50 metų ir vyresni gyventojai grįžta prie profesinio mokymo

Profesinio rengimo centre mokosi 16 Alytaus rajono gyventojų. 9 asmenys mokosi paramediko profesijos, 3 – dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo, 2 asmenys – žemės ūkio gamybos verslo profesijos, 1 – masažuotojo, 1 – socialinio darbuotojo padėjėjo. Daugų technologijų ir verslo mokykloje mokosi 8 Alytaus rajono gyventojai. 6 iš jų ruošiasi tapti socialinio darbuotojo padėjėjais, 2 – automobilių mechanikais.

Vyresni asmenys noriai renkasi socialinio darbuotojo padėjėjo, sandėlio operatoriaus, slaugytojo padėjėjo, apskaitininko ir virėjo profesinio mokymo programas. Yra vyresnių nei 50 metų asmenų, kurie ryžtasi rinktis programuotojo, visažisto, duomenų analitiko, grafinio dizaino ar fotografo profesijų mokymo programas.

Užimtumo tarnyba skelbia, kad per šių metų pirmąjį ketvirtį profesinio mokymo priemonėse pradėjo dalyvauti daugiau nei 1 tūkst. vyresnių kaip 50 m. asmenų – 692 daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Vyresnio amžiaus žmonės sudaro 25,5 proc. visų 2022 m. pirmąjį  ketvirtį pasirinkusiųjų profesinio mokymo programas Užimtumo tarnyboje.

„Sudėtinga pasiryžti iš naujo mokytis būtent kvalifikuotam asmeniui, kuris ilgą laiką dirbo vienoje darbovietėje, buvo gerbiamas, vertinamas, o dabar jo užimama pozicija tapo nereikalinga. Trūksta ne tik įgūdžių ieškotis naujo darbo. Tikėtina, kad ir profesija, įgyta prieš daugybę metų, rinkoje tapo nepaklausi. Kartu su ilgėjančia nedarbo trukme, mažėja ir pasitikėjimas savimi. Todėl didelė dalis 50+ amžiaus asmenų sutinka dirbti nekvalifikuotus darbus, nors turi galimybę persikvalifikuoti“, – sako Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Gytis Darulis.

Po profesinio mokymo praėjus 6 mėnesiams, jau dirba 76,7 proc. dalyvių (praėjusių metų pirmąjį ketvirtį efektyvumas siekė – 61,3 proc.).

„Tai rodo, kad keičiasi ir darbdavių požiūris į vyresnio amžiaus darbuotojus. Susidurdami su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, jie priima ką tik persikvalifikavusius asmenis, nekreipdami dėmesio į jų amžių. Statistiniai rodikliai tik patvirtina vyresnio darbuotojo privalumą,  ypač lojalumą. Darbdavys gali sudaryti sąlygas 50+ amžiaus darbuotojui ir toliau mokytis, nes šios investicijos kurs pridėtinę vertę ne vienerius metus“, – įsitikinęs G. Darulis.

Vieni renkasi tas programas, kurios yra paklausios darbo rinkoje (slaugytojų padėjėjai ar apskaitininkai), kiti kardinaliai pakeičia profesiją: pvz., radiotechnikės specialybę turinti moteris, būdama 58 metų, tapo kirpėja, buhalterijos specialybę įgijusi ir visą gyvenimą dirbusi 61 metų valytoja, buvusi Užimtumo tarnybos klientė, tapo masažuotoja, o 60 metų rinkodaros specialistas, baigęs profesinį mokymą, tapo draudimo brokeriu.

Tokie pavyzdžiai rodo, kad pamažu griaunami stereotipai dėl nepasitikėjimo savimi ir galimybių mažėjimu vyresniame amžiuje.

„Visuomenės senėjimo problema ateityje dar didės, todėl paklausių profesijų mokymasis padės vyresniems gyventojams sugrįžti į darbo rinką ir joje įsitvirtinti“, - teigia Užimtumo tarnybos atstovas G. Darulis.

 

Užimtumo tarnybos ir Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą