Asmens duomenys bus griežčiau saugomi ir Europos Tarybai priklausančiose valstybėse

Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos pateiktam siūlymui ratifikuoti Seime protokolą, kuriuo iš dalies keičiama 1981 m. Europos Tarybos konvencija dėl asmenų apsaugos ryšium su asmens duomenų automatizuotu tvarkymu. Atnaujinta konvencija padės sustiprinti duomenų apsaugos priežiūrą ne tik Europos Sąjungoje, bet ir Europos Tarybai priklausančiose valstybėse.

„Prieš beveik 40 metų pasirašyta Konvencija dėl duomenų apsaugos modernizuojama, atsižvelgiant į naujausių technologijų pažangą, griežtesnius reikalavimus asmens duomenų apsaugai. Todėl būtina naująjį protokolą ratifikuoti, kad asmens duomenys tinkamai būtų tvarkomi ir ne Europos Sąjungai priklausančiose valstybėse“, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Šio protokolo tekstas yra visiškai suderintas su Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu, įsigaliojusiu visose Europos Sąjungos valstybėse praėjusių metų gegužę.

Atnaujintoje Konvencijoje bus tiksliau apibrėžti teisėto duomenų tvarkymo principai ir dar labiau sustiprinta tam tikrų kategorijų asmens duomenų apsauga. Pavyzdžiui, griežtesni reikalavimai taikomi genetinių ir biometrinių duomenų, atskleidžiančių informaciją, susijusią su rasine ar etnine kilme, politiniais, religiniais ar kitais įsitikinimais, naryste profesinėje sąjungoje, sveikata ar lytiniu gyvenimu, siekiant apsaugoti žmones nuo diskriminavimo bei kitų pavojų.

Konvencijos pakeitimai leis padidinti bendrą duomenų apsaugos lygį, numatyti papildomas apsaugos priemones, taip pat sustiprinti asmenų teises, susijusias su skaidrumu ir prieiga prie duomenų.

Atsakingomis už atnaujintoje konvencijoje numatytų reikalavimų įgyvendinimą siūloma paskirti Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją ir žurnalistų etikos inspektorių.

Šiuo metu protokolą dėl Konvencijos atnaujinimo yra pasirašiusi 31 valstybė, tarp kurių 23 Europos Sąjungos valstybės narės. 1981 m. Europos Tarybos Konvenciją dėl duomenų apsaugos yra ratifikavę 53 šalys – 28 ES valstybes narės bei Armėnija, Gruzija, Turkija, Rusija ir kitos valstybės.

Daugiau informacijos:
Teisingumo ministerijos komunikacija tel. 8 (5) 219 1882, 8 (686) 50011.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą