Artėjant vasaros karščiams ragina nepamiršti vandens: pataria, kiek skysčių per dieną reikia išgerti

Artėjant vasarai lengva pasinerti į įspūdžius ir pamiršti vieną iš svarbiausių dalykų, reikalingų jūsų organizmui – skysčių vartojimą. Dehidratacija yra rimta sveikatos problema, kuri gali paveikti kiekvieną, nepriklausomai nuo amžiaus ar fizinio pasirengimo lygio. 

„Stabilus skysčių palaikymas organizme yra labai svarbus bendrai žmogaus sveikatai ir fizinei būklei, ypač vasarą, kai organizmas netenka daug skysčių ir prakaituoja dėl padidėjusio fizinio aktyvumo. Vanduo padeda reguliuoti kūno temperatūrą, išlaikyti skysčių balansą, palaikyti maistinių medžiagų pernešimą ir pagerinti bendrus sportinius rezultatus“, – teigia „Vipublic Gym“ direktorė ir trenerė Jovita Vilkienė Pasak pašnekovės, pirmieji dehidratacijos požymiai gali būti įvairūs, tačiau dažniausiai pasitaiko troškulio jausmas, burnos džiūvimas, galvos svaigimas ar galvos skausmas. Kiti, vėliau pastebimi požymiai gali būti nuovargis ar tamsiai geltonas šlapimas. Svarbiausia taisyklė – negerti per mažai „Vandens kiekis, kurį žmogus turėtų išgerti kasdien, priklauso nuo tokių veiksnių kaip kūno svoris ir aktyvumo lygis. Tačiau visada galioja viena bendra taisyklė – per dieną išgerti ne mažiau 10-ies stiklinių arba apie 2–3 litrus vandens. Nepaisant to, tai yra tik bendros gairės ir asmenys turėtų koreguoti suvartojamų skysčių kiekį atsižvelgdami į savo poreikius ir aplinkybes bei svorį“, – komentuoja Jovita Vilkienė 

Pašnekovė teigia, kad reikalingų skysčių kiekis kiekvienam žmogui yra individualus, tačiau tai galima apskaičiuoti pasitelkiant formulę – prilyginti vieną savo svorio kilogramą 30-čiai mililitrų vandens. Kalbėdama apie vengtinus gėrimus, ji mini kavą, gazuotus ir energetinius gėrimus bei alkoholį. Gėrimai, kuriuose yra kofeino, alkoholio ir cukraus gali turėti diuretinį poveikį, o tai reiškia, kad dėl jų organizmas gali netekti didelio kiekio skysčių. Pakaitalų nėra „Kaip trenerė savo klientams visada primenu, kad jie turi būti pasiruošę daug vandens ir gerti prieš treniruotę, jos metu ir po jos. Svarbu gerti skysčius dar prieš pajuntant troškulį, iš anksto, nes tai jau yra vienas pirmųjų ženklų, kad esate dehidratavęs. Ypatingai karštomis ir saulėtomis dienomis svarbu daryti pertraukėles pavėsyje arba patalpoje, kad pavyktų išvengti per didelio prakaitavimo ir skysčių netekimo“ – sako pašnekovė Anot jos, didesnė dehidratacijos rizika gresia kūdikiams, sportininkams, vyresnio amžiaus žmonėms, ir tiems, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų – serga diabetu ar inkstų ligomis. Į dehidratavimo rizikos grupę patenka ir asmenys, kurie ilgą laiką dirba lauke arba karštoje aplinkoje. 

„Yra tam tikrų maisto produktų ir maisto papildų, kurie gali padėti apsaugoti nuo dehidratacijos, tačiau vis tiek pirmiausiai rekomenduočiau naudoti vandenį. Daug vandens turintys maisto produktai, pavyzdžiui, arbūzai, agurkai ir apelsinai, gali prisidėti prie skysčių organizme palaikymo. Elektrolitų gėrimai ir sportiniai gėrimai taip pat gali padėti papildyti skysčių ir mineralų atsargas, prarastas prakaituojant fizinio krūvio metu, tačiau labai svarbu skaityti etiketes ir vengti gėrimų su pridėtiniu cukrumi ar dirbtinėmis sudedamosiomis dalimis“, – teigia trenerė. 


lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą