Nuotraukos autorius: Agnietės nuotr.

Skausmo kamuojamas vyras Alytaus ligoninėje sulaukė abejingumo ir patyčių

Agnietė ir Mindaugas yra tikri Alytaus patriotai. Po studijų Vilniuje ir metų, praleistų Anglijoje tam, kad užsidirbtų gyvenimo pradžiai, pora grįžo į gimtąjį miestą, kuris jiems yra pats mieliausias. Čia pora nusprendė pradėti savo verslą ir pasilikti visam laikui.

Tačiau pasirinkimo gyventi Alytuje teisingumu pora pradėjo dvejoti, kai prireikė medicininių paslaugų ir nebe pirmą kartą susidūrė su ypač nemaloniu elgesiu Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje. Pastarasis incidentas, kuomet didelio skausmo kamuojamas Mindaugas ne tik nebuvo užrašytas pas gydytoją, bet dar ir ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos registratūros darbuotojos išvadintas durniumi, perpildė kantrybės taurę ir pora nusprendė nebetylėti.

Išvadino durniumi, kad kreipėsi

„Kodėl jauni žmonės bėga iš Alytaus? Man visuomet tai buvo keista – iki šiandien dienos. Kol suvokiau: Gal todėl, kad medicininės pagalbos neįmanoma sulaukti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė nusivylusi Mindaugo žmona Agnietė, naujienų portalui lrytas.lt detaliau papasakojusi, kas nutiko. Viskas prasidėjo nuo to, kad Mindaugas kėlė spintą ir ši netyčia prispaudė dešinės rankos nykštį. Vyrą apėmė didžiulis skausmas ir žmona jam patarė dėl traumos nuvykti į polikliniką. Poliklinikoje daktaras vyro rimtai neapžiūrėjo, tik užmetęs akį nusprendė, kad nieko rimto turbūt nenutikę, nes pirštą Mindaugas galėjo valdyti, tik nusiuntė atlikti rentgeno. Po dviejų valandų, padarius rentgeno nuotrauką, gydytojas jau nebedirbo, tad Mindaugas grįžo namo. Vis dėlto pirštą siaubingai skaudėjo, todėl Agnietė savo vyrui patarė nuvykti į Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių. „Nuvažiavo į priėmimą. O jį registratūroje durniumi išvadino dėl to, kad atėjo. Sako: „Mes tikrai jūsų neapžiūrėsim. Ateisit rytoj pas daktarą. Koks jums skirtumas – šiandien ar rytoj sužinosit, kas tam pirštui yra“. Mindaugas – ne iš tų žmonių, kad piktai kalbėtų ar kažko reikalautų. Jis mėgsta gražiuoju tartis. Tai labai ir nesiginčijo, išvažiavo namo“, – prisiminė Agnietė.

„Mes – ne ekstraseansės!“

ačiau skausmai vis nepraėjo. Piršte smarkiai tvinksėjo, vyras negalėjo jo nė sulenkti. Apėmė nerimas – ar nebus kas rimto nutikę? Juk Mindaugas yra menininkas – piešia, daro tatuiruotes, tad jam ypač svarbu, kad visi pirštai, ypač dešinės rankos, būtų sveiki. Agnietė paskambino pažįstamai gydytojai, paklausė, ar turėtų tokiais atvejais vyrą apžiūrėti. Ši patikino, kad tikrai privalo priimti ir apžiūrėti, todėl pati paskambino į Priėmimo skyrių. Vargais negalais pavyko susitarti, kad vyrą užregistruotų apžiūrai. Tačiau nuvažiavus antrąsyk į ligoninę Mindaugas vėl nieko nepešė, tik sulaukė patyčių. „Tada jau dvi darbuotojos atsistojusios ėmė aiškinti: „Mes – ne ekstraseansės. Mes nepasakysim, kas tau yra“. Mindaugas dar siūlė susimokėti už apžiūrą, bet mums tik atsakė: „Niekas jūsų neapžiūrės. Rytoj ateisit pas daktarą ir pažiūrės, kas jums yra“. Bent galėjo pasiūlyti susimokėti. Mums tikrai nebūtų gaila sumokėti už apžiūrą, kad ir kiek kainuotų, bet net mokamos apžiūros negalėjom išsireikalauti. Niekas neinformavo ir kaip elgtis su pirštu: ar šaldyti, ar tepti šildančiu ar šaldančiu tepalu? Juk suteikti informaciją – žmogiškumo reikalas. Suprantu, kad pirštas nėra mirtina problema, bet daug dirbančiam su rankomis tai svarbu“, – teigė Agnietė. Pasak moters, tuo metu Priėmimo skyriuje buvo visiškai tuščia – nė vieno žmogaus. Tik visur buvo iškabinėtos lentos, kad ligoninė švenčia šimtmetį. „Juokavome, kad jie gal šventė ir todėl negalėjo aptarnauti“, – šyptelėjo Agnietė.

Trečiąkart tądien į ligoninę nuvyko jau pati Mindaugo žmona, kad pasiklaustų registratūros darbuotojos pavardės, nes norėjo surašyti skundą. „Man pareiškė, kad nesakys savo vardo. Pareiškė: „Jei įdomu, kreipkitės į vadovą, administraciją“. Ir su manim taip britkiai bendravo. Labai nesmagu to sulaukti iš žmonių, kurie turėtų padėti. Vis tiek į mediciną dirbti ėjo tam, kad padėtų, o taip žmonių bando atsikratyti“, – liejo nuoskaudą pašnekovė.

Mama nebevaldo piršto

Agnietė prisiminė, kad Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninėje nebe pirmą kartą tenka susidurti su aplaidžiu požiūriu į pacientus. Prieš metus šios ligoninės medikai nepastebėjo, kad jos vyrui plyšęs plautis ir išleido namo, nors švietė ir žiūrėjo, kas negerai. Bėdą atrado tik tada, kai plautis jau buvo subliūškęs. Agnietės mama dėl tos pačios ligoninės darbuotojų kaltės nuo šios vasaros nebevaldo vieno rankos piršto. „Mano mama šią vasarą nusitraukė rankos piršto sausgyslę. Piršto galiukas nulinko, todėl nuvažiavo į ligoninės Priėmimo skyrių. Tada irgi sakė, kad nėra skubu ir pridūrė: „Bet jums reikės į Kauną nuvažiuoti ir davė siuntimą“. Neskubu tai neskubu. Buvo penktadienis. Bet mamai pirštą skaudėjo. Nuvažiavome į Kauną, bet ten pasakė, kad jau per vėlu. Pirštą turėjo dar Alytuje operuoti. Vėliau tai patvirtino ir patys Alytaus daktarai. Nuo to laiko mano mama vienos rankos piršto nebevaldo“, – absurdus vardijo Agnietė. Moteris pridūrė, kad labai myli gimtąjį miestą ir todėl ilgai dvejojo, ar istoriją viešintini, kad nepakenktų Alytaus įvaizdžiui. „Kol studijavau, pagyvenom Vilniuj, paskui metams išvažiavom į Angliją užsidirbti, bet grįžom į Alytų. Norim Alytuj gyventi, vyras ketina čia atidaryti tatuiruočių studiją ir mūsų draugų šiame mieste vis daugiau atsiranda. Labai mylim tą miestuką. Jis toks gražus, ramus. Bet tokie dalykai taip per širdį skaudžiai eina ir teršia miesto vardą. Nesinorėdavo anksčiau nieko viešai apie tai sakyti, nes galvodavau, kad tai – savam miestui negarbė. Bet kiek galima tylėti?“ – retoriškai klausė Agnietė.

Nemandagią darbuotoją žada nubausti

Raštu pasiteiravus apie pastarąjį incidentą registartūroje Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės administracijos, gavome štai tokį atsakymą: „Jūsų laiške nurodytas aplinkybes išnagrinėjome, įvertinome darbuotojų paaiškinimus, vaizdo duomenis. Ligoninės administracija nuoširdžiai apgailestauja dėl Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus registratūros darbuotojos nepakankamai etiško bendravimo su į skyrių atvykusiu pacientu. Atsižvelgiant į tai, registratūroje dirbusios darbuotojos atžvilgiu pradėta drausminės atsakomybės taikymo procedūra, tai pat šis atvejis aptartas skyriaus darbuotojų susirinkime. Užtikriname, kad į ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių turi teisę kreiptis kiekvienas pacientas, turintis sveikatos nusiskundimų. Būtinoji pagalba Lietuvos Respublikos piliečiams, nuolat gyvenantiems Lietuvoje, yra teikiama nemokamai. Skubi pagalba pacientams teikiama įvertinant būklės sunkumą – prioritetas teikiamas pačios sunkiausios būklės pacientams, ir pacientų aptarnavimas priklauso nuo tuo metu skyriuje esančių sunkios būklės pacientų skaičiaus. Skyriuje gali būti teikiamos ir asmens sveikatos priežiūros paslaugos, nepriskiriamos būtinajai medicininei pagalbai, o taip pat pirmo lygio paslaugos poliklinikos darbo metu. Tuomet pacientas privalo sumokėti už suteiktas paslaugas pats. Skyriuje garantuojame kokybiškų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybę kiekvienam besikreipiančiam pacientui, todėl liūdna ir apmaudu, kad pavieniai nesusipratimai sukelia visuomenei abejonių įstaigos medikų rūpesčiu, atidumu ir profesionalumu Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje. Ligoninės administracija nuolat tobulina tinkamą įstaigos personalo bendravimą su pacientais ir jų atstovais ir siekia, kad panašūs nesusipratimai ateityje nesikartotų.

VšĮ Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės administracija“.

Giedrė Balčiūtė 

lrytas.lt informacija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą