Nuotraukos autorius: A. Barzdžius

Šiemet nuo gripo komplikacijų mirusius žmones sieja viena svarbi aplinkybė

Gripui nenumaldomai plintant žmones neramina galimos jo komplikacijos, kurios kai kuriais atvejais baigiasi ir mirtimi.

Šio gripo sezono metu nuo metų pradžios nuo gripo komplikacijų mirė jau keliolika žmonių. Iki trečiadienio Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialiaistai oficialiai buvo patvirtinę dvylikos žmonių mirtis, tačiau portalo lrytas.lt duomenimis, mirusiųjų nuo gripo sukeltų komplikacijų jau yra daugiau.

Trečiadienį apie tai, kad nuo gripo sukeltų komplikacijų mirė ir žinoma žurnalistė bei viešųjų ryšių specialistė Dainida Valsiūnaitė portalui lrytas.lt patvirtino europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Portalą pasiekė žinia, kad nuo gripo komplikacijų naktį iš antradienio į trečiadienį mirė ir jaunas vilnietis vyras.

Tiesa, ULAC atstovas Zigmas Nagys oficialaus patvirtino, kad pastarosios dvi mirtys ištiko dėl gripo sukeltų komplikacijų, trečiadienį nebuvo gavęs.


Dar 33 asmenys dėl gripo praėjusią savaitę pateko į ligoninių intensyviosios terapijos skyrius, Iš jų – 16 vaikų.

Iš viso praėjusią savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyta 470 asmenų, iš kurių – 59 vaikai iki 2 m., 225 vaikai 2-17 m. amžiaus grupėje ir 186 suaugusieji.

Ligoninėje gydytos ir dvi besilukiančios moterys.

Kaip sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Asta Skrickienė, nė vienas iš dvylikos ULAC specialistams žinomų nuo gripo komplikacijų mirusių žmonių nebuvo pasiskiepijęs nuo gripo.

Ar buvo pasiskiepiję tie, kurie dėl gripo sukeltų komplikacijų gydyti intensyvios terapijos skyriuje, ULAC duomenų neturi.


„Mes gauname tik suminius duomenis apie hospitalizuotų asmenų skaičių“, – paaiškino A.Skrickienė.

Anot ULAC specialistės, skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripo virusas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų.

Dažniausios gripo komplikacijos per epidemijas yra bakterinės superinfekcijos, plaučių uždegimas ir lėtinių kvėpavimo takų (plaučių ir bronchų) paūmėjimas. Kitos dažnai pasitaikančios komplikacijos – miokarditas, sinusitas arba veido daubų uždegimas, otitas, nėščiųjų persileidimas, priešlaikinis gimdymas, hemoragijos, tromboembolijos. Komplikacijoms įtakos turi asmens amžius, asmens imuniteto, sveikatos būklė (pvz. lėtinės, persirgtos ligos).

Infektologas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius habilituotas daktaras Alvydas Laiškonis „Lietuvos ryto“ televizijai apie gripo komplikacijas sakė: „Gripo komplikacijos neatsiranda iš karto po gripo. Jos atsiranda po dviejų, trijų, keturių savaičių.


Iš komplikacijų norėčiau užakcentuoti širdies raumens uždegimą, inkstų uždegimą. O ūminės komplikacijos, kurios būna, tai smegenų dangalų uždegimas, kuris pasireiškia gana greitai, tiesiog pačio gripo eigoje“.

 

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidentas profesorius habilituotas medicinos mokslų daktaras Julius Kalibatas  pabrėžė, kad vienintelė patikima prevencinė priemonė nuo galimų gripo komplikacijų yra skiepai.

Gripo sezono metu ypač rekomenduojama skiepytis tiems, kurie patenka į didžiausias rizikos grupes: vaikams, seniems žmonėms, ypač tiems, kurie serga lėtinėmis sudėtingomis ligomis, taip pat nėščioms moterims.

Tiesa, kūdikiai iki 12 mėnesio neskiepijami. Tad tėvams, turintiems tokio amžiaus vaikus, profesorius visų pirma patarė pasiskiepyti patiems.

„Visi ne tik šeimos, bet ir visos giminės nariai, kurie tą vaiką lanko, turi pasiskiepyti.

Pasiskiepyti turi ir auklės – visi, kas tik pas jus beateina. Svečių, kurie nesiskiepiję, nepriiminėkit.

Kol visi svečiai bus aplinkui pasiskiepiję, jūs tuo pačiu apsaugosite vaiką.

Po to, nuo 12 mėnesių, galima ir vaiką skiepyti.

Bet tuo periodu, kada dar vaiko imuninė sistema yra silpna ir kada mes tikrai dar vaikų neskiepijam, nes dar nebus normalios imuninės reakcijos, reikia paskiepyti visus kaimynus, visą giminę, ne tik šeimą, arba neleiskite niekur vaiko tuo sezonu“, – rekomendavo profesorius.

Veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone skiepus pripažįsta ir Pasaulio sveikatos organizacija.

Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens–žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai, kovai su gripo virusu.

Giedrė Balčiūtė 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą