Jotvingių gimnazijos legendą kuriame ir šiandien

Jotvingių gimnazija – vienintelė tokį savitą ir iškalbingą pavadinimą pasirinkusi Lietuvos mokykla, todėl bendruomenė jaučia pareigą garsinti savo mokyklą ne tik siekdama akademinių rezultatų, bet ir įprasmindama jotvingių genties palikimą. Nepamokinio ugdymo dieną „Piliakalniai“, skirtą Alytaus Jotvingių gimnazijos 40-čiui švęsti, grupė iniciatyvių mokytojų ir administracija pasiūlė minėti itin originaliai. Visa gimnazija 2020 m. spalio 8 dieną pasiryžo keliauti  ir aplankė net 24 piliakalnius, menančius senųjų baltų gyventojus – jotvingius.

Jotvingiškiai pasklido po visą Pietų Lietuvą, nes svečiavosi Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Prienų rajonuose ir Birštono savivaldybėje esančiuose ir jotvingių gentis menančiuose piliakalniuose. Poteronių, Daugų, Einorių, Pivašiūnų, Dzirmiškių, Žilvios, Obelijos Papėčių, Kaukų (Obelytės piliakalnis), Prelomciškės, Liškiavos, Merkinės, Giraitės Rudaminos, Dambavaragio, Bambininkų (Ąžuolų rago), Giluičio, Rumbonių, Margaravos, Bundorių, Gerulių, Norkūnų ir  Birštono  piliakalniai bei Jotvingių kiemas, įkurtas Lazdijų rajone – vietos, kuriose skambėjo Jotvingių gimnazijos himnas, priesaikos ir linkėjimai. 

Prie piliakalnių Jotvingių gimnazijos mokiniai ir mokytojai susipažino su pasiūlyto aplankyti objekto istorija, visi drauge nusprendę, kurie faktai apie piliakalnį patys įdomiausi,  pristatė juos gimnazijos bendruomenei. Smagiai fotografavosi, pozavo bent trims klasės meninėms nuotraukoms, iš anksto turėję apgalvoti ir pasiruošti tinkamą atributiką: vėliavas ir skareles, plakatus ir spalvotus išskirtinius klasės ženklus. 

Bene įsimintiniausias buvo Sveikinimas mokyklai nuo piliakalnio, nes reikėjo pasitelkti išmonę, galvoti, kuo kiekviena klasė yra išskirtinė, todėl ir pristatė visi save itin originaliai, linkėjo pačių svarbiausių jotvingiškiams dalykų. 

,,Pasveikinome Bambininkų arba Ąžuolų Rago piliakalnį ir perdavėme jam linkėjimų nuo visų jotvingiečių, o Jotvingių gimnazijai gimtadienio proga nuo šio piliakalnio skandavome klestėti ir gyvuoti tiek pat ilgai, kiek mena šis (daugiau kaip 1000 metų) Ąžuolų Rago piliakalnis“,– linkėjo 4c klasės kolektyvas ir auklėtoja Laimutė Stankevičienė. 

„Jotvingiečiai, linkime neprarasti kovingos protėvių dvasios, narsiai kovoti už savo vietą po saule ir sulaukti dar ne vieno garbingo jubiliejaus. Tegul garsas apie Jotvingių gimnaziją  po visą Europą pasklinda plačiai!“ – sveikinimus siunčia Id klasė ir auklėtoja Rima Bartkienė. 

Tai tik dviejų klasių linkėjimai, nes visų tiesiog ,,straipsnis nepakelia“, susidomėję jotvingiškiai savo linkėjimus ras gimnazijos svetainėje. 

Pasidomėję apylinkėmis, įdomiai praleidę laiką ir paiškylavę grįžome supratę, kad  keliaudami po kažkada jotvingių gyventą kraštą ir šiandien kuriame savo naujų potyrių legendą. 

Daiva Baliukonytė, Jotvingių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą