Lietuva − Ukraina: kultūrinis dialogas

Prasidėjusi kūrybinė bičiulystė tarp dviejų muzikantų kartų, dar praėjusių metų spalio mėnesį bendrame koncerte Alytaus miesto teatre, persikėlė į Kremenčuką.

Balandžio 15−20 dienomis Alytaus muzikos mokyklos jaunieji smuikininkai kartu su ansamblio mokytoja eksperte Rita Frendzeliene, fortepijono mokytoja metodininke Genovaite Baniukevičiene ir Muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Undine Pinkevičiene viešėjo Ukrainoje. Balandžio 17 d. Kremenčuko mieste buvo surengtas bendras Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio ir Kremenčuko styginių instrumentų ansamblio „Kremenčuko smuikai" koncertas „Muzika suvienija draugus".

Pilnutėlėje Kremenčuko miesto kultūros rūmų salėje koncertavo du stygininkų ansambliai. Koncerto pradžioje jaunieji smuikininkai atliko G. F. Hendelio, Z. Fibiko, D. Šostakovičiaus, P. Čaikovskio, E. Derbenko, S. Stalmoko ir kitų kompozitorių kūrinius.Ypač audringais aplodismentais ir šūksniais „bravo" klausytojai sutiko „Muzikinę dovaną" − ukrainiečių kompozitoriaus Мiroslav Skorik Мelodiją. Vėliau smuikininkai atliko keletą bendrų kūrinių. Koncerto pabaigoje pasirodė „Kremenčuko smuikai". Klausytojai negailėjo atlikėjams gėlių, visus kūrinius lydėjo šiltais aplodismentais.

Po koncerto sveikinimo žodį tarė Kremenčuko tarptautinių ir ekonomikos ryšių plėtros centro direktorius Andrėjus Melnikas, kuris įteikė visiems smuikininkams padėkos raštus. Jaunieji smuikininkai jautėsi pakylėti ir laimingi, sulaukę tiek sveikinimo ir pagyros žodžių.

„Gavome puikią galimybę susipažinti ne tik su kitokia kultūra, bet ir pamuzikuoti Kremenčuko gyventojams", − Paulina Smolskaitė

„Turėjom garbę pagroti su Kremenčuko ansambliu. Visur mus priėmė labai šiltai ir draugiškai" – Viltė Maselskaitė.

Svetingas priėmimas Krenenčuko mokykloje Nr. 19

Balandžio 18 d. jaunieji smuikininkai su mokytojomis apsilankė Kremenčuko mokykloje Nr. 19, kur buvo nustebinti įspūdingu sutikimu – priešais mokyklą, pasipuošę tautiniais kostiumais, mokiniai dainavo, laikė Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvų balionus, padovanojo šventinį pyragą karvojų. Mokyklos direktorius Andrėjus Pashedinas pravedė ekskursiją po mokyklą. Jis sakė, kad mokykla yra viena iš lyderiaujančių Poltavos regione, čia mokoma dvasinių dalykų.

Teko apsilankyti pradinėse klasėse, kus susitikome su linksmais ir drąsiais mokinukais. Buvo parodytas inkliuzinio švietimo kabinetas, kuriame vyko pamoka.

Po ekskursijos mokyklos mokiniai parengė nuostabią šventinę programą. Smuikininkų ansamblis taip pat atliko kelis kūrinius, kur buvo sutiktas šiltais aplodismentais.

Atsisveikinimui paleidome į dangų Lietuvos ir Ukrainos vėliavų spalvų balionus.

„Mane labai sužavėjo ukrainiečių svetingumas, ypač Kremenčuko mokykloje", − Evelina Sinkevičiūtė.

„Jaučiausi labai laiminga, nes buvome sutikti labai šiltai. Mokiniai parengė mums pasirodymą, kurio visiškai nesitikėjau", − Ugnė Gudaitytė.

„Radome daug draugų Kremenčuko mokykloje", − Paulina Smolskaitė.

Priėmimas Kremenčuko tarptautinių ir ekonomikos ryšių plėtros centre

Balandžio 19 d. Alytaus muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai lankėsi Kremenčuko tarptautinių ir ekonomikos ryšių plėtros centre, kuris pavadintas Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Vytauto vardu. Direktorius Andrėjus Melnikas pristatė centro veiklą, įteikė padėkas Alytaus muzikos mokyklos mokytojoms. Pasveikinti Alytaus muzikos mokyklos delegacijos atvyko ir Kremenčuko miesto vicemerė Olga Usanova, kuri įteikė mokiniams atsiminimo dovanėles.

Padėka išvykos organizatoriams

Alytaus muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai praleido keletą dienų kupinų įspūdžių, nuoširdaus ir šilto priėmimo Kremenčuke. Jautėme išskirtinį dėmesį iš visuomenės informavimo institucijų – žiniasklaidos, Kremečuko televizijos. Taip pat buvo surengta ekskursija po Kremenčuko miestą, Taikos parką. Mokiniai su mokytojais apsilankė ir Ukrainos sostinėje Kijeve.

Dėkojame visiems, kas organizavo išvyką į Kremenčuką − Alytaus miesto savivaldybei, Kremenčuko tarptautinių ir ekonomikos ryšių plėtros centrui. Ypač dėkojame Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus vedėjos pavaduotojai Loretai Gaižiuvienei už rūpestį ir globą kelionės metu. Sugrįžome kupini įspūdžių ir geros nuotaikos.

„Buvo labai puiki kelionė, daug ką pamačiau, gavau daug patirties" – Žilvinas Grigonis.

„Šioje kelionėje kiekviena diena buvo pilna įspūdžių ir labai turininga" – Rugilė Reškevičiūtė.

„Kelionė buvo ypatinga. Mielai dar kartą apsilankyčiau Ukrainoje. Dėkoju mokytojai, kad mane čia atsivežė" – Gabija Vaitulevičiūtė.

 

Alytaus muzikos mokyklos informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą