Vyriausybė leis pigiai pasiskolinti, savivaldybei poreikio kol kas nėra

Alytaus miesto savivaldybės tarybai teikiamas svarstyti trumpalaikės paskolos apyvartinių lėšų trūkumui padengti dėl suplanuotų ir patvirtintų, bet negautų biudžeto pajamų klausimas. Lietuvos Respublikos Vyriausybė priėmė protokolinį sprendimą, kad siekiant suvaldyti dėl planuotų pajamų nesurinkimo atsiradusį apyvartinių lėšų trūkumą, savivaldybėms gali būti suteikiamos trumpalaikės paskolos. Savivaldybės galės kreiptis į Finansų ministeriją dėl tokios paskolos suteikimo.

Ji paskelbė prognozuojamą 2020 m. savivaldybių gyventojų pajamų mokesčio netekties sumą. Alytaus miesto savivaldybei prognozuojama netektis – 4, 7 mln. eurų. Atsižvelgiant į pateiktas prognozes, Alytaus miesto savivaldybė, esant apyvartinių lėšų trūkumui, galės kreiptis į Finansų ministeriją dėl trumpalaikės tokio dydžio paskolos ėmimo suplanuotų, patvirtintų ir negautų pajamų skirtumui padengti.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės, net ir savivaldybės taryboje priimtas sprendimas anaiptol nereiškia, kad tiek milijonų savivaldybė ir skolinsis.

„Akivaizdu, kad prasidėjęs ekonominis nuosmukis turės įtakos savivaldybių biudžetų pajamų surinkimui. Tai įvertindama, Vyriausybė ir numatė galimybę savivaldybėms gauti trumpalaikę paskolą skolinantis iš Finansų ministerijos. Jos lėšomis, esant apyvartinių lėšų trūkumui, bus užtikrintas atsiskaitymas su darbuotojais, socialinių išmokų gavėjais, prekių ir paslaugų tiekėjais bei laiku sumokėtos valstybinio socialinio draudimo įmokos“, – sakė pavaduotoja.

Pasak N. Rinkevičiūtės, akivaizdu, kad dėl koronaviruso pandemijos verslo apsukos jau yra sumažėjusios ir gali dar mažėti. Gyventojų pajamų mokesčio surinkimas lyginant su suplanuotu biudžete yra 1,3 mln. eurų mažesnis.

„Mes prognozuojame, kad šio mokesčio sumažėjimas per metus gali būti apie 2,7 milijono eurų. Taip pat reikia turėti omenyje, kad per du karantino mėnesius savivaldybės įmonių ir įstaigų darbuotojai nebuvo išsiųsti į prastovas, buvo mokami atlyginimai. Kol kas situacija dar nėra sudėtinga. Paskolos gali prireikti vasaros viduryje, kai dėl prasidedančių pedagogų atostogų vienu metu reikės išmokėti pakankamai daug lėšų“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Ji akcentavo, kad kiekvienu atveju dėl konkretaus dydžio paskolos apyvartinėms lėšoms sprendimą priims Finansų ministerija. Finansų ministerija skelbia, kad paskolos metinė palūkanų norma gali siekti 0,02 – 0,06 procento. Pasak N. Rinkevičiūtės, tikimasi, kad palūkanos sieks 0,02 procento, kadangi tokiomis sąlygomis paskolas iš Finansų ministerijos jau gavo kelios Lietuvos savivaldybės.

Taip pat pavaduotoja atkreipė dėmesį, kad savivaldybė trumpalaikę paskolą, suteiktą iš valstybės biudžeto, jei ji nebus grąžinta iki 2020 biudžetinių metų pabaigos, galės grąžinti iš 2021 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme numatytų lėšų.

AMSA inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą