Mokomės, keliaujame, pažįstame Lietuvą ir jos tautas

Alytaus neformaliojo švietimo centras „Tolerancija" nuo įkūrimo pradžios siekia bendrauti ir bendradarbiauti su įvairių tautų atstovais, pažinti jų kultūras ir kalbas. Centre vykdomos akredituotos kaimyninių šalių liaudies amatų, lenkų kultūros ir kalbos pažinimo, lenkų kultūros ir kalbos pradžiamokslio (suaugusiems), rusų kalbos ir kultūros (ABC ir pažengusiems) programos. Centras per metus organizuoja kelis tęstinius renginius vaikams, jaunimui, suaugusiems – etnokultūrinį festivalį „Kartu smagu" ir literatūrinę popietę „Ant poezijos sparnų", mokinių parodas. Renginiuose dalyvauja ne tik centro, bet ir Alytaus miesto, rajono, Vilniaus rajono vaikai ir jaunimas.
Antrus metus bendradarbiaujame su Vilniaus r. Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazija. Kvietėme dalyvauti mūsų renginiuose, parodėme Alytų, apie miesto istoriją mokiniai išgirdo Alytaus kraštotyros muziejuje. Gegužės 4 d. lenkų kultūros ir kalbos pažinimo bei rusų kalbos ir kultūros būrelių mokinius gimnazijos administracija pakvietė atsakomojo vizito. Vilniuje mus pasitiko gimnazijos direktoriaus pavaduotoja A. Jankovska, mokytoja Ana Bartoško ir mokiniai. Su jais aplankėme Signatarų namus. Čia klausėmės gido pasakojimo apie signatarų J. Basanavičiaus, J. Vileišio, kitų įžymių tų laikų politikų gyvenimą, to meto istorinius įvykius. Pagaliau pamatėme ir apžiūrėjome visiems mums brangų dokumentą – prof. Liudo Mažylio Vokietijos Federacinės Respublikos užsienio reikalų ministerijos Politiniame archyve rastą 1918 m. vasario 16 d. nutarimą dėl nepriklausomos Lietuvos Valstybės atkūrimo. Vėliau pakilome į Šv. Jonų bažnyčios varpinę, grožėjomės Vilniaus senamiesčio panorama. Paberžėje gimnazijos direktorė Jolanta Driukienė palydėjo mus į ką tik renovuotą Šv. Stanislavo Kostkos gimnazijos aktų salę. Kartu dalyvavome renginyje „Gegužės 3-čiosios Konstitucijos svarba Lietuvos ir Lenkijos istorijai". Abiejų įstaigų mokiniai deklamavo, dainavo, buvo parodyta meninė kompozicija apie laisvę. Po renginio vaikai žaidė įvairius liaudies žaidimus, susipažino, bendravo.
Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės gegužės 24–25 d. Trakuose organizavo XVI Lietuvos tautinių mažumų sekmadieninių mokyklų festivalį „Mūsų Lietuva", į jį buvome pakviesti ir mes. Šventė prasidėjo iškilminga sekmadieninių mokyklų kolektyvų eisena nuo Trakų pilies iki Rotušės aikštės miesto centre, kur įvyko pagrindinis festivalio renginys. Mūsų centro vaikai dalyvavo bendroje programoje – deklamavo, dainavo lenkų ir rusų liaudies dainas, buvo pasipuošę tautiniais rūbais. Sulaukėme plojimų, žiūrovų „bravo" šūksnių bei organizatorių padėkos. Vaikai turėjo galimybę pamatyti įvairių tautinių mažumų, gyvenančių Lietuvoje, pasirodymus, spalvingus ir gražius tautinius rūbus, surasti naujų draugų.
Departamentas apgyvendino dalyvius viešbutyje, nemokamai maitino, padovanojo vaikams ir pedagogams kelionę laivu po Galvės ežerą, ekskursiją į Trakų pilį, vandens pramogas baseine. Labai gerai ir turiningai praleidome laiką. Nuoširdžiai dėkojame Alytaus miesto savivaldybės administracijai, Švietimo skyriui už galimybę dalyvauti šiose išvykose, nes be finansinio palaikymo šiuos projektus įvykdyti būtų sunku.

Alytaus neformaliojo švietimo centro „Tolerancija" informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą