Alytaus Putinų gimnazijoje įsikūrusi „Fab Lab“ laboratorija produktyviai bendradarbiauja su Meškėnų laboratorija iš Vilniaus

Alytaus Putinų gimnazijoje pirmųjų ir antrųjų KTU klasių mokiniams ir ne tik jiems  buvo įdomiai pristatytos pažangios XXI a. technologijos, o užsiėmimų metu ugdoma bendroji kompetencija ir patyriminis mokymasis, kritinis ir kūrybiškas mąstymas.

Putinų gimnazijoje įsikūrusi „Fab Lab" laboratorija sėkmingai bendradarbiauja su Meškėnų laboratorija iš Vilniaus. Meškėnų laboratorija – tai pažintinė, skaitmenizuotos gamybos („mobile Fab-Lab") laboratorija, keliaujanti per ugdymo įstaigas. Gimnazijoje dirbo mokinių komanda, kuriai padėjo „meškėnai" Giedrius Kavaliauskas, Simas Janulis, Justas Ingelevičius ir Ieva Marija Dautartaitė.

Meškėnų laboratorija vykdo Fotonikos laboratorijos 4.0 projektą, organizuoja net trijų savaičių veiklą. Pirmąją veiklos savaitę mokėmės dirbti su kompiuterinėmis programomis „Blender", „Inkscape", „Cura". Antrąją savaitę jau dirbome su dviem iš trijų  programų – „Blender", „Inkscape". Su „Blender" kūrėme  erdvines figūras, o su „Inkscape" – vektorinius brėžinius, piešėme, graviravome lazeriu, pjaustėme įvairias formas ir figūras. Susipažinom su lazerinės pjaustyklės veikimo principu.

Dirbdami išpjaustėme šaškių lentą, tiksliau, lazerių labirintą, o šaškes kūrėme taip: viena šaškė išspinduliavo lazerį, kitos jį pakreipdavo kita linkme, kita kryptimi, tokiu būdu išspinduliavo du iš vieno einančius spindulius. Galiausiai paskutinioji šaškė, visai nesvarbu, kurioje šaškių lentos vietoje ji būtų, turėjo pagauti tą spindulį, kuris išsiųstas iš pirmosios šaškės.

Smagu buvo mokytis, pasinaudoti spausdintuvu ir lazeriniu kateriu, gaminome projektorių, su ledu sulitavome uždarą elektros grandinę, tada galėjome įdėti bet kokią skaidrę ir ją pristatyti.

Trečią savaitę dirbome prie projekto, pavadinto „RGB lempa". Tai  išpjauta dėžė, kuri galėjo spinduliuoti geltoną, raudoną ir mėlyną spalvas. Tokiam darbui prireikė begalės laiko, įtempto darbo ir netgi stiprių nervų. Daug litavome, dėjome mikroschemas, galėjome perrašyti kodą, kad greičiau tos lempos įsijungtų ir išsijungtų.

Šalia Putinų gimnazijos mokinių buvo ir mūsų mokytojai, technologijų ir dailės mokytoja Virginija Vasiliūnienė ir fizikos mokytojas Tomas Buzaitis, o veiklą koordinavo gimnazijos direktorė Daiva Sabaliauskienė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Virginija Kerevičienė.

Galiausiai po trijų savaičių intensyvios veiklos vieną šeštadienį visiems susirinkusiems pristatėme savo darbus,  paaiškinome prietaisų veikimo principą.

 Gimnazistai įgijo tarpdisciplininių ir praktinių įgūdžių sujungę fotonikos ir skaitmenizuotos gamybos technologijų pasaulius.

Jaunieji Putinų gimnazijos žurnalistai Domantas Bražinskas ir Greta Vaškevičiūtė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą