Nagų priežiūra ir šlapimo nelaikymas

Všį „Gerumo skraistė“ vyko paskaita senoliams „Nagų priežiūra ir šlapimo nelaikymas“, kurią skaitė visuomenės sveikatos biuro specialistė. Paskaitos metu buvo pasakojama apie nagų augimą, jų priežiūrą ir šlapimo nelaikymą, jo priežastis ir gydymą.

 Senyvo amžiaus žmonių nagai sustorėja, tad sukelia nemenką iššūkį norint juos sutvarkyti. Nagų struktūra ir spalva bėgant metams keičiasi: nuo plonų, kartais šaukštelio formos nagų kūdikystėje iki pilkšvesnių, matinių, praradusių blizgesį vyresniame amžiuje.

 Nago plokštelės spalvos pakitimai

Nagų spalvos pakitimus gali sukelti vidinės priežastys, sužeidimai, chemikalai (dažikliai), vaistai (antimaliariniai preparatai nagus gali nudažyti žydra, pilkšvai melsva spalva – kai kurie antibiotikai).

Balti nagai gali rodyti baltymų stoką organizme, pavyzdžiui, sergant kepenų ciroze, širdies nepakankamumu.
Pusė balto, pusė raudonos ar rudos spalvos nago pokyčiai būdingi lėtiniam inkstų nepakankamumui.
Geltoni, neskaidrūs, sustorėję nagai – limfinės sistemos sutrikimai arba grybelis. Gelsvi nagai taip pat būna dėl nikotino poveikio.
Jei nago plokštelė yra ruda arba juoda, sunkiais atvejais tai gali būti piktybinė melanoma (odos vėžys). Tačiau tai gali būti ir visiškai nepavojingi pakitimai, nulėmę spalvos pasikeitimą (pavyzdžiui, trauma ir kraujosruva po nagu).
Kai nago plokštelė yra su baltomis dėmelėmis, dažnai sakoma, kad nagai „žydi“. Šios dėmelės atsiranda dėl į nago plokštelę patekusio oro, dažniausiai mikrotraumų metu.
Bet kokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją, kad nustatytų diagnozę.

 

Nagų augimo greitis yra individualus, tačiau rankų pirštų nagai paauga vidutiniškai 0,5–1,2 mm per savaitę, o kojų nagai auga lėčiau. Nagus reikia kirpti specialiomis žirklutėmis arba žnypliukėmis ir apdailinti, brūžuojant dildele nuo kraštų į vidurį viena kryptimi. Antnaginę odelę patartina nustumti lazdele ar mentele arba standaus audinio kampu. Jeigu reikia, odelę galima apkirpti. Svarbu nekirpti nagų per trumpai, rankų nagus reikia kirpti ovaliai, kojų – tiesiai, nes teisingas nago kirpimas apsaugo nuo įaugimo.

ĮAUGUSIŲ NAGŲ TVARKYMAS

Įaugusių nagų problema aktuali daugeliui, o įaugusių nagų gydymas - ilgas procesas. Pirmiausia nago dalis suminkštinama, ir iškeliamas kampas, kuris sukėlė pažeidimą, ir atliekamas „tamponavimas“. Ją gydyti kartais reikia tepalais, kurių sudėtyje yra antibiotikų. Žaizdelę išgydžius, taisyklingai auginamas nagas.

 

Patarimas - įaugusių nagų nedera užleisti. Tada daug lengviau juos gydyti. Galima apsiriboti tik pedikiūrininkės atliekamomis gydomosiomis procedūromis, nereikia chirurgo intervencijos.

 

Nagų stiprumas, gražumas priklauso nuo organizmo būklės. Norint kad nagai atrodytų sveikai, nelūžinėtų, reikia valgyti maistą, kuriame daugiau vitaminų ir kalcio, skalbiant ar atliekant kitus buities tvarkymo darbus mūvėti pirštines. Lūžinėjantiems nagams padeda šilto saulėgrąžų aliejaus vonelės, kurias rekomenduojama daryti kasdien, kol sustiprės nagai. Pasikonsultavus su gydytoju ar kosmetologu, galima panaudoti ir nagų stiprinamųjų priemonių.

 

 

Šlapimo nelaikymas

 

Tai problema, su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys, nepriklausomai nuo amžiaus tarpsnio, tačiau dažniausiai liga išryškėja 40-ties metų moterims ir progresuoja bei dažnėja amžiui didėjant. Pagrindinės šlapimo nelaikymo priežastys yra šios:

susilpnėję tarpvietės raumenys,
šlapimo takų infekcijos,
atrofiška šlaplės ir makšties gleivinė (moterims po menopauzės),
komplikuotas gimdymas ir dubens trauma,
ankstesnės gimdos ir šlapimo organų operacijos,
neurologinės (išsėtinė sklerozė, smegenų augliai, Parkinsono liga, insultas, demencija) ir kitos ligos (cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo sistemos ligos),
nutukimas,
vidurių užkietėjimas,
sunkus fizinis darbas,
tam tikrų vaistų nepageidaujamas poveikis,
kavos ir alkoholio vartojimas,
rūkymas.

Norint parinkti tinkamą gydymą, pirmiausia reikia nustatyti sutrikimo priežastis, nes pakoregavus rizikos veiksnius dažnai išsprendžiama ir šlapimo nelaikymo problema.

 

Nemedikamentinis Šlapimo nelaikymo gydymas

Šlapimo nelaikymą siūloma gydyti įvairiais metodais – tiek konservatyviai, tiek chirurgiškai. Akcentuojama, kad gydymas turi būti kompleksinis ir daugeliu atveju pradedamas nuo neintervencinių nemedikamentinių gydymo metodų, kuriems priklauso:

 

Mitybos ir skysčių korekcija.

Rekomenduojamas skysčių suvartojimas yra 1,5–2 litrai per parą. Vengtini šlapimo pūslę dirginantys maisto produktai: kofeinas (kava, arbata, šokoladas), visi alkoholiniai gėrimai, visi gazuoti gėrimai, rūgštūs maisto produktai ir gėrimai (obuoliai, obuolių sultys, spanguolių sultys, pomidorai, braškės, vynuogės, ananasai), aštrus maistas, dirbtiniai šaldikliai, tabako gaminiai.

 

Elgesio terapija.

Rekomenduojama šlapintis nustatytu laiku (pvz., kas 2 valandas), treniruoti šlapimo pūslę, pildyti šlapimo nelaikymo ir šlapinimosi dienoraštį. Sukuriama palanki aplinka, tualetas turi būti kuo arčiau. Jei nėra tokios galimybės, reikia pasirūpinti pagalbinėmis priemonėmis.

 

Dubens dugno raumenų treniravimas.

Šlapimo nelaikymo prevencijai bei gydymui skiriami pratimai, stiprinantys dubens dugną. Moterims, norinčioms išvengti šlapimo nelaikymo problemos, dubens dugno raumenų pratimus rekomenduojama atlikti reguliariai. Dubens dugno raumenys gali būti treniruojami taikant fizioterapijos procedūras. Dažnai taikoma elektrostimuliacija (naudojami išoriniai ir vaginaliniai elektrodai) – elektros srovės naudojimas dubens dugno audinių ir organų funkcijai aktyvinti ir stiprinti.

 

Sugeriančios priemonės.

Šlapimo nelaikymui skirtos apsaugos priemonės palengvina su šlapimo nelaikymu susijusias higienos ir socialines problemas bei išsaugo paciento orumą, judrumą ir aktyvumą. Vyrams ir moterims gaminamos skirtingos apsaugos priemonės. Jos pacientui suteikia pasitikėjimo bei palengvina gulinčiųjų ligonių slaugą. Sugeriančių apsaugos priemonių pasirinkimo kriterijus – šlapimo nelaikymo laipsnis.

 

Kuo svarbi higiena?

Senyvo amžiaus žmonių oda yra savaime gležna. O šlapimo nelaikymas gali ją dar labiau susilpninti. Tai nutinka, jei šlapimo drėgmė ir (arba) išmatos lieka ant odos. Tada ant odos gali nebesusidaryti apsauginis barjeras. Dėl to oda gali pradėti skerdėti. Pro odos įtrūkimus gali patekti bakterijos, sukeliančios nemalonų bėrimą.

 

Pasitikėkite savimi, neribokite savo mėgstamos veiklos, bendraukite, dalyvaukite visuomeniname gyvenime, neatsisakykite aplinkinių pagalbos, dalinkitės savo problemomis su specialistais ir artimaisiais – pagalba ir supratimas padės Jums rasti reikiamus sprendimus ir džiaugtis gyvenimu.

 

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

  • Dalia
    prieš 58 minučių
    Mano kojų keli nagai sustorėję, bet dermatologė sakė - tai nėra grybelis. Esu tikrai ne senjorų amžiaus. Labai dėl to pergyvenu, net neinu darytis pedikiūro, nes atrodo negražiai ir nedrįstu. Galvoju gal namuose kažkaip galėčiau jiems pagelbėti? Ar veiksminga būtų elektriniai įrankia? Pvz tokie https://www.groziui.lt/manikiurui-ir-pedikiurui/aparatai-ir-iranga/frezos-nagams
  • Elena
    prieš 15 minučių
    Besisluoksniuojantys nagai gali rodyti seleno trukuma. Pati isbandziau ant saves, susitvarke problema.Vartojau Bio selenium+zn

Parašykite komentarą