Pataria specialistas: kaip po šventinio persivalgymo grąžinti organizmą „į vėžias“?

- Po šventinio maratono patariama vartoti daugiau skysčių, ypač arbatų;

- Tarp valgymų vertėtų daryti ilgesnes pertraukas, kad skrandis ilsėtųsi ir šiek tiek susitrauktų;

- Patartina rinktis lengvesnį maistą – kruopas, sriubas, vaisius.

Nuovargis, tingulys, persivalgymo ir sunkumo jausmas – kasmetiniai didžiųjų švenčių padariniai, galintys kankinti net keletą dienų. Kartu tai ir akivaizdūs signalai, kad mūsų organizmams reikalinga detoksikacija, kurios pagrindinis įrankis siekiant atgaivinti organizmą – apgalvota ir subalansuota mityba.
Pasak Aido Polenino, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus, dažnam lietuviui puikiai pažįstamas savigraužos jausmas, neretai apimantis atsitraukus nuo šventinio stalo. Jo teigimu, norint atgaivinti apsunkusį organizmą, verta įsidėmėti kelis patarimus. Jų paisant, persivalgymo nulemta prasta savijauta išgaruoti turėtų kur kas greičiau.
Veiksmingas vaistas – arbata
Pasak A. Polenino, veiksminga priemonė siekiant pagerinti virškinimą ir atstatyti įprastą savijautą, taip pat pasisemti energijos, yra skirtingos arbatos. Karštas gėrimas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl gerina virškinimą, be to, veiksmingai padeda pašalinti organizme susikaupusius toksinus.
„Žinoma, jei jausdami persivalgymą gersite arbatą per prievartą, greitos naudos tai neatneš. Priešingai, jausitės tik dar labiau apsunkę, mat per didelis bereikalingo skysčio kiekis tik dar labiau ištemps skrandį. Todėl asmeniškai rekomenduoju arbatą gurkšnoti mažais kiekiais, bet dažnai. Norint pagerinti virškinimą, ypač veiksminga rinktis ramunėlių arbatą. Ji puikiai tinka atsigaivinti ir sušilti vakarais“, – sako A. Poleninas.
Ekspertas atkreipia dėmesį, jog norint pagerinti virškinimą pasitarnaus ir kiti skysčiai – vanduo, mėgstami mažai saldinti gazuoti gėrimai.
Ryte – vanduo su citrina
Rytą po švenčių A. Poleninas pataria pradėti kambario temperatūros vandens su citrina stikline. Tiesa, tokį gėrimą reikia paruošti taisyklingai.
„Į stiklinę vandens įspauskite maždaug pusės citrinos sultis ir prieš gerdami palaukite 15-30 minučių. Toks gėrimas turėtų pirmasis jūsų „valgis“ pradedant dieną, jį išgerti reikėtų prieš sėdant pusryčiauti. Ryte išgertas vanduo „atkemša“ žmogaus žarnyną ir paskatina jo veiklą, tuo tarpu citrinos sultys padeda pažaboti alkio jausmą. Be to, toks gėrimas skatina toksinų šalinimą iš organizmo“, – sako A. Poleninas.
Valgykite triskart per dieną
Pasakodamas, kokius patiekalus verčiau skanauti kelias dienas po švenčių, A. Poleninas ragina valgyti mažiau mėsos patiekalų, taip pat riebaus maisto – kur kas geriau jausitės rinkdamiesi daržoves ar patiekalus iš kruopų, taip pat sriubas.
„Siekiant palaikyti organizmo balansą ir gerą savijautą, svarbu vengti skirtingų užkandžių – valgyti reikėtų triskart per dieną: pusryčius, pietus ir vakarienę. Suvalgyti patiekalus reikėtų vienu prisėdimu – nepasilikite maisto likučių su tikslu jų paskanauti vėliau. Paisyti tokio režimo svarbu siekiant atstatyti virškinimo sistemą: taip organizmas dalį laiko paskirs virškinimui, likusią – poilsiui“, – paaiškina A. Poleninas.
Visgi jei apsieiti be užkandžių nepavyksta, juos A. Poleninas rekomenduoja rinktis dėmesingai. Geriausia užkrimsti saujelę saulėgrąžų ar pankolių sėklų – jos pilnos antioksidantų ir gerina virškinimą, taip pat padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Desertui – mandarinai
O ką daryti, jei prabėgus šventėms kyla noras jas prisiminti pasilepinant saldumynais? A. Polenino teigimu, tokiu atveju desertui verčiau rinktis sveikus skanėstus – vaisius ar uogas, ypač mandarinus.
„Visų pirma, mandarinai nėra kaloringi, taigi toks desertas tikrai vertingesnis nei, pavyzdžiui, ypač sotus pyragėlis. Juose apstu skirtingų vitaminų, kurie ne tik gerina regėjimą, padeda krešėti kraujui ar gerina virškinimą, bet ir kelia nuotaiką. Gana suvalgyti vos porą mandarinų, kad poreikis užkandžiauti pranyktų, o noras paskanauti deserto būtų patenkintas“, – sako A. Poleninas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą