Minima Pasaulinė diena be tabako

 

Kasmet, gegužės 31 dieną Pasaulio sveikatos organizacija ir pasauliniai partneriai švenčia pasaulinę dieną be tabako. Šios dienos tikslas yra didinti informuotumą apie žalingą ir mirtiną tabako vartojimo ir antrinio rūkymo poveikį sveikatai, taip pat atgrasyti nuo bet kokios formos tabako naudojimo.
2019 m. Pasaulinės tabako dienos dėmesys skiriamas „tabakui ir plaučių sveikatai“. Siekiama atkreipti dėmesį į neigiamą tabako poveikį žmonių plaučių sveikatai: nuo vėžio iki lėtinių kvėpavimo takų ligų.

RŪKYMO ŽALA – NE NAUJIENA

Apie rūkymo žalą sveikatai kalbama jau ne vienerius metus ir tikriausiai ko ne kiekvienas žino, kad tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o apie 40 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi.
Lietuvoje kasmet apie 1,5 tūkst. žmonių diagnozuojamas plaučių vėžys, suteikiantis labai mažą išgyvenimo tikimybę. Panašiai tokiam pat skaičiui žmonių kasmet diagnozuojama ir lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL) – sunki ir nepagydoma, jeigu pasiekia tolesnes stadijas. Šios ligos – tiesioginė rūkymo pasekmė.

KAIP RŪKYMAS VEIKIA KVĖPAVIMO TAKUS?

Sveiko žmogaus kvėpavimo takus dengia vadinamasis virpamasis epitelis, sudarytas iš ląstelių, turinčių virpamuosius plaukelius, padengtus labai plonu gleivių sluoksneliu. Į jį sukrinta įvairios įkvepiamos kietosios dalelės, dulkelės, mikroorganizmai, o plaukeliai virpėdami kaip eskalatoriumi tas gleives iškelia į viršų. Žmogus jas arba nuryja, arba iškosėja. Tai normalus mechanizmas, skirtas tam, kad plaučiai nebūtų užkimšti aplinkos dulkėmis bei aerozoliais ir kiek įmanoma būtų apsaugoti nuo aplinkos mikroorganizmų.
Rūkant dirginami kvėpavimo takai, pradeda daugėti gleives gaminančių ląstelių ir mažėti ląstelių, turinčių plaukelius. Tai jau yra pirmoji kancerogenezės arba naviko atsiradimo stadija. Bronchuose ima kauptis gleivės, jas rūkantis žmogus rytais iškosti ir išspjauna.
Kas dedasi toliau? Lankstus, elastingas bronchų medis šakojasi, kol tampa alveolėmis – maišeliais, kuriuose vyksta dujų apykaita. Dėl rūkymo sukelto uždegimo smulkiausi kvėpavimo takai pradeda siaurėti, nes uždegimas pažeidžia aplinkines alveoles. Storėja bronchų sienelės, dėl to į plaučius patenka mažiau oro, o kartu ir organizmo audiniams reikalingo deguonies. Išsivysto LOPL, kurios požymiai – išsiplėtę, mažai elastingi plaučiai, susiaurėję kvėpavimo takai, nebegalintys organizmo aprūpinti pakankamu kiekiu deguonies.
Dėl susidarančių oro spąstų žmogus negali iškvėpti tiek, kiek įkvėpė. Dėl to jau kitąkart asmuo nebegali įkvėpti pakankamai oro, plaučiai su kiekvienu įkvėpimu pučiasi, žmogus, ypač fizinio krūvio metu, dūsta, eidamas priverstas sustoti, kad galėtų ramiai kvėpuoti.
Kokia tolesnė LOPL eiga? Dėl struktūrinių plaučių pokyčių organizmui ima trūkti deguonies. Todėl tirštėja kraujas, nes hemoglobinas stengiasi pagauti kiekvieną deguonies molekulę, pasunkėja širdies darbas, vystosi vadinamoji plaučių hipertenzija. Žmogui ėmus vengti judėti, nyksta raumenų masė, retėja kaulai. Negana to, dėl deguonies trūkumo atsiranda asmenybės pokyčių: žmogus tampa depresyvus, irzlus, nenori imtis jokios veiklos, ir taip ratas užsidaro.
Ilgą laiką žmogus nejaučia jokių ligos simptomų, juo labiau kad neskiria pakankamai dėmesio ilgalaikiam kosuliui, greitesniam nuovargiui, skrepliavimui.

JEIGU JAU SERGATE PLAUČIŲ LIGOMIS – MESTI RŪKYTI YPATINGAI SVARBU!

Metimas rūkyti yra vienas iš pozityviausių žingsnių, kurių galite imtis, siekdami gerinti savo sveikatą. Jeigu Jūs sergate plaučių liga ir rūkote, metimas rūkyti yra gyvybiškai svarbi ligos valdymo dalis.
Būdamas daugelio plaučių ligų atsiradimo pagrindine priežastimi, rūkymas gali lemti daugelio ligų, tokių kaip astma, LOPL, plaučių vėžio ir tuberkuliozės, pablogėjimą. Rūkymas lemia greitą plaučių funkcijos blogėjimą, ir, nemetant rūkyti, gali sustabdyti teigiamą priskirto Jūsų ligos gydymo poveikį. Tik visiškas rūkymo atsisakymas, o ne sumažinimas surūkomų cigarečių skaičiaus, yra vienintelis būdas sulėtinti nuolatinį plaučių funkcijos mažėjimą ir simptomų pasireiškimą.
Moksliniai tyrimai parodė, kad metimas rūkyti gali atnešti konkrečios naudos žmonėms sergantiems plaučių ligomis.

Greitai pasiekiama nauda metus rūkyti:
 Per 24 valandas pagerės Jūsų plaučių funkcija, o anglies monoksido kiekis pasieks normalų lygį.
 Daugelis Jūsų simptomų, tokių kaip kosulys, dusulys ar švokštimas, taps lengvesni.
 Jeigu sergate astma arba Lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL), atsakas į gydymą bus efektyvesnis, taip pat ir į bronchus plečiančius vaistus (vaistus, atlaisvinančius Jūsų kvėpavimo takus ir leidžiančius Jums lengviau kvėpuoti) ir kortikosteroidus (vaistus, kurie mažina uždegimą plaučiuose ir kvėpavimo takuose).
 Jeigu sergate astma arba LOPL, Jūs pastebėsite, kad sumažėjo Jūsų ligos paūmėjimų skaičius ir Jums rečiau reikia lankytis ligoninėje.

Ilgalaikė nauda metus rūkyti:
 Pagerės Jūsų bendra sveikatos būklė.
 Sumažės polinkis į plaučių infekcijas.
 Sumažės tikimybė susirgti skirtingų lokalizacijų vėžiu, įskaitant plaučių vėžį.
 Jeigu sergate plaučių vėžiu, mažesnė tikimybė, kad pasireikš gydymo komplikacijos, įskaitant gydymą radioterapija, chemoterapija ir chirurginį gydymą.
 Jeigu sergate plaučių vėžiu, bus mažesnė tikimybė susirgti kitos lokalizacijos vėžiu ir bus mažesnė rizika, kad vėžys sugrįš.
 Jeigu sergate LOPL, rizika susirgti plaučių vėžiu yra didesnė. Metus rūkyti ši rizika sumažėja.
 Turėsite didesnę tikimybę gyventi ilgiau.
 Mažesnė tikimybė naujų ligų atsiradimui arba ligų paūmėjimui, pvz. Širdies problemoms, kurios taip pat kenkia kvėpavimui.
 Sulėtinsite plaučių funkcijos mažėjimo vystymąsi.


NEŽALINGO RŪKYMO BŪDO NĖRA

Daug žmonių, net ir sergančių plaučių ligomis, nenutraukia rūkymo, nes jie nenori mesti rūkyti arba jiems sunku tai padaryti. Dažnai griebiamasi „sveikesnių“ rūkymo alternatyvų, tokių kaip pvz. elektroninė cigaretė, tačiau nežalingo rūkymo būdo nėra. Net ir pakeitus įprastas tabako cigaretes cigaru, pypke, kaljanu ar elektronine cigarete, neišvengiama su rūkymu susijusios rizikos sveikatai.
Niekada nevėlu mesti rūkyti, kvėpuokite laisvai ir saugokite savo ir kitų sveikatą!


Alytaus miesto savivaldybės  visuomenės sveikatos biuro informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą