Alytaus rajonas rašė Nacionalinį diktantą

Vienuoliktasis Nacionalinis diktantas Alytaus rajone buvo rašomas savivaldybės viešojoje bibliotekoje, mokyklose. Diktanto dalyviai rašė kunigo Juliaus Sasnausko tekstą „Vienkartinumas“.

Nacionalinį diktantą bibliotekoje rašyti panoro šeši lietuviško žodžio brangintojai, keturi jų – Alytaus rajono savivaldybės darbuotojai. Prieš diktantą jo dalyvius padrąsino ir sėkmės jiems palinkėjo rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas.

Kaip teigia eilę metų diktantus rašanti bibliotekos darbuotoja Lina, šiemetis diktantas nebuvęs itin sunkus ar kuo nors išsiskiriantis iš ankstesnių metų tekstų.

„Kiekvienais metais diktanto organizatoriai bei kalbininkai „prigalvoja“ kuo painesnių žodžių ir pasiūlo autoriui juos įtraukti į kuriamą tekstą, tačiau džiugina tai, jog šiemet nebuvo dirbtinai sudarytų žodžių ar žodžių junginių, kurie retai vartojami bendrinėje kalboje. Būtent tokie naujadarai bei skyryba ir verčia rašančiuosius daryti daugiausia klaidų“, – pastebi ji.

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijoje Nacionalinį diktantą rašė 7 suaugusieji, mokyklą baigę prieš 20 ir daugiau metų, bei 18 gimnazistų .„Rašybos ir skyrybos požiūriu tai nebuvo paprastai lengvas diktantas“ ,– mano mokyklos direktoriaus pavaduotoja, lietuvių kalbos mokytoja Janina Šiupšinskienė .Miroslavo gimnazijoje diktantą rašė 14 mokinių. Draugiškai su mokiniais į vieną suolą rašyti diktanto sėdo ir atvykusi viešnia, pretenduojanti varžytis raštingiausio suaugusiojo kategorijoje – Miroslavo seniūno pavaduotoja Gita Stankevičiūtė-Sidaravičienė.

 

Nacionalinį diktantą rašė dvidešimt Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokinių. Jauniausia dalyvė – penktokė Skaistė Makselytė. Džiaugiamės, kad kartu su gimnazistais diktantą rašė ir senjoros – buvusi anglų ir prancūzų kalbų mokytoja Albina Grambienė bei buvusi odontologė Felicija Zubavičienė. Konkurso dalyvių rašiniai bus išsiųsti į Vilnių, kur specialiai iš lietuvių kalbos mokytojų sudaryta komisija, patikrinusi rašiusiųjų darbus, nuspręs, kuris diktanto dalyvis toliau galės varžytis dėl raštingiausio piliečio vardo. Diktanto tekstas paskelbtas svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).


Nacionalinis diktantas – tarptautinis suaugusiųjų ir moksleivių raštingumą skatinantis konkursas. 2018-aisiais Nacionalinis diktantas organizuotas jau 11-ą kartą. Pagrindinis konkurso organizatorių tikslas – paskatinti žmones didžiuotis unikalia lietuvių kalba, kalbėti ir rašyti ja taisyklingai. Diktanto organizatorius VšĮ Pilietinės minties institutas.

Parengta pagal bibliotekos ir mokyklų informacijas

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą