Butrimoniškių viešnagė Trakuose

Sausio 23 d. komandos, pelniusios prizines vietas Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos gruodžio mėnesį organizuotame konkurse „Daug žinosi – su pavojumi susidorosi“, vyko į laimėtą pažintinę ekskursiją Trakuose. Ankstyvą rytmetį Alovės, Butrimonių bei Miroslavo mokyklų komandos susitiko Alytaus priešgaisrinėje tarnyboje. Iš ten, lydimi renginio organizatorių: inspektorės Indrės Miškinytės ir vyr. inspektoriaus Povilo Armanavičiaus, visi patraukė į Trakus.

Atvykus į Trakus pakerėjo pilis ir jos aplinka, paliesta žiemos speigo. Nuo Galvės ežero kranto atsivėręs vaizdas pasitiko balta, pačia tikriausia lietuviška žiema. Nustebome sutikę turistų ne tik iš užsienio, bet ir iš Lietuvos. Teko dar kartą įsitikinti, kad Trakai ir visi Lietuvos kampeliai yra gražūs visais metų laikais. O mūsų ekskursija prasidėjo nuo edukacinės programos „Viduramžių karyba“. Užsiėmimas vyko Trakų salos pilies gynybinėje vartų bokšto pastogėje įrengtoje edukacinėje klasėje. Gidas pristatė vaizdo medžiagą apie XII–XV a. Lietuvos bei Vakarų Europos karių šarvus, ginkluotę, akcentavo arbaletus ir lankus, jų gamybą. Apžiūrėjome ginklų ekspoziciją, turėjome galimybę pasimatuoti riterių šarvus, žieduotį, paimti į rankas kalaviją, arbaletą, strėles. Užsidėti keliasdešimt kilogramų sveriančius šarvus pasirodė tikras iššūkis, kurį išmėgino ne tik mokiniai, bet ir vyr. inspektorius Povilas Armanavičius.

Pasibaigus užsiėmimams, nepabijoję šaltuko pratęsėme viešnagę po Trakų pilį bei jos muziejų. Čia pamatėme gausias spaudos, pypkių, porceliano, stiklo kolekcijas. Mergaitės pripažino, kad daugelis eksponuojamų dalykų grįžta į madą. Centrinių rūmų apatiniame aukšte, buvusioje iždinėje, mokiniai pamatė eksponuojamus XIV–XVIII a. monetų lobius. Kiekvienas atrado sau įdomių dalykų: vieni gėrėjosi architektūra, kitus sudomino istorinės ekspozicijos ar muziejaus kolekcijos.

Už prisilietimą prie tautos istorijos, garbingos mūsų valstybės praeities paveldo, kuris praplėtė mūsų istorinę atmintį, esame dėkingi ekskursijos organizatoriams – Alytaus apskrities priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkui Sauliui Mockevičiui, inspektorei Indrei Miškinytei, vyr. inspektoriams Vaidui Olertai ir Povilui Armanavičiui. Ši edukacinė-pažintinė ekskursija – tai puiki galimybė dar kartą prisiliesti prie Lietuvos istorijos artėjant įspūdingai šventei – Vasario 16-ajai, kai Lietuva švęs valstybės atkūrimo šimtmetį.

 Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą