Nuotraukos autorius: 123 rf

Nustatė, kas insulto tikimybę padidina net 45 proc.

Stresas iš tiesų gali atimti gyvybę. Amerikos širdies asociacijos tyrimas atskleidė, kad ilgos darbo valandos didina insulto riziką. 

Šis tyrimas patraukė Kentuckianos (JAV) insulto asociacijos vadovės Carrie Orman akį. 

Tyrėjai apžvelgė duomenis, kurie gauti, analizuojant prancūzų populiaciją. 

Ilgalaikės darbo valandos, besitęsiančios daugiau nei dešimt metų, siejamos su insultu. 

Žmonėms, vyresniems nei 50 metų, gresia didesnė insulto tikimybė, dirbant ilgas valandas 10 ar daugiau metų. 

„Pati dirbu daug ir dažnai jaučiu stresą. Žmonės nori rutinos. Jie nori gerai pavalgyti. Jie nori atlikti savo darbus. Jie nori pusiausvyros savo gyvenime, o daugeliui tai labai sunku pasiekti“, – sakė C.Orman. 

Darbo valandos laikomos ilgomis tada, kai dirbama daugiau nei 10 valandų ne mažiau kaip 50 dienų per metus. Tiems, kurie dirbo ilgas valandas, grėsė 29 proc. didesnė insulto rizika, o tiems, kurie ilgas valandas dirbo daugiau nei 10 metų – kilo 45 proc. didesnė rizika. 

„Dirbantys ilgas valandas patiria daugiau streso. Streso metu pakyla kraujospūdis ir padažnėja širdies ritmas“, – paaiškino dr. Wei Liu. 

Kai žmonės dirba daugiau, dažnu atveju jie apleidžia mitybą ir sportą. 

Nustatyta, kad insulto rizika priklauso ir nuo darbo pobūdžio. Paprastiems darbuotojams atstovams kyla mažesnė insulto rizika nei vadovams. 

W.Liu siūlytų mažinti darbo valandas ar daryti daugiau pertraukų darbo metu, kai žmonės dirba viršvalandžius. C.Orman teigia, kad vertėtų susirasti veiklą, padėsiančią atsipalaiduoti. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą