Saugus vanduo, sanitarinės sąlygos ir tinkama higiena yra būtini norint apsaugoti žmonių sveikatą COVID-19 viruso epidemijos metu


2020 m. balandžio 8 d. Pasaulio sveikatos organizacija (toliau – PSO) organizavo nuotolinį seminarą, kurio metu su aplinkos ir sveikatos specialistais diskutavo vandens, sanitarijos, higienos kontrolės klausimais COVID−19 viruso plitimo metu. Vebinare dalyvavo daugiau negu 300 specialistų iš viso pasaulio. Pasaulio sveikatos organizacija sukūrė platformą, kurioje šalys galėtų prisijungti ir keistis vandens sanitarijos srities informacija. Seminaro dalyviai buvo supažindinti su Italijos, Nyderlandų ir Serbijos šalių patirtimi kovojant su COVID-19 viruso epidemija.

Vebinaro metu buvo skaitomi PSO ir UNICEF pranešimai apie vandens sanitarijos, higienos ir atliekų tvarkymo sustiprintos kontrolės rekomendacijas siekiant užkirsti kelią COVID-19 viruso plitimui. PSO specialistai taip pat pristatė rekomendacijas „Vanduo, sanitarija, higiena ir atliekų tvarkymas COVID-19“. Šios rekomendacijos papildo jau galiojančius dokumentus, jose nurodoma, kokiais PSO dokumentais naudotis. Rekomendacijos apibendrina rizikos veiksnius, su kuriais vandens, sanitarijos ir sveikatos priežiūros srities specialistai susiduria kontroliuojant atliekų, susijusių su virusais (įskaitant koronavirusą) dezinfekcija ir naikinimu. Šios rekomendacijos yra skirtos vandens ir sanitarijos paslaugų specialistams. Seminaro dalyviai diskutavo ir dėl geriamojo vandens užterštumo mažinimą, vandens dezinfekcijos, išleidžiamų nuotekų saugumo, rizikos vertinimo ir vandens saugos planų parengimo. Buvo prieita prie bendros nuomonės, kad nuosekli ir gera atliekų bei nuotekų tvarkymo praktika bendruomenėse, namuose, mokyklose, parduotuvėse, sveikatos priežiūros įstaigose padės užkirsti kelią koronaviruso plitimui.

PSO pristatė kitas rekomendacijas, kaip plačiai viešose vietose įrengti rankų higienos stoteles siekiant padėti užkirsti kelią COVID-19 viruso plitimui. PSO rekomenduoja valstybėms narėms suteikti visuotinę prieigą prie viešųjų rankų higienos stočių ir padaryti jas privalomas įeinant ir išeinant iš viešojo ar privataus komercinio pastato ir bet kokio viešojo transporto. Sveikatos priežiūros įstaigoms taip pat rekomenduojama pagerinti rankų higienos stotelių prieinamumą. Saugus vanduo, sanitarinės sąlygos ir tinkama higiena yra puiki ir būtina prevencinė priemonė norint apsaugoti žmonių sveikatą nuo infekcinių ligų protrūkių ar jų plitimo. Griežtai laikytis tinkamos rankų plovimo ir asmens higienos praktikos yra svarbu visiems, o ypač sveikatos priežiūros įstaigose, taip apsaugant gydytojus, sveikatos priežiūros darbuotojus ir pacientus nuo COVID-19 viruso plitimo.

PSO ir UNICEF skaičiavimais, visame pasaulyje 3 milijardams žmonių trūksta rankų higienos priemonių namuose, o dviem iš penkių sveikatos priežiūros įstaigų trūksta rankų higienos priemonių pačiose įstaigose. PSO Europos aplinkos ir sveikatos centro Bonoje, Vokietijoje, Vandens ir klimato programų vadovas Oliveris Schmollas sakė: „Plauti rankas yra toks paprastas veiksmas, tačiau toks svarbus žingsnis siekiant sustabdyti užkrečiamųjų ligų plitimą ir išgelbėti gyvybes. Tačiau ligoninėms, mokykloms ir bendruomenėms, norint palaikyti gerą rankų higieną, reikia nuolat tiekti saugų vandenį ir turėti galimybę naudotis funkcinėmis rankų higienos priemonėmis bei muilu“.

Pasak mokslininkų, COVID-19 virusas yra perduodamas tiesioginiu būdu per kvėpavimo takų lašelius ir per kontaktą, kai nešvariomis rankomis liečiame burnos, nosies ar akių gleivinę. Koronavirusas taip pat gali būti pernešamas netiesioginiu būdu nuo vieno darbinio ar namų paviršiaus į kitą nešvariomis rankomis. Todėl rankų higiena yra nepaprastai svarbi siekiant užkirsti virusų ir bakterijų, sukeliančių peršalimą, gripą ir pneumoniją bei koronavirusu susirgimų plitimo grandinę.


Parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Natalja Šliachtič

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą