Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr.

Pirmieji insulto požymiai. Štai ką daryti, jeigu juos pastebėjote

Padaugėjus insulto atvejų, greitosios medicinos pagalbos medikai atkreipia dėmesį, kad dažnai pacientai ir jų artimieji neįvertina pirmųjų insulto požymių keliamos grėsmės ir į medikus kreipiasi pavėluotai. Insultas – galvos smegenų liga, kai įvyksta ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, dėl kurio žūva smegenų ląstelės. Ši liga dažniau ištinka vyresnio amžiaus žmones, tačiau pastaruoju metu padažnėjo atvejų kada insultas ištinka ir jaunus asmenis. Keletas pastarųjų atvejų: Kaimynė dar vakar ryte pastebėjo 61 m. pasikeitusią kaimyno būklę, jo koordinacija buvo sutrikusi, ėjo remdamasis sienos, sunkiai orientavosi aplinkoje, bet pasiūlius kreiptis į medikus pagalbos, – atsisakė. Šiandien žmogus nebevaldo dešinės kūno pusės, yra sutrikusi kalba – greitoji pagalba iškviesta praktiškai po paraos nuo pirmųjų simptomų atsiradimo. 16.08 val. sūnus iškvietė greitąją 78 m. motinai dėl sutrikusios kalbos. Kartu gyvenanti giminaitė greitosios medikams paaiškino, kad dar ryte moteriai sutriko kalba, atmintis, nusilpo viena kūno pusė. Nuo pirmųjų simptomų pradžios praėjo ne mažiau nei 8 val. 11.53 val. sūnus iškvietęs greitąją pagalbą 86 m. motinai paaiškino, kad jai apie 9.00 val. sutriko kalba, ji nesiorientuoja aplinkoje. Kaimynė paaiškino, kad jau vakar šiai pacientei buvo praeinantis kalbos sutrikimas, tačiau medicininės pagalbos nesikreipė. Visiems šiems pacientams yra diagnozuotas insultas, jie gydomi stacionare. Jų išgyvenimas ir dėl liekamųjų reiškinių pasikeitusios gyvenimo kokybės lygis sunkiai prognozuojami. Situacija galėjo būti ženkliai optimistiškesnė, jeigu patys pacientai ar greta esantys žmonės, pastebėję pirmuosius simptomus, būtų nedelsiant kreipęsi greitosios medicinos pagalbos.

Auksinės valandos svarba

Nuo insulto pradžios trombą tirpdantį gydymą būtina pradėti kuo greičiau. Įrodyta, kad anksti pavykus atlikti reikiamas procedūras, pacientų būklė atsistato ir į normalų gyvenimą dauguma jų grįžta be liekamųjų reiškinių. Tuo metu kiekviena pradelsta minutė iki procedūrų pradžios didina komplikacijų, liekamųjų reiškinių ar net grėsmingų išeičių tikimybę. Ankstyvas insulto požymių atpažinimas yra viena opiausių problemų.

Kuo skubiau kvieskite

Greitąją medicinos pagalbą jeigu staiga: viena veido pusė tampa be išraiškos, nukąra lūpų kampas; viena ranka tampa silpnesnė, sunkiau pakelti, suimti daiktus, suspausti kumštį; sunku kalbėti, kalba tampa neaiški, nerišli. Be išvardintų pagrindinių simptomų taip pat būtina atkreipti dėmesį, jeigu staiga nusilpo ar nutirpo viena kūno pusė ar sutriko rega, ypač viena akimi. Pastebėjus vieną ar visus šiuos simptomus negalima laukti kol jie praeis, o reikia kuo skubiau kreiptis į greitąją medicinos pagalbą (tel.nr. 033, 112). Neatidėliotinas kreipimasis į medikus po simptomų atsiradimo ir skubus patekimas į tinkamą gydymo įstaigą yra ypač svarbu gydymui ir tolesnei ligos eigai.

Veiksmai, kuriuos privalote atlikti nedelsiant: iškvieskite greitosios medicinos pagalbos medikus, kol jie atvyks nuolat stebėkite nukentėjusiojo būklę, esant poreikiui konsultuokitės ir vykdykite greitosios medicinos pagalbos gydytojo nurodymus telefonu; atlaisvinkite nukentėjusiojo drabužius; nuraminkite jį; neduokite ligoniui gerti, valgyti, vaistų, nes dėl insulto sutrikus rijimui, žmogus gali užspringti; jei nukentėjusysis yra be sąmonės, paguldykite žmogų ant šono, atverkite kvėpavimo takus ir įvertinkite kvėpavimą, trinkant kvėpavimui būkite pasiruošę gaivinti – atlikti įpūtimus ir krūtinės ląstos paspaudimus.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą