Saugokite vaikų sveikatą – išsirinkite tinkamą mokinio kuprinę

Artėjant rugsėjui, tėveliams galvos skausmas tampa kaip išleisti vaiką į mokyklą. Vienas svarbiausių pirkinių – tai mokinio kuprinė. Kuo jaunesnis mokinukas, tuo svarbiau atidžiai rinktis kuprinę. Netinkamai parinkta ir netinkamai nešiojama kuprinė gali įtakoti vaikų laikysenos problemas. Mažų vaikų kaulinis audinys minkštesnis ir stuburas gali greičiau deformuotis.

Pagrindiniai kriterijai renkantis kurpinę

Kuprinės svoris. Tuščia kuprinė neturėtų sverti daugiau kaip 700 gramų 1 - 4 klasių ir daugiau 1000 gramų vyresnių klasių mokiniams. Optimalus pilnos kuprinės svoris turėtų būti ne daugiau kaip 10-15 proc. mokinio kūno masės. Pavyzdžiui, jei pradinukas sveria 30 kg, tai jo kuprinė neturėtų sverti daugiau kaip 3 kg.

Pastaraisiais metais populiarios kuprinės su pakietintu dugnu, kojelėm, ratukais ir ištraukiamomis rankenomis – jos nerekomenduojamos 1-4 klasių mokinimas dėl per didelio svorio (net tuščia tokia kuprinė gali sverti daugiau kaip 1200 gramų).

Kuprinės diržai - kitas svarbus dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį. Jie turėtų būti platūs, rekomenduojami 3,5-4 cm pločio, paminkštinti pečių zonoje. Jie turi būti reguliuojami, kad vaikas savarankiškai galėtų užsidėti kuprinę. Patariama rinktis iš formą palaikančios medžiagos pagamintą kuprinę, kurios nugarėlė pakietinta su paminkštinimu iš orui laidžios medžiagos – taip nespaus nugaros.

Kuprinė su skyreliais. Geriau, kad kuprinė turėtų kelis skyrius sunkesniems ir lengvesniems daiktams. Sunkesnius reikmenis reikėtų dėti arčiau nugaros, įvairias smulkmenas į kišenėles. Susidėti daiktus į kuprinę reikėtų išmokyti vaiką patį.

Kuprinės medžiaga. Ji turi būti lengvai skalbiama.

Atšvaitai - svarbi kuprinės detalė. Galima rinktis kuprines su integruotais atšvaitais, tada jų nereikia papildomai pirkti ir kabinti.

Kuprinės dydis. Perkant kuprinę reikėtų atkreipti dėmesį į kuprinės dydį. Užsidėjus ant pečių, kuprinės apačia neturėtų būti žemiau vaiko juosmens, o viršus neturėtų būti aukščiau vaiko pečių linijos.

Nerekomenduojama rinktis itin didelių kuprinių, nes neretai jos tampa sandėliu, kuriame galima rasti visiškai nereikalingų dalykų mokyklai. Didžiausią kuprinės turinio dalį turėtų sudaryti mokykliniai vadovėliai.

Laikysenos sutrikimai aktualūs nuo mažų dienų

Kiekvienais metais vis daugiau Lietuvos moksleivių skundžiasi dėl nugaros skausmų, kurių viena priežasčių – per didelis ant pečių nešiojamas svoris arba netaisyklingai ant vieno peties nešiojama kuprinė. Nuolat nešiojant per sunkią kuprinę gali atsirasti apsunkintas kvėpavimas, stuburo ir krūtinės ląstos deformacijos, sutrikti vidaus organų veikla - tai rimti sveikatos sutrikimai.

Svarbi tėvelių kontrolė

Tėvai karts nuo karto turėtų peržiūrėti vaiko kuprinės turinį ir patikrinti, ar kuprinėje ‚negyvena“ nereikalingų daiktų. Pradinių klasių mokiniai labai dažnai mėgsta į kuprinę įsidėti  žaislų, žaidimų, o vyresnių klasių – vadovėlius, kurių tądien ir nereikia. Ar vaiko kuprinė sveria ne per daug, reikėtų įsitikinti tiesiog ją pasvėrus.

Labai svarbu prižiūrėti ir mokyti vaiką, kaip teisingai nešioti kuprinę. Ji turėtų būti nešiojama ant abiejų pečių. Atšvaitas, jeigu nėra integruotas turėtų būti pakabintas ant kuprinės arba drabužių. Jį reikėtų tvirtinti taip, kad šis švytuotų žmogaus kelių lygyje. Būtina atminti, kad atšvaitas kabinamas dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Patartina papildomai pasikabinti atšvaitą ir kairėje kūno pusėje.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą