amžiaus 30–40 metų sulaukę rajono gyventojai.

Nors yra asmenų ir nutraukusių lankymąsi konsultacijose, tačiau didžioji dauguma lankosi ne po kartą, vieno kliento susitikimų skaičius siekia nuo 5 iki 20 kartų, tačiau yra ilgiau besilankančių. Susitikimai, priklausomai nuo problemos pobūdžio, trunka nuo valandos iki 1,5 val. ar net – 2 valandų.

Visi Alytaus rajono gyventojai, susidūrę su problemomis, nemokamos emocinės ir psichologinės pagalbos gali kreiptis į Alytaus rajono visuomenės sveikatos biurą telefonu 8 610 39 017, elektroniniu paštu algimantas.kitrys@alytausrajonovsb.lt, tiesiogiai interneto svetainėje www.alytausrajonovsb.lt užpildę registracijos formą arba programa „Skype“ (kitrys.algimantas).

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą