Alytaus rajone - papildomos galimybės ilgą laiką nedirbusiems grįžti į darbo rinką

Alytaus rajono savivaldybė, seniūnijos ir Užimtumo tarnyba vienija jėgas prieš ilgalaikį nedarbą. Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė kartu su Užimtumo tarnybos atstovais, Alytaus rajono seniūnais bei socialiniais darbuotojais aptarė veiklas, kurios pradedamos įgyvendinti Alytaus rajone. 

„Tai antrus metus Lietuvoje vykstantis projektas, kurio metu ieškoma priemonių padėti sugrįžti į darbo rinką tiems, kurie ilgai nedirba. Darbas bus sunkus, bet manome, kad yra prasmės Alytaus rajonui prisijungti prie šio projekto. Buvo ir abejonių, tačiau nesirinkdami kelio, kai lengviau yra nieko nedaryti, bandysime į žmones, kurie nedirba ilgą laiką pasižiūrėti išskirtinai individuliai“, – sakė meras A. Vrubliauskas.
Užimtumo tarnybos Kauno klientų aptarnavimo departamento direktoriaus patarėja Nida Cibulskienė bei Alytaus skyriaus vedėja Vaida Kamandulienė savivaldybės vadovams pristatė darbo rinkos tendencijas – 2019 metais vidutinis nedarbas visoje šalyje sikė 8,4 proc., o Alytaus rajone šis rodiklis buvo – 9,5 proc.
Į projekto dalyvių sąrašą įtraukiami bedarbiai, gaunantys piniginę socialinę paramą, vyresni kaip 40 metų, nedirbę daugiau kaip 1 metus, patiriantys įvairią socialinę riziką, turintys kitų problemų.
„Taip, dirbama dažniausiai bus su sudėtinga žmonių grupe, daugumai kurių itin trūksta motyvacijos, ne paslaptis, kad daliai jų nesvetimi ir žalingi įpročiai, todėl nėra nuoseklūs nei darbo paieškose, nei darbe. Turime patirties panašiose iniciatyvose, suprantame tokio individualus darbo specifiką ir galimybes“, – kalbėjo mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, kuri yra ir šios iniciatyvos kuratorė.
Pasitarime buvo aptariamos veiklos gairės, pristatomos paslaugos, kurios padės kompleksiškai ir išsamiai nustatyti individualius socialinius poreikius ir šalinti nedarbo priežastis. Pagal surinktus duomenis vyrauja šios pagrindinės nedarbo priežastys: blogas susisiekimas, artimųjų priežiūra, mažamečių vaikų priežiūra, socialinių įgūdžių stoka, žalingi įpročiai, sveikatos problemos.
Pasak pasitarime dalyvavusiųjų, labai svarbu, kad paslaugos, siūlomos ilgalaikiams bedarbiams, būtų lanksčios, prisitaikančios prie kiekvieno asmens poreikių. Be teikiamų informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo įdarbinant, socialinių paslaugų, bus diegiamos naujos paslaugos: psichologinė pagalba, motyvacinės priemonės, adaptacija darbo vietoje, žalingų įpročių mažinimo ir kitų sveikatos paslaugų priartinimas prie žmogaus, paslaugas teiks atvejo vadybininkai.
Šiuo metu Alytaus rajone yra atrinkta apie 150 asmenų, kuriuos bus siekiama įtraukti į programą ir įvairių priemonių pagalba grąžinti į darbo rinką.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą