9 moksliškai pagrįsti būdai, kaip nesunkiai pagerinti savo regėjimą

Visi mes žinome, kad nenaudojami raumenys ilgainiui nusilpsta.
Kaip tik tai paprastai nutinka ir mūsų akių raumenims. Jeigu didžiąją laiko dalį praleidžiame spoksodami į kompiuterio monitorių, akių raumenys, atsakingi už žiūrėjimą į tolį, dirba nepakankamai, todėl ilgainiui išsivysto trumparegystė.

Jeigu dar ir pradedate nešioti akinius, liga ima progresuoti dar sparčiau, nes tada, kai nebereikia labiau stengtis įžiūrėti toliau esančius objektus, akių raumenys dar mažiau dirba. Prastas regėjimas gali būti nulemtas ir kitų veiksnių: amžiaus, įgimtų ligų ar net prastos mitybos. Tačiau išeitis yra – šie paprasti būdai gali padėti apsaugoti jūsų regėjimą ir net šiek tiek jį pagerinti. 

Įspėjame – tai nėra alternatyva profesionaliam gydymui. Dėl akių sveikatos visada svarbu pasikonsultuoti ir su savo gydytoju. Tačiau šie patarimai gali būti puiki pagalbinė priemonė, padedanti treniruoti ar pailsinti akių raumenis ir sustiprinti regėjimą.

1. Žaiskite videožaidimus

Tokį patarimą turbūt mažiausiai tikėjotės perskaityti. Tačiau Niujorke (JAV) esančio Ročesterio universiteto Smegenų ir kognityvinių mokslų skyriaus bei Regėjimo mokslų centro mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad, priešingai, nei manoma, žaidžiant videožaidimus galima sustiprinti kontrastinio jautrumo funkciją. Kontrastinis jautrumas yra viena iš lengviausiai pažeidžiamų regėjimo funkcijų. Pagerinti kontrasto jautrumo funkciją paprastai padeda akiniai nuo saulės, kontaktiniai lęšiai arba operacija. Atlikę tyrimus mokslininkai išsiaiškino, kad video žaidimai padeda ištreniruoti smegenų žievės regos centrą geriau naudoti gautą informaciją ir tokiu būdu kažkiek pataisyti tinklainės bei regėjimo defektus. Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo mėnraštyje „Nature Neuroscience“.

2. Paisykite 20/20/20 taisyklės

Kad nepervargintumėte akių, reikėtų dirbant nepamiršti paisyti vadinamosios 20/20/20 taisyklės. Tai reiškia, kad kas 20 min. po spoksojimo į ekraną ar ko nors skaitymo reikia atitraukti akis ir 20 sekundžių žiūrėti į tolį maždaug 20 pėdų (apie 30 cm) atstumu. Anot Oregono valstijos universiteto (JAV) specialistų, ši taisyklė padeda akių raumenis aprūpinti deguonimi ir išsaugoti jų funkcionalumą. Tad suteikite savo akių ir veido raumenims poilsį, kokio jie nusipelnė.

3. Valgykite morkas

Greičiausiai dar vaikystėje iš mamos girdėjote, kad morkos naudingos akims, kai ji liepdavo jų valgyti daugiau. Ir mama buvo teisi – morkos išties naudingos jūsų regėjimui, dėl jose esančio didelio beta-karoteno, kuris yra svarbus vitamino A provitaminas, kiekio. Vitaminas A yra būtinas mūsų regėjimui. Dėl jo trūkumo gresia net apakimas, taip pat akies raumenų degeneracija, katarakta ir kseroftalmija, kitaip tariant, akių sausmė. Morkos naudingos ir tuo, kad jose yra svarbaus akims antioksidanto – liuteino. Londono sičio universiteto Jungtinėje Karalystėje mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad šis antioksidantas sumažina akies makulos (geltonosios dėmės) degeneracijos riziką.

4. Įtraukite į savo mitybą arginino turinčių produktų

Aminorūgštis argininas padeda pagerinti susitraukimą ir gyslų išplėtimą ten, kur iš akių išteka skystis. Tai padeda sumažinti akių spaudimą, o kartu ir glaukomos riziką. Glaukomai būdingas negrįžtamas regos nervo pažeidimas, kurį lemia padidėjęs spaudimas akies viduje. Ši liga neretai nulemia aklumą, o, kaip minėta, valgant argininu praturtinto maisto sumažėja glaukomos rizika. Be to, kaip įrodyta, argininas pagerina ir kepenų funkcijas. Daug arginino yra vištienoje, kalakutienoje, kiaulienoje, lęšiuose, moliūgų sėklose, žemės riešutuose ir avinžirniuose.

5. Valgykite tamsiai žalias lapines daržoves

Tokios daržovės, kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir pan., ne veltui laikomos vienais sveikiausių maisto produktų. Jos teikia didžiulę naudą sveikatai, įskaitant tai, kad pagerina regėjimą. Kaip ir morkose, jose yra liuteino, kurio natūraliai esti akies makuloje. Sugerdamas žalingą akims mėlyną šviesą liuteinas sumažina oksidacinio streso tikimybę, kuri gali lemti geltonosios dėmės degeneraciją. Norėdami padidinti tamsiai žalių lapinių daržovių naudą vartokite jas su geraisiais riebalais, kurių yra alyvuogių aliejuje, žemės riešutų piene ar avokaduose.

6. Darykite akių mankštą

Stipriai užmerkite ir atmerkite akis (pakartokite 6 kartus); Pažvelkite į viršų, po 1-2 sekundžių nuleiskite žvilgsnį žemyn (kartokite lėtai ir ritmingai 6 kartus); Pažiūrėkite į kairę, po to į dešinę. Darykite tai lengvai, po 6 judesius į kiekvieną pusę. Sukite žvilgsnį aplinkui: 4 ratus pagal laikrodžio rodyklę, 4 ratus – prieš ją. Po to tą patį pakartokite ir užsimerkus. Greitai mirksėkite abiem akimis 10 kartų. Žiūrėkite į tolį 3 sekundes, po to 5 – į pirštą, iškeltą 30 cm atstumu nuo akių. Kartokite 6 kartus. Po kiekvieno pratimo uždenkite akis delnais ir pailsėkite 2 -3 sekundes. Užmerkite dešinę akį ir plačiai atverkite kairę. Tą patį pakartokite su kita akimi. Suraukite kaktą, žiūrėkite piktai. Po to užmerkite akis ir atsipalaiduokite.

7. Išeikite į lauką

Net jei ir sakėme, kad žaisti videožaidimus yra naudinga regėjimui, taip pat svarbu prisiminti, kad jūsų akims reikia ir pakankamai dienos šviesos bei žiūrėjimo į tolį, nes tai padeda sumažinti aplink jas esančių raumenų įtampą. 2014 metais „American Academy of Ophthalmology“ žurnale paskelbto Kembridžo universiteto Jungtinėje Karalystėje tyrimo rezultatai parodė, kad vaikams sulig kiekviena papildoma lauke praleista valanda trumparegystės rizika sumažėja apie 2 proc. Tuo metu Kanados Vaterlo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti 2016 metais, parodė, kad vaikams buvimas lauke trumparegystės riziką padeda sumažinti net iki 15 proc. Be to, teigiama, kad ilgesnis buvimas lauke padeda apsaugoti regėjimą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Tiesa, per didelis UV spindulių kiekis taip pat gali ir pakenkti tinklainei.

8. Gerkite vandens

Visi žino, kaip svarbu organizmą aprūpinti pakankamu kiekiu skysčių. Tai ne tik padeda išsaugoti drėgmę kūne, bet ir užkerta kelią akių išsausėjimui. Optometrininkų teigimu, vienas dažniausių nusiskundimų dėl akių yra jų išsausėjimas. Akis, kaip ir daugelį organų, reikia visą laiką drėkinti. Tai gerina jų gebėjimą susifokusuoti, ašarų gamybą ir kitas funkcijas. Jeigu jūsų akyse nėra būtinų skysčių, bus nepatogu mirksėti arba nepakaks ašarų svetimkūniams pašalinti. Jūs net negalėsite į ką nors žiūrėti, neįtempdami žvilgsnio. Tad gerkite kuo daugiau vandens, nes geras organizmo aprūpinimas skysčiais padeda išsaugoti ir jūsų akių švarą bei leidžia joms tinkamai funkcionuoti.

9. Išmėginkite indišką meditaciją „Trataka“

Tai padės išmokyti jūsų akis ir protą susikaupti, rašoma portale all-4-woman.ru. Atsisėskite priešais nedidelį objektą (pvz., žvakę) ir sutelkite į jį savo žvilgsnį ir visą dėmesį. Siekite, kad daikto atvaizdas aiškiai įsirėžtų jums į atmintį ir smegenis. Tada užsimerkite ir susitelkite į tarpuakį (trečiąją akį), stengdamiesi kaip įmanoma ilgiau po užmerktais vokais „matyti“ įsirėžusį stebėto objekto vaizdą.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą