8 požymiai, rodantys, kad organizmui trūksta vitamino D

Vitaminas D, dar vadinamas saulės vitaminu, yra riebaluose tirpi medžiaga, kuri reikalinga daugumai mūsų organizmo funkcijų. Jis atsakingas už kalcio ir fosforo, elementų reikalingų kaulų stiprumui, pasisavinimą, svorio reguliaciją, odos elastingumą, plaukų stiprumą ir nagų būklę. Taip pat yra nustatyta, kad šis vitaminas svarbus ir kai kurių tipų vėžio prevencijai. Kadangi šaltuoju metų sezonu itin trūksta saulės spindulių, organizmui gali pritrūkti ir vitamino D. Kūnas mums dažnai bando apie tai pranešti įvairiausiais būdais, tačiau mes to nepastebime.

1. Veido prakaitavimas

Daug simptomų įspėja, kada vitamino D kiekis organizme yra per mažas, bet mokslinėje literatūroje rašoma, kad pernelyg stiprus naujagimių prakaitavimas yra vienas iš ankstyvųjų šio saulės vitamino trūkumo požymių. Kiek rečiau dėmesį atkreipia suaugusieji į savo veido ir galvos prakaitavimą, nes tai irgi gali būti susiję su vitamino D stoka, rašo brightside.me.

2. Kaulų skausmas

Vitamino D trūkumas gali pakenkti kaulų audiniui įsisavinant kalcį, o tai gali sukelti osteomaliaciją ir juos susilpninti. Šios medžiagos deficitas gali būti susijęs su įvairiais raumenų ir kaulų skausmais, todėl rekomenduojama kasdien suvartoti reikiamą vitamino D kiekį, kad išvengtumėte skausmo, kaulų lūžių ir ligų, tokių kaip osteoporozė.

3. Raumenų skausmas

Saulės vitaminas turi poveikį ne tik kaulams, bet ir raumenims. Jo stoka gali sukelti stiprų raumenų skausmą, silpnumą bei sumažinti raumenų masę. Be to, mažas vitamino D kiekis organizme gali sukelti lėtinį viso kūno skausmą, o tai yra vienas iš fibromialgijos požymių.

4. Silpna imuninė sistema

Vitaminas D atlieka svarbų vaidmenį stiprinant imunitetą. Dar prieš atrandant antibiotikus, gydytojai nežinodami pradėjo naudoti šį vitaminą infekcijų gydymui. Pavyzdžiui, tuberkulioze sergantys asmenys būdavo siunčiami į sanatorijas, kur buvo gydomi saulės šviesa. Taigi, jei kenčiate nuo virusinės infekcijos, vertėtų susirūpinti, ar tai nėra vitamino D deficito simptomas.

5. Nuovargis ir silpnumas

Dažnai šiuos požymius priskiriame sunkiam gyvenimo būdui ar miego trūkumui, tačiau dėl to kaltas gali būti ir mažas vitamino D kiekis organizme. Tyrime, kuriame buvo stebimas vitamino D papildų poveikis asmenims, patiriantiems nuovargį, paaiškėjo, kad vis dėlto šio vitamino vartojimas padėjo sumažinti nuovargio simptomus.

6. Lėtas žaizdų gijimo procesas

Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad po 12 savaičių vitamino D vartojimo ženkliai sumažėjo žaizdų pacientams, turintiems diabetinių pėdų opų. Mokslininkai tiki, kad saulės vitaminas turi teigiamą poveikį reguliuojant gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.

7. Plaukų slinkimas

Daug veiksnių gali sukelti plaukų slinkimą, jų plonėjimą, galiukų skilinėjimą ir sulėtinti augimo procesą, bet vitamino D stoka taip pat neretai būna susijęs su šia problema.

8. Nerimas ir depresija

Teigiama, kad saulės vitaminas veikia ir smegenis. Kai organizmas gauna šio vitamino, jis išskiria dopaminą ir serotoniną, kuris daro įtaką smegenų veiklai. Pasak mokslininkų, vitamino D stoka gali sukelti nerimą, depresiją ar net prisidėti prie psichikos ligų vystymosi, pavyzdžiui, šizofrenijos.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą