Atnaujinama sistema gyventojams leis paprasčiau pasiekti informaciją apie vaistus

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) siekiant stiprinti Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) veiklą, bus atnaujinta Vaistinių preparatų informacinė sistema VAPRIS. Iki 2026 m. planuojami įgyvendinti pokyčiai padidins elektroninių paslaugų prieinamumą ir kokybę, leis tobulinti specialistų darbą bei sumažins administracinę naštą verslui.

„Projektas, kurio metu bus tobulinama VAPRIS sistema, užtikrins efektyvesnį VVKT specialistų darbą, kokybiškesnius duomenų mainus su kitomis valstybinėmis informacinėmis sistemomis ir tarptautinėmis duomenų bazėmis. Atnaujinta VAPRIS sistema sudarys sąlygas tinkamai patobulinti elektroninio recepto posistemę – įdiegti naujas funkcijas, leidžiančias gydytojams, farmacijos specialistams ir pacientams pateikti su konkretaus vaisto saugumu susijusią informaciją, pildyti įtariamų nepageidaujamų reakcijų į vaistus formas bei informuoti gydytojus apie pasirinkto išrašyti vaisto galimus tiekimo sutrikimus“, – sakė SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

Sistema bus prieinamesnė gyventojams, palengvins vaistų registruotojų ir VVKT specialistų darbą

VVKT Administravimo ir išteklių valdymo skyriaus patarėjo Stepo Gilio teigimu, modernizavus sistemą VAPRIS, gyventojams taps prieinama daugiau informacijos apie jiems rūpimus vaistus.

Atnaujinus sistemą vaistų ir vaistinių preparatų registracija vyks sparčiau, dokumentais paprasčiau ir greičiau galės keistis vaistų registruotojai ir VVKT darbuotojai. „Sukurtos IT priemonės pagreitins dokumentų valdymą, bus galima stebėti užsakymų vykdymo eigą, pateikti ar patikslinti informaciją. Atnaujintoje sistemoje formuoti, peržiūrėti ir viešinti ataskaitas galės atskirų skyrių darbuotojai, bus užtikrintas reikiamų duomenų teikimas, kaupimas ir viešinimas, tad vaistinių preparatų stebėsenos ir priežiūros procesas taps paprastesnis“, – teigė S. Gilys.

Bene svarbiausias atnaujinimas gyventojams sistemoje VAPRIS – jos pritaikymas mobiliesiems įrenginiams. „Šiandien retas savo gyvenimą įsivaizduojame be išmaniojo skaitmeninio įrenginio. Todėl ypač daug dėmesio bus skiriama papildomoms funkcijoms, naudojamoms išmaniuosiuose įrenginiuose, sukurti. Jie leis vaistinių preparatų informacinę sistemą padaryti paprastesne ir prieinamesne vartotojui, leis patogiai sistema naudotis kompiuteriu ir išmaniuoju telefonu ar planšete“, – sakė VVKT specialistas.

„Vaistinių preparatų rinkos ir farmacinės veiklos kontrolės efektyvumo ir kokybės didinimas“ projektas, kurio vertė siekia daugiau nei 3 mln. Eur, finansuojamas iš 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos ir ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšų.

SAM Komunikacijos skyrius

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą