Studijuosiančius Europoje įspėja, kad neskubėtų deklaruoti išvykimo

Kiekvieną vasarą Vilniaus teritorinė ligonių kasa atkreipia jaunuolių dėmesį į tai, ką jie turėtų atlikti išvykdami studijuoti į užsienį, kad ateinančiais mokslo metais gautų kompensuojamąsias medicinos paslaugas. Visgi būsimi studentai kasmet linkę daryti tą pat klaidą – deklaruoja išvykimą iš šalies, taip prarasdami sveikatos draudimą. Specialistai kartoja: išvykstant studijuoti būtina ne deklaruoti išvykimą, o pasirūpinti privalomuoju sveikatos draudimu.

„Būsimiems studentams primename, kad privalomuoju sveikatos draudimu yra apdrausti Lietuvos piliečiai ir nuolat Lietuvoje gyvenantys asmenys, studijuojantys Europos Sąjungos, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ar Šveicarijos aukštųjų mokyklų dieninių studijų skyriuose. Deklaravę savo išvykimą jaunuoliai praranda nuolatinio gyventojo statusą, kartu – ir draudimą valstybės lėšomis. Taigi jiems tenka patiems pasirūpinti sveikatos draudimu šalyje, kurioje studijuoja, arba vėl grįžus į Lietuvą deklaruoti parvykimą. Antraip reikia mokėti už gydymą“, – sako Vilniaus teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Vitkauskienė.

Užuot skubėjus deklaruoti išvykimą, studentams tereikia pasirūpinti privalomojo sveikatos draudimo galiojimą patvirtinančiais dokumentais – pažyma apie studijas ir Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK).

Minėtose Europos  šalyse studijuosiantys jaunuoliai teritorinei ligonių kasai pagal gyvenamąją vietą turi pateikti užsienio aukštosios mokyklos išduotos oficialios akademinės pažymos (pažymos apie studijas pagal mainų programą) originalą. Pažymoje turi būti nurodyta, kad jaunuolis tikrai studijuoja, todėl kvietimas studijuoti jos neatstoja. Pažymą galima pateikti atvykus į ligonių kasą ar atsiųsti paštu.

„Jeigu pažyma siunčiama paštu, būtina kartu atsiųsti ir asmens dokumento kopiją bei laisvos formos prašymą patvirtinti draudimo galiojimą. Jeigu šiuos dokumentus pateikia įgaliotas asmuo, reikalingas jo įgaliojimas. Sveikatos draudimas taip pat pripažįstamas galiojančiu, kai aukštoji mokykla pati atsiunčia elektroninę pažymą, patvirtinančią asmens studijas“, – aiškina L. Vitkauskienė.

Atkreiptinas dėmesys, kad studentų draudimo galiojimas tvirtinamas ne ilgesniam kaip vienų akademinių metų laikotarpiui, todėl ši pažyma TLK turi būti pateikiama kiekvienais mokslo metais.

Kitas dokumentas, kurio reikia Europoje studijuojantiems jaunuoliams, yra ESDK. Ši nemokamai ir dažniausiai iš karto atvykus į teritorinę ligonių kasą apdraustiesiems išduodama kortelė ES šalyse ir Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine bei Šveicarijoje užtikrina būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

Pateikus ESDK bet kurios iš minėtų šalių gydymo įstaigoje, priklausančioje valstybinei sveikatos sistemai, gydytojo nuožiūra studentui turi būti suteikiama tokio masto medicinos pagalba, kad susirgęs ar patyręs traumą dėl sveikatos problemų jis neturėtų grįžti į Lietuvą studijų laikotarpiu.

Vilniaus TLK specialistai taip pat primena, kad ne Europoje studijuojantys jaunuoliai savo sveikatos draudimu visais atvejais turi pasirūpinti patys – jie nėra draudžiami valstybės lėšomis. Tiems, kurie studijuoja Lietuvoje, dėl draustumo patvirtinimo į TLK kreiptis nereikia – duomenys gaunami iš Studentų registro.

Infografikas ka jaunuoliai turi zinoti apie sveikatos paslaugas

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą