Lazdijų rajono savivaldybės ugdymo įstaigose planuojama pereiti prie švediško stalo maitinimo principo

Vienas iš Lazdijų rajono savivaldybės merės Ausmos Miškinienės prioritetinių tikslų – užtikrinti kokybišką mūsų krašto mokinių maitinimą, taikant švediško stalo principą. Moksleiviai galėtų patys pasirinkti valgiaraščiuose nurodytus produktus, jų kiekius, maistas būtų šviežias, sveikas ir pagamintas iš Lazdijų rajono ūkininkų išaugintų produktų.

Pasisemti gerosios patirties, daugiau sužinoti kaip veikia toks maitinimo principas ir kokia jo nauda, Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė, merės patarėja Sonata Dumbliauskienė, Savivaldybės tarybos narė Jūratė Juodzevičienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Asta Zablackienė, VšĮ Lazdijų švietimo centro direktorė Eglė Mačionienė, Lazdijų rajono Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė lankėsi Panevėžio rajono Velžio ir Raguvos gimnazijose, kuriose tokia maitinimo sistema taikoma nuo 2018 m.

 Gerąja patirtimi pasidalino ir į rūpimus klausimus atsakė Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis, jo pavaduotojas Antanas Pocius, savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Kęstutis Rimkus, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Salvinija Motiejauskienė, Velžio ir Raguvos gimnazijų vadovai. Panevėžio rajono atstovai pakvietė apsilankyti minėtose gimnazijose, jų valgyklose ir pademonstravo, kaip švediško stalo maitinimo sistema veikia praktikoje. Buvo pademonstruota ir virtuvės įranga, jau paruoštas maistas. Pagrindinis šio maitinimo privalumas – mokinių savarankiškumas, galimybė rinktis, patiems įsidėti ką ir kiek nori, valgymo kultūra, skonio lavinimas, socialinių įgūdžių gerinimas, socialinės atskirties mažinimas, nesuvartojamo maisto kiekio mažinimas.

Švediško stalo mokinių maitinimo sistema Panevėžio rajono Velžio ir Raguvos gimnazijose taikoma nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio. Velžio gimnazijoje švedišku stalu naudojasi pradinių klasių mokiniai. Jiems sudarytas atskiras tvarkaraštis, pietums skirta 1 val., kad vaikai galėtų neskubėdami pavalgyti ir pailsėti. Raguvos gimnazijoje maistą patys renkasi visi mokiniai. Jiems siūlomi 3–5 antrieji patiekalai, dviejų rūšių sriubos, 3–4 rūšių daržovių ir vaisių.

Planuojama, kad nuo rugsėjo mėn. šis mokinių maitinimo principas bus pradėtas taikyti Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje, o vėliau palaipsniui pradėtas taikyti visose Lazdijų rajono savivaldybės mokyklose.

Lazdijų ir Panevėžio rajono savivaldybių informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą