Antroji karantino savaitė: likime namuose ir rūpinkimės savo ir artimųjų sveikata!

Lietuvoje prasidėjo antroji karantino savaitė. Šalyje sergančių koronavirusu asmenų skaičius, deja, auga, o įvesti ribojimai verčia taikytis prie kitokio gyvenimo ritmo. Tad dar kartą primename karantino metu galiojančius ribojimus ir alytiškiams svarbią informaciją.

Ribojimai karantino metu

Lietuvoje iki kovo 30 d. 24 val. draudžiama visa veikla, kuri nėra skirta aprūpinti žmones būtinaisiais ištekliais. Tad šiuo metu galima tik maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių pardavimo veikla. Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų veikla galima tik tais atvejais, kai maistas gaminamas išsinešti arba kitais būdais pristatyti gyventojams. Grožio, sporto, poilsio centrų ir kitų paslaugų teikimas yra draudžiamas.
Vaistinės privalo pagal galimybes riboti vienam gyventojui parduodamą dezinfekavimo priemonių kiekį.
Karantino laikotarpiu vaistinėms draudžiama parduoti ar išduoti gyventojams daugiau kaip po vieną to paties bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos nereceptinio vaisto išorinę pakuotę vieno apsipirkimo metu https://bit.ly/3b4zUow

Saviizoliacija

Asmenims, grįžusiems iš užsienio, privaloma izoliuotis, t. y. nepalikti namų ar kitos izoliavimosi vietos, nevaikščioti į parduotuves, nepriiminėti svečių, laikytis kitų nustatytų apribojimų.
Iš bet kurių užsienio šalių grįžę vairuotojai, kurie dirba tarptautinius komercinius krovinių vežimus vykdančiose įmonėse, turi izoliuoti save 14 kalendorinių dienų arba iki kito numatyto išvykimo, jeigu numatyta išvykimo diena yra ankstesnė nei baigiasi 14 dienų laikotarpis. Darbuotojų izoliavimusi turi pasirūpinti pačios įmonės, teikiančios logistikos paslaugas.
Daugiau informacijos apie saviizoliaciją https://bit.ly/39ik2h2
Rekomendacijos šeimos nariams, kurių artimieji turėjo sąlytį su sergančiais COVID-19, https://bit.ly/2WAGz5O
Reikalavimų nesilaikymas baudžiamas teisės aktų numatyta tvarka.
Kaip Lietuvos gyventojai ir įmonės laikosi nustatytų karantino ir saviizoliacijos taisyklių, tikrinama gavus pranešimų per bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112.

Kur kreiptis laikinojo karantinavimo Alytuje klausimais?

Laikinojo karantinavimo vieta Alytuje yra Alytaus miesto stadiono sportininkų namai (Birutės g. 5).
Laikinojo karantinavimo klausimais prašome kreiptis į Alytaus miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoją Robertą Samuolytę-Kisielienę tel. +370 693 55 005 arba Finansų ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotoją Antaną Butkevičių tel. +370 620 24 321 arba rašyti el paštu karantinas@alytus.lt.

Ribojamas Alytaus viešojo transporto važiavimo laikas

Nuo kovo 18 d. viešasis transportas Alytuje kursuoja TIK darbo dienomis nuo 5 iki 9 val. ir nuo 14.30 iki 17 val. (siekiant nuvežti darbuotojus, kurie dirba gamybinėse įmonėse pamainomis, į darbus ir parvežti iš jų). Po 9 val. ir po 17 val. vairuotojai užbaigs reisą ir grįš į garažą.
Viešasis transportas darbo dienomis nuo 9 iki 14.30 val. ir šeštadieniais, sekmadieniais taip pat šventinėmis dienomis – nekursuos.
Prašome gyventojų vadovautis grafikais, esančiais https://www.stops.lt/alytus, mobiliesiems telefonams skirta nuoroda https://m.stops.lt/alytus/ bei švieslentėse.
Atkreipiame keleivių dėmesį, kad laikas apvalinamas keliolikos minučių tikslumu, t. y. visi autobusai, kurie nurodytu laiku yra reisuose, keleivius nuveš iki Kalniškės g. arba Autobusų stoties stotelių.
Primename, kad visuose Alytaus miesto autobusuose sumontuoti rankų dezinfekavimo skysčiu užpildyti dozatoriai. Jais gali naudotis kiekvienas keleivis. Autobuso vairuotojams suteiktos papildomos dezinfekavimo priemonės. Visas viešasis transportas nuolat dezinfekuojamas kiekvieno maršruto pradinėje – galinėje stotelėje.
Prašome gyventojų viešuoju transportu naudotis tik būtiniausiais atvejais ir laikytis atstumo tarp kartu keliaujančių keleivių.

Senjorai, likite namuose! Į pagalbą kvieskite savanorius!

Karantino metu prašome senjorų:

Likti namuose.
Nesilankyti viešose vietose – turgavietėse, bažnyčiose, poliklinikoje ir kt.
Nesilankyti parduotuvėse. Prireikus maisto produktų ar buities prekių, paprašykite jų jums parūpinti kaimynų ar artimųjų.
Į gydytojus kreiptis tik telefonu.
Neskubėti dabar mokėti mokesčių – tai galėsite padaryti ir vėliau. Arba juos elektroniniu būdu sumokėti paprašyti artimųjų ar kaimynų.
Nepatariame prižiūrėti anūkų, nes vaikai koronavirusu perserga lengvai, o jums tai didžiulė rizika.
Senjorams į pagalbą gali atskubėti ir savanoriai. Maisto produktų ir vaistų gali parūpinti:

VšĮ „Gerumo skraistė“. Paslauga teikiama tik užsiregistravus telefonais 8 602 05 450 arba 8 687 71 309 ir el. paštu gerumo.skraiste@gmail.com
VšĮ Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centras, tel. 8 663 66 408
Jeigu norite pabendrauti neišėję iš namų, skambinkite į nemokamą „Sidabrinę liniją“ tel. 8 800 800 20 (darbo dienomis nuo 8 iki 20 val.).
Laiptinių dezinfekcija turi rūpintis pačios daugiabučių namų bendrijos

Laiptinių turėklų, durų rankenų, sienų dezinfekavimu ir tam skirtomis priemonėmis bendrijos turi rūpintis pačios. Dezinfekcinių priemonių daugiabučių namų bendrijos gali įsigyti UAB „Koslita“ arba internetinėje UAB „Gangas“ parduotuvėje www.vivi.lt
Prašome daugiabučių namų gyventojų kuo daugiau dėmesio skirti laiptinių švarai ir stengtis kuo dažniau plauti laiptinių grindis.
Alytaus miesto savivaldybės administracija dirba nuotoliniu būdu
Iki kovo 30 d. Alytaus miesto savivaldybės administracija dirbs nuotoliniu būdu. Visą informaciją, kaip užsisakyti savivaldybės paslaugas ir gauti reikiamą informaciją, rasite https://bit.ly/2QGMlPI

Kaip elgtis parkuose ir kitose viešose erdvėse?

Parkuose ir kitose viešose erdvėse žmonės turi vaikščioti bei būriuotis mažomis – ne didesnėmis nei penkių žmonių – grupelėmis, o vaikų žaidimų aikštelėse – žaisti tik vienos šeimos vaikai.
Be to, parkuose ir kitose atvirose viešose erdvėse besilankantieji yra įpareigoti laikytis saugaus – 2 metrų – atstumo, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis tinkamos asmens higienos.

Rekomendacijos prekybos centrams ir parduotuvėms

Visoms parduotuvėms ir prekybos centrams rekomenduojama:

Organizuoti pirkėjų ir kitų lankytojų srautus, atsižvelgiant į parduotuvės, prekybos centro ar kitos prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių, sudarant tinkamą rankų higienos galimybę.
Prie įėjimo į parduotuvę ar prekybos centrą paskelbti informaciją, atkreipiančią dėmesį į lankytojų asmens higienos laikymąsi (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas).
Skatinti lankytojus eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo.
Užtikrinti galimybę parduotuvės ir prekybos centro darbuotojams reguliariai (ne rečiau kaip kas 2 val.), o esant poreikiui ir dažniau, kruopščiai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis.
Užtikrinti galimybę dažniau nei įprastai valyti dažniausiai liečiamus paviršius (durų rankenas, turėklus, krepšių, vežimėlių rankenas ir t. t.) ne tik drėgnu būdu, bet naudoti specialias dezinfekavimo medžiagas. Paviršiams dezinfekuoti naudoti 0,1 proc. natrio hipochlorito tirpalą.
Rekomenduoti visiems gyventojams pirmenybę teikti apsipirkimui internetu, vengiant artimo kontakto.
Draudžiama:

parduotuvėse, prekybos centruose ir kitose prekybos vietose dirbti darbuotojams, atvykusiems/parvykusiems iš rizikingų šalių, kurių sąrašas skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija;
asmenims, atvykusiems/parvykusiems iš rizikingų šalių, kurių sąrašas skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje http://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas, kuriems pivalomas 14 dienų izoliacija, lankytis prekybos centruose, parduotuvėse, kitose prekybos vietose.
Nepamirškime!

Uoliai laikytis higienos reikalavimų:
– ypač dažnai ir kruopščiai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu (apie 40–60 sek.), trinti jas dezinfekantu;
– nesiliesti rankomis prie veido;
– bent kartą per valandą reguliariai vėdinti patalpas;
– drėgnuoju būdu valyti baldus ir kitus kietuosius paviršius, papildomai dezinfekuoti durų rankenas;
– vengti artimo kontakto su žmonėmis, galinčiais nešioti virusą.

Padėkime medikams, kad jie galėtų padėti mums!

Kovoje su COVID-19 virusu susitelkime ir palengvinkime medikų darbą ir išgyvenamą įtampą Padėkime jiems, kad jie padėtų mums!
Norite skirti paramą Alytaus miesto asmens sveikatos priežiūros įstaigoms?
Skambinkite Ekstremalios situacijos operacijų centro vadovei Neringai Rinkevičiūtei tel. +370 616 70 244. Paramos sąskaita Šiaulių banke LT 62 7181 2000 0213 0490.

Visą parą veikianti karštoji koronaviruso linija 1808.

Saugokite savo ir savo artimųjų sveikatą!

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą