Vaikams – daugiau laiko pasiskiepyti nuo COVID-19, Ministerija ragina nedelsti

Primename, kad Vyriausybės sprendimu iki kovo 1 d. atidedama sąlyga vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių iki 16 metų amžiaus turėti Galimybių pasą, norint patekti į prekybos, paslaugų ir pramogų vietas. Šio sprendimo tikslas – suteikti daugiau laiko vaikams pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos. Sveikatos apsaugos ministerija, atsižvelgdama į sparčiai plintančią koronaviruso Omikron atmainą, ragina tėvus neatidėlioti atžalų vakcinacijos ir kuo greičiau užtikrinti jiems apsaugą nuo šios klastingos ligos.

Ugdymo įstaigose ne visi vaikai testuojami profilaktiškai, o jų atliekamų savikontrolės testų kol kas negalima susieti su Galimybių pasui keliamais kriterijais, o imunizuotų vaikų yra pakankamai nedaug, tad Galimybių pasu kol kas gali naudotis nedidelė vaikų dalis.

Lietuvoje ir toliau sparčiai plintant koronaviruso Omikron atmainai, būtina užtikrina, kad COVID-19 tyrimai ir toliau būtų atliekami efektyviai. Pasaulio sveikatos organizacija atkreipia dėmesį, kad kai kuriose šalyse jau stebimas testų trūkumas. Tad sprendimo dėl reikalavimo vaikams turėti Galimybių pasą taip pat leis sumažinti COVID-19 testavimo infrastruktūros apkrovas.

Primename, kad vakcinos – efektyviausias būdas apsisaugoti nuo COVID-19 ligos. Bent viena vakcinos doze jau pasiskiepijo beveik 40 proc. 12–15 metų amžiaus vaikų.

5–11 metų amžiaus vaikai šiuo metu gali būti skiepijami mažesnio tūrio „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) vakcina (dviem dozėmis, 21 d. skirtumu). Vaikai nuo 12 metų amžiaus – „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“, skiepijama dviem dozėmis, 21 d. skirtumu) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“, skiepijama dviem dozėmis, 28 d. skirtumu) vakcinomis.

Skiepijimui nuo COVID-19 ligos savo vaikus registruoja tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai. Tai galima padaryti internetu www.koronastop.lt arba Karštąja linija 1808.

Užregistravus vaiką vakcinacijai, bent vienas iš tėvų (įtėvių), globėjų arba rūpintojų turi kartu atvykti į vakcinacijos centrą. Atvykimas yra traktuojamas kaip sutikimas skiepytis.

Paaugliai nuo 16 metų amžiaus sutikimą skiepytis gali pasirašyti patys, todėl  skiepytis gali ateiti vieni. 12–15 m. amžiaus vaikai gali nuspręsti skiepytis patys, tačiau reikalingas tėvų ar globėjų sutikimas. Jie privalo kartu atvykti į vakcinacijos vietą (centrą), kas yra laikoma sutikimu skiepytis Visais atvejais sprendimus dėl skiepijimosi rekomenduojama aptarti su tėvais ar globėjais iš anksto.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą