Būreliuose sutinkami draugai, bendraminčiai, priimami sprendimai dėl profesijos

Įdomi popamokinė veikla ir įvairūs būreliai padeda vaikams ne tik leisti turiningai laisvalaikį, tobulėti, bet ir bendrauti su bendraamžiais, atrasi savo pomėgius. Alytaus rajone vykdomos įvairių krypčių neformaliojo vaikų švietimo (NVŠ) programos, kurias lanko beveik 400 mokinių.

Švietimo ir mokslo ministro patvirtintame Neformaliojo vaikų švietimo programų finansavimo ir administravimo tvarkos apraše numatyta, kad mokinys gali lankyti vieną valstybės finansuojamą neformaliojo ugdymo būrelį. Alytaus rajone savo mokyklose vaikai gali rinktis ir daugiau nemokamų užsiėmimų.

Dėmesys nukreipiamas į pomėgį, o ne žalingus dalykus

Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokinių tarybos pirmininkas Redas Zalieckas sako, kad popamokinė veikla moksleivius gali atitraukti nuo beprasmio laiko leidimo ir žalingų įpročių, nes dėmesys nukreipiamas į tai, kas jiems įdomu. Moksleivis du kartus per savaitę lanko teatro būrelį. „Man labai patinka – tai vieta, kur galiu šiek tiek atsikvėpti nuo pamokų, kūrybiškai išnaudoti laisvą laiką. Mūsų komandoje – apie 10 įvairių klasių mokinių. Nors esame skirtingo amžiaus, tačiau sutariame gerai, nes turime bendrą pomėgį, kuriuo galime dalintis. Kai kurie mano klasiokai lanko sporto būrelius – futbolą, tinklinį. Popamokinės veiklos turi pliusų ir gali nukreipti mokinio dėmesį į pozityvią pusę. Jie vyksta po pamokų, tad apie valandą laiko būni užimtas, dėmesys nukreipiamas į pomėgį, o ne žalingus dalykus“ , – sakė R. Zalieckas. Gimnazisto nuomone, būreliai gali atitraukti jaunimą nuo žalingos veiklos ir jie reikalingi, tačiau didelę įtaką labai dažnai daro pasirinkti draugai.

Populiarus jaunųjų šaulių būrelis

„NVŠ programas, finansuojamas arba iš dalies finansuojamas iš valstybės biudžeto lėšų, rajone vykdo laisvieji mokytojai, asociacijos, nevyriausybinės organizacijos. Įvairiuose užsiėmimuose dalyvauja beveik 400 rajono mokinių. Vaikai gali lankyti sporto, pilietiškumo ugdymo, teatro, dailės, informacinių technologijų ir kitų sričių būrelius. Populiariausios NVŠ programų sritys yra sporto, pilietiškumo ugdymo“, – sakė savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Giedrė Volungevičienė.

Jau ne pirmi metai Alytaus rajono mokinių daugiausia surenka Lietuvos šaulių sąjungos jaunųjų šaulių būreliai. Juose vykdomus pilietiškumo ugdymo užsiėmimus lanko daugiau kaip 100 įvairaus amžiaus vaikų Dauguose, Pivašiūnuose, Alovėje, Miroslave, Butrimonyse, Simne, Krokialaukyje, Kumečiuose.

Nemažai jaunųjų šaulių pasirenka karišką profesiją

Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių (Alytaus apskr.) 1-osios rinktinės metodininkas Donatas Katlauskas ir neformaliojo švietimo mokytojas Donatas Vaislavičius įsitikinę, kad mokinius dalyvauti jaunųjų šaulių veiklose traukia įdomios ir aktyvios veiklos, kurios vyksta ne tik per mokslo metus, bet ir vasarą, savaitgaliais.

„Būreliuose organizuojami įvairūs pažintiniai ir orientaciniai žygiai, mokiniai mokosi šaudyti, vyksta radijo stočių naudojimo pamokėlės, pirmosios pagalbos kursai, o vasarą organizuojamos stovyklos. Savaitgalį rajono jaunieji šauliai dalyvavo renginyje „Šauliškas kliūčių ruožas 2023“ Alytuje“ , – sako šaulių 1-osios rinktinės metodininkas Donatas Katlauskas.

Jaunųjų šaulių būrelius gali lankyti vaikai nuo 11 metų, kol baigs bendrojo ugdymo mokyklą. 1-osios rinktinės neformaliojo švietimo mokytojas D. Vaislavičius pastebi, kad į užsiėmimus ateina maždaug perpus vaikinų ir merginų. Dalyvavimas juose kai kuriems padeda apsispręsti pasirinkti kario profesiją. „Auginame tikruosius Šaulių sąjungos narius. Kai kurie vaikai apsisprendžia susieti gyvenimą su karyba, eina mokytis į struktūrų mokyklas – policijos, pasienio, Karo akademiją. Jaunieji šauliai gauna papildomų stojimo balų. Nemažai jaunuolių pasirenka tarnauti Lietuvos kariuomenėje, Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Pirmosios pagalbos kursai paskatina mokytis medicinos“, – sako D. Vaislavičius ir tvirtina, kad jaunųjų šaulių būreliai yra ne tik rimti mokymai, bet ir gero laiko tarp bendraamžių praleidimo vieta.

Meno ir sporto užsiėmimai visose gimnazijose

Dauguose veikia Alytaus rajono meno ir sporto mokykla, kurios filialai yra visose šešiose rajono gimnazijose. Šiemet muzikos, dailės ir sporto programas lanko 280 vaikų. Mokestis už mėnesį yra nuo 2,5 Eur iki 14 Eur.

Mokiniams ir jų tėvams apie vykdomus neformaliojo švietimo būrelius informacija suteikiama mokyklose, jų interneto svetainėse.

Alytaus rajone NVŠ programoms, vykdomoms nuo spalio mėnesio iki metų pabaigos, skirta iš valstybės biudžeto 20 025 Eur. Jų paskirstymą įsakymu patvirtino savivaldybės administracijos direktorius Vytas Arbačiauskas. Finansavimas skirtas 15-kai programų.

 

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Mokyklų ir organizacijų nuotr.

Butrimonių „šauliukai“.

Daugų Vlado Mirono gimnazijos teatro būrelio pasirodymas.

Jaunosios šaulės pergalė.

Alytaus rajono meno ir sporto mokyklos jaunieji gitaristai.

Komentarai

  • Official
    prieš 54 minučių
    I Want To Testify About Dark Web Blank ATM Cards. Telegram : +22871392668 (The Official Automatic Teller Machine) They Sell Automatic Blank ATM Cards That You Can Use To Withdraw Money At Any ATM Machine Around The World Wide. Order Your Blank ATM Card Now With The Official Automatic Teller Machine.

    Email Address : officialautomatictellermachine@gmail.com

    Telegram : +22871392668

    Google Chat : officialautomatictellermachine@gmail.com

    I Saw So Much Testimony On The Internet About How Dark Web Hackers Produce An Automatic Blank ATM Cards And Sell Them To Different People Around The World Wide. Order Your Blank ATM Card Now.

Parašykite komentarą