Tai jūsų plaučiams kenkia taip pat, kaip po 20 kasdien surūkomų cigarečių

Visi žinome, kad plaučiams ypač kenkia rūkymas. Tačiau vargu ar įtarėte, kad jūsų namuose gali slypėti dažnai vartojamų produktų, kurie plaučiams kenkia ne mažiau.

Tai – įvairios pirktinės valymo priemonės. Ilgalaikiai tyrimai parodė, kad jos kenkia plaučiams taip pat, kaip maždaug po 20 kasdien surūkomų cigarečių.

Bergeno universiteto Norvegijoje mokslininkai nusprendė ištirti, kokį ilgalaikį poveikį mūsų plaučių funkcijos susilpnėjimui ir kvėpavimo takų obstrukcijai turi valymo produktai.

Kad tai išsiaiškintų, mokslininkai 20 metų tyrė 6 tūkst. 235 moteris. Jie lygino moterų, kurios neturi nieko bendro su valymu, tų, kurios naudoja valymo produktus namie ir tų, kurios dirba valytojomis plaučių sveikatą.

Buvo matuojama, kaip per 20 metų pakito moterų maksimalus iškvėpimo per sekundę tūris, taip pat kiek daug jos galėdavo iškvėpti iš plaučių oro giliai įkvėpusios. Nors su amžiumi iškvepiamo oro tūris natūraliai sumažėja, tyrimai parodė, kad dėl reguliarus valymo produktų naudojimo situacija pablogėja dar labiau, o plaučiai patiria didelę žalą. Valytojų, kurie cheminius valiklius naudoja ypač dažnai, plaučiams per dvidešimt metų padaryta žala prilygo tai, kokią padarytų, jeigu žmogus daug metų kasdien surūkytų po 10-20 cigarečių.

Paaiškėjo, kad moterų, kurios namuose ar darbe naudoja valymo produktus, plaučių funkcija ilgainiui susilpnėjo. Tai reiškia, kad valymo produktai per laiką gali pabloginti kvėpavimo takų sveikatą.

Be to, tyrėjai iškėlė hipotezę, kad pirktinių valiklių sudedamosios dalys ne tik kenkia plaučiams, bet ir silpnina imuninę sistemą, gali sukelti gleivinės uždegimą, pažeisti kvėpavimo takų ląsteles, struktūrą ir audinį. Šio mokslinio tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo žurnale „American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine“. Taigi, jeigu nenorite pakenkti savo plaučiams, stenkitės naudoti kuo mažiau pirktinės buitinės chemijos. Jeigu galite, naudokite savo pačių pasigamintus ekologiškus valiklius. Tokie bus ir pigesni, ir, svarbiausia, sveikesni.

Jeigu vis dėlto rinksitės pirktinius valiklius, verta žinoti, kad ypač reikėtų vengti purškiamų valiklių. Jeigu juos vartosite, purškite ne tiesiai ant vietos, kurią šveisite, bet pirma ant kempinėlės ar šluostės. Taip sumažinsite mažų nuodingų ore pasklidusių lašelių, kurių rizikuojate įkvėpti, kiekį. Na, o dulkes valykite tik sudrėkintomis mikropluošto šluostėmis.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą