Sveikatos apsaugos ministerija primena – Mokinio sveikatos pažymėjimas galioja visus metus, tikrintis sveikatą galima ir vasarą

Daugiau nei pusė mokinių profilaktiškai sveikatą tikrinasi tik prieš pat mokslo metus ar jiems jau prasidėjus. Tuo metu gydymo įstaigos ir šeimos gydytojai bei kiti specialistai patiria papildomą krūvį dėl išaugusių srautų, tėvams bei vaikais tenka ilgiau palaukti apžiūros. Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad privalomas sveikatos patikros pažymėjimas galioja visus metus, todėl galima sveikatos patikrą atlikti anksčiau, kad ir per vasaros mėnesius, taip išvengiant nepatogumų. 

Profilaktinis vaikų ir pilnamečių mokinių sveikatos patikrinimas atliekamas kartą per metus apsilankant pas šeimos gydytoją ar vaikų ligų gydytoją, taip pat pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą. Po sveikatos patikros kiekvienam vaikui ar pilnamečiam mokiniui gydytojai užpildo Mokinio sveikatos pažymėjimą, kuris būtinas visiems lankantiems darželius ir mokyklas. 

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipia dėmesį, kad pirmaisiais rudens mėnesiais dėl išaugusio krūvio kenčia visi – tiek tėvai bei vaikai, tiek medikai, todėl ragina tausoti vieni kitus ir nedelsti bei atsakingai planuotis sveikatos patikros laiką.

Psichologė Milda Kukulskienė pastebi, kad rudens pradžiai atidėtas profilaktinis mokinio sveikatos patikrinimas gali būti susijęs su padidėjusiu tėvų streso lygiu. 

„Rugsėjis, kaip nauja pradžia po vasaros atostogų, tėvams ir vaikams gali būti sudėtingas laikotarpis, kadangi grįžus į darželius ir mokyklas vėl užgriūva įvairūs reikalai: tenka prisitaikyti prie naujo dienos ritmo, intensyviai kibti į darbus, mokytis naujų įgūdžių ar stengtis įsilieti į kolektyvą. Šie pokyčiai šeimos nariams paprastai yra džiugūs, bet tuo pačiu gali kelti stresą, kuris pareikalauja tiek fizinių, tiek psichikos resursų. Jeigu šalia kitų įsipareigojimų dar tenka skubėti pas gydytoją ir laukti ilgose eilėse, rizikuojame, kad vaiko patirtis gydymo įstaigoje gali būti ne tokia sklandi, kokios linkėtume. Būtent vasarą turime daugiau laiko, esame pozityviau nusiteikę ir prikaupę vidinių resursų, tad tai puikus metas pasitikrinti vaikų sveikatą ir ją stiprinti. Rami galva prieš atostogas – tai prasminga siekiamybė“, – sako psichologė M. Kukulskienė.

Patikrinti mokinių sveikatą laiku svarbu ir dėl Mokinio sveikatos pažymėjimo, kuris būtinas ugdymo procese, ir siekiant užtikrinti, kad vaikų sveikata ir vystymasis būtų tinkamai įvertinti, ir prireikus, laiku koreguojami. Specialistai pastebi, kad anksčiau atlikus patikrą, anksčiau aptinkami sveikatos sutrikimai, kuriuos galima šalinti arba koreguoti. 

„Pastebime, kad po kasmetinės mokinių sveikatos apžiūros, vis daugiau pacientų prireikia papildomo ištyrimo ar rekomendacijų, pavyzdžiui, pasitikrinti akis, koreguoti laikyseną ar kūno masę. Tam reikia daugiau laiko ir nuoseklių vaiko pastangų bei tėvelių priežiūros. Todėl vasara yra ypač tinkamas metas pasirūpinti sveikata, yra daugiau galimybių pakoreguoti mitybą ir padidinti fizinį aktyvumą. Visa tai turi daug įtakos bendrai sveikatos būklei visus metus“, – sako Šeimos gydytojų asociacijos prezidentė gydytoja Alma Astafjeva. 

Siekiant priminti tėvams ir moksleiviams apie galimybę kuo anksčiau patikrinti sveikatą, taip išvengiant nepatogumų, Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Šeimos gydytojų asociacija inicijuoja kampaniją „Rami galva prieš atostogas“. Jos metu gydymo įstaigose ir žiniasklaidos priemonėse bus skleidžiama informacija ir priminimai apie galimybę vaikams pasitikrinti sveikatą anksčiau, nelaukiant mokslų metų pradžios – tai padės patirti mažiau streso, ramiau planuoti būsimas atostogas ir nestovėti eilėse. 

Bendrojo ugdymo įstaigas Lietuvoje lanko kas penktas šalies gyventojas. 


SAM Komunikacijos skyrius

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą