Garsieji atlaidai, Lietuvos partizanų ir tremtinių pagerbimas Krikštonyse

Kasmet nuo 1934 metų pirmąjį rugsėjo sekmadienį Krikštonių Kristaus karaliaus parapijoje švenčiami Švč. M. Marijos ligonių sveikatos atlaidai, kurie yra gražiausia šventė šiame unikaliame Lazdijų krašto kampelyje. 

Į šventę, kuri Krikštonyse vyko 2021 m. rugsėjo 5 d., atvyko minios žmonių iš artimesnių ir tolimesnių vietų. Ypač šviesus ir gražus sekmadienis, dar rudens beveik nepaliesta gamta nuteikė visus šventiškai, sudarė galimybę saugiai būti atvirose erdvėse, o ne patalpose. 

Atlaidų liturgijai vadovavo Jo Eminencija kardinolas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, liturgijoje dalyvavo Jo Ekscelencija Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila.

Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius yra Krikštonių parapijos išaugintas ir išugdytas Dievo vaikas. Jis visada, kai tik galėdavo, atvykdavo šių atlaidų švęsti į savo gimtąją parapiją. Jis Krikštonių bendruomenei 2004 m. padovanojo kryžių, kuris pastatytas prie pagrindinės kaimo kryžkelės. Šalia kryžiaus 2021 m., pritarus kardinolui Sigitui Tamkevičiui, Krikštonių mokyklos buvusių mokinių Broniaus Kašelionio (2-oji laida) ir Vytauto Janulevičiaus (8-oji laida) iniciatyva pastatyti du paminkliniai akmenys: vienas skirtas Lietuvos partizanams ir tremtiniams atminti, kitame užrašyti svarbiausi Krikštonių istoriniai įvykiai. 

Pasibaigus atlaidų liturgijai, šventinė procesija atėjo iki kaimo kryžiaus, kardinolas Sigitas Tamkevičius pašventino Lietuvos partizanams ir tremtiniams, Krikštonių kaimo istorijai skirtus paminklinius akmenis. 

Garsiuosiuose atlaiduose, Lietuvos partizanų ir tremtinių pagerbimo šventėje, nešini Lietuvos valstybės vėliava, Lietuvos valstybės istorine (su Vyčiu) vėliava, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (toliau – LPKTS) Alytaus filialo vėliava, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos vėliava, Alytaus Putinų gimnazijos vėliava dalyvavo ir gausus būrys alytiškių, vadovaujamų LPKTS Alytaus filialo tarybos pirmininkės Stasės Tamašauskienės, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos lietuvių kalbos metodininkės Eglės Barysienės ir Alytaus Putinų gimnazijos fizinio ugdymo mokytojo metodininko, jaunųjų šaulių klasių kuratoriaus Gintaro Kličiaus. 

Šventės dalyviai sugiedojo antruoju Lietuvos himnu laikomą kūrinį „Lietuva brangi“, tylos minute pagerbė Lietuvos partizanų ir tremtinių atminimą. Renginyje skambėjo tautinės ir patriotinės dainos, kurias atliko Alytaus miesto bendruomenės centro mišraus choro „Putinas“ moterų grupė (vadovas Algimantas Dabašinskas) ir Alytaus politinių kalinių ir tremtinių choras „Atmintis“ (vadovas Vidas Simanauskas). 

Dzūkijos sostinės atstovai, dalyvavę renginyje teigė, kad Lietuvos katalikų bažnyčia buvo vienintelė institucija sovietų okupuotoje Lietuvoje, kurios okupantai taip ir nepajėgė palaužti ir sunaikinti. Todėl labai gražu, kad garsiųjų atlaidų metu Krikštonyse taip iškilmingai ir gražiai pagerbti Lietuvos partizanai ir tremtiniai.

Alytiškiai viešai padėkojo Broniui Kašelioniui ir Vytautui Janulevičiui už Lietuvos partizanų atminimo įamžinimo Lazdijų krašte veiklą ir padovanojo jiems įrėmintus Vyčius, alytiškio režisieriaus Arvydo Kinderio sukurtą dokumentinį-vaidybinį filmą „Mokytojas. Adolfas Ramanauskas-Vanagas“ (DVD diskus) ir albumus „Adolfas Ramanauskas-Vanagas fotografijose“.

Švietimo ir sporto skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą