Interaktyvus žemėlapis REGIA - gyventojams ir verslui

Jau daugiau kaip penkerius metus veikiančio interaktyvaus žemėlapio REGIA vartojimas nuolat auga – šiuo gyventojams, verslui ir patiems savivaldybių tarnautojams patogiu įrankiu galima naudotis, ieškant informacijos arba priimant vietos sprendimus.
Interaktyviuoju žemėlapiu REGIA Registrų centras atvėrė savo tvarkomų Nekilnojamojo turto, Adresų, Juridinių asmenų registrų duomenis, sudarydamas sąlygas verslui kurti ir platinti naujas paslaugas. REGIA (www.regia.lt) yra platforma su daugybe sluoksnių, kuriuose persipina administraciniai ar informacijos paieškos įrankiai bei gyventojų pranešimų savivaldybėms siuntimo paslauga.
Visi REGIA egzistuojantys duomenys (Registrų centro, savivaldybių, kitų institucijų) yra saugomi Registrų centro duomenų bazėse ir veikia debesų kompiuterijos principu.
Informacija gyventojams
Gyventojai platformoje gali vienoje vietoje ir nemokamai rasti pačios įvairiausios informacijos, pvz., apie autobusų stoteles su nuorodomis į maršrutus ir autobusų atvykimo laikus, taip pat ligonines, interneto prieigos taškus, bibliotekas, prekybos centrus, vaistines, bankus su tiksliais adresais ar darbo laikais ir daug kitos aktualios informacijos. Budrūs piliečiai gali pasitikrinti, ar viešoje vietoje eksponuojamai reklamai yra išduotas leidimas bei kam jis išduotas.
REGIA neretai naudojasi jauni žmonės, gyvenantys aktyvų socialinį gyvenimą. Pavyzdžiui, jeigu norite pakviesti žmogų arbatos puodelio į kavinę, esančią dideliame pastate, galite pažymėti konkretų to pastato kampą, ties kuriuo kviečiate susitikti, ir, nukopijavę nuorodą su tikslia susitikimo vieta, nusiųsti savo draugui – tuomet šiam neteks klaidžioti ir ieškoti susitikimo vietos.
O štai naujakuriai gali nesunkiai vienoje vietoje dar iki nekilnojamojo turto įsigijimo sužinoti, ar, pvz., iki jų sklypo yra atvestos komunikacijos, ar šalia plyti apleista žemė, kur yra artimiausias vaikų darželis ar mokykla, policijos įstaiga ar ligoninė.
Pagalbininkė verslui
Atvirų duomenų platformoje REGIA galima rasti ir nemažai informacijos apie dominantį nekilnojamąjį turtą, pvz., žemės sklypus, jų ribas, būstus, jiems taikomus apribojimus, taip pat nekilnojamojo turto naujausias vidutines rinkos ar mokestines vertes (taip pat ir projektines vertes, iki jas patvirtinant!), apleistus žemės sklypus, statybos leidimus, teritorijų planavimo dokumentus.
Vadinasi, REGIA yra nepamainoma pagalbininkė verslininkams, rengiantiems ir pristatantiems valdžios institucijoms ar investuotojams statybos bei teritorijų vystymo projektus, architektams ar kelininkams. Na, o nekilnojamojo turto mokestį mokančioms įmonėms visuomet pravers REGIA žemėlapyje publikuojami pagal naujausio masinio nekilnojamojo turto vertinimo rezultatus parengti mokestinių verčių žemėlapiai.
Įmonės neretai REGIA žemėlapį naudoja kaip reklamavimosi įrankį, padedantį potencialų pirkėją ar vartotoją nukreipti į pageidaujamą prekių ar paslaugų suteikimo tašką. Pavyzdžiui, žemėlapyje galima nesunkiai suformuoti nuorodą į restoraną, viešbutį ar kitą verslo objektą ir siųsti ją įvairiems interesantams.
Taip pat pasirinkus norimą adresą galima sužinoti, kokie juridiniai asmenys yra registruoti tuo adresu arba kokios ir kieno licencijos išduotos. Svarbu žinoti, kad REGIA publikuojama informacija – patikima ir oficiali, kadangi yra grindžiama atveriamais tam tiktų valstybės registrų duomenimis bei valdžios institucijų pateikta oficialia informacija.
Patogu ir matyti regiono transporto ar inžinerinę infrastruktūrą, informaciją apie atliekas, taršą. Taip pat platformoje publikuojama ESO, LITGRID, Švietimo ir mokslo ministerijos, Kultūros paveldo departamento ir kitų institucijų gyventojams ar verslui svarbi informacija. Pavyzdžiui, kelius projektuojančioms įmonėms labai patogu vienoje vietoje rasti patikimą informaciją apie elektros tinklus, dujų trasas ir pan.
Prisideda prie geresnės savivaldos
Tuo tarpu savivaldybių tarnautojai pasitelkdami REGIA gali žymėti, rasti ir suvesti įvairius objektus, koreguoti su jais susijusią informaciją ar net skelbti įvairius dokumentus, pvz., tarybos sprendimus, brėžinius, nuotraukas, prašymų formas interesantams, renginių programas ir pan.
Tarnautojas gali pasirinkti, kurią informaciją skelbti viešai, o kurią susivesti tik savo darbo reikmėms ir nerodyti viešumoje. Pavyzdžiui, sluoksnyje „Būsto fondas“ galima pažymėti, kokios rūšies tai būstas (socialinis, manevrinis, tarnybinis), o savo vidiniam vartojimui prisegti įvairius su tuo susijusius savivaldos institucijų sprendimus, būsto apgyvendinimo padėtį, sąlygas jam gauti ir pan. Viešinamos informacijos turinį savivaldybė gali pasirinkti pati priklausomai nuo savo poreikių.
Tad ši aplikacija patogi savivaldybei skaidriai ir išsamiai informuojant gyventojus apie savivaldybės aktualijas. Pačios svarbiausios aktualijos – apie teritorijų planavimo dokumentus, Daugelis savivaldybių REGIA naudoja kaip vaizdinę priemonę savivaldybių tarybų posėdžiuose, kuriuose sprendžiami įvairiausi klausimai – pavyzdžiui, kur ir kiek stovi atliekų konteinerių, kuriuos ir kur reikėtų perkelti ar naikinti.
REGIA didžiausia vertė – ne tik joje talpinami duomenys ar panaudotos technologijos, o tai, kad šis įrankis suteikia visiškai naujus, neribotus kontekstus priimti sprendimus, palengvina probleminių vietų nustatymą ir sprendimų priėmimą.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą