Į parduotuvę – ne tik su savo maišeliu, bet ir su dėžutėmis biriems produktams!

Kol aplink verda diskusijos, kaip mažinti plastikinių maišelių kiekį, jauna mama Raimonda iš Druskininkų savivaldybės džiaugiasi suradusi išeitį. Ji į parduotuvę eina nešina ne tik daugkartinio naudojimo maišeliu pirkiniams, bet nešasi ir pačios iš senos užuolaidos siūtus maišelius vaisiams bei daržovėms. O jei ketina pirkti birių produktų, moteris iš namų pasiima jiems skirtų dėžučių.
Tokia šaunia savo patirtimi ir įgūdžiais paskutinį vasaros savaitgalį Druskininkuose vykusios šventės „Vasaros aidai‘ metu Raimonda pasidalijo su Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) specialistais, užsukusi į ARATC palapinę. Čia buvo galima išsamiai susipažinti su regionine atliekų tvarkymo sistema, išgirsti atsakymus į rūpimus klausimus, padiskutuoti.
Kol suaugusieji diskutavo ir klausė, mažieji šventės dalyviai buvo kviečiami dalyvauti viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ rengiamoje „Spalvų edukacijoje“. Čia jų laukė dailininko Arūno Vaitkaus paruoštos žaismingos spalvinimo iliustracijos ir ekologiškų pieštukų rinkiniai.
Visi spalvų edukacijos dalyviai gavo ir dovanų – po spalvotų pieštukų rinkinį. Spalvinimo iliustracijos iškeliavo ir į kelias kurorto ugdymo įstaigas – šventėje apsilankiusios šių įstaigų darbuotojos labai norėjo iliustracijų parnešti į savo įstaigas, kad galėtų jas naudoti užsiėmimų su vaikais metu.
Jauniausias spalvintojas Druskininkuose buvo dviejų metų Faustas. Jis į „Vasaros aidų“ šventę atėjo su labai atsakingai rūšiuojančia jau minėta mama Raimonda ir močiute Rasa.
Atsakingu rūšiavimu labai domisi ir druskininkietė Odeta, vasaros palydėtuvių šventėje apsilankiusi su dukra Liucija. Visas atliekas rūšiuojančioje šeimoje neretai iškyla klausimas, kur dėti pakuotes nuo įvairių cheminėmis medžiagomis užterštų pakuočių: baliklių, skalbinių minkštiklių, kanalizacijoms vamzdžių valymui naudojimų priemonių?
Atsakymą į šiuos ir kitus šventės dalyviams iškilusius klausimus padėjo rasti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Veiklos organizavimo padalinio vadovė Gražina Meržvinskienė, Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas, Rinkliavų administravimo padalinio vadovas Povilas Turčinavičius.
Kurorte vykusioje atsisveikinimo su vasara šventėje sulaukta daug svečių ne tik iš Druskininkų, bet ir kitų Lietuvos miestų, rajonų ir užsienio šalių.
Ne vienas jų užsuko ir į ARATC palapinę, norėdamas sužinoti, kuo išskirtinė šio regiono atliekų tvarkymo sistema, kaip sprendžiamos rūšiavimo problemos.
Iš Kupiškio į Druskininkus atvykę Jūratė ir Vytautas šventėje lankėsi su šešiamečiu sūnumi Simonu. Kartu atvykusi dvylikametė dukra Ugnė į šventę eiti nenorėjo. Atsakingai atliekas rūšiuojanti šeima mielai pasidalijo savo patirtimi – atliekų rūšiavimas šioje kupiškėnų šeimoje ne kažkas ypatingo, o savaime suprantamas dalykas.
Aplink ARATC palapinę išstatyti informaciniai stenai, kuriuose pavaizduota atliekų tvarkymo sistema ir joje naudojami naujausios kartos įrengimai, patraukė iš Izraelio atvykusių šventės dalyvių dėmesį. Jie pasakojo, kad jų šalyje atliekos taip pat pradedamos rūšiuoti ir netgi yra ketinimų atvykti į Lietuvą pasisemti patirties šioje srityje.

ARATC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą