Nuotraukos autorius: G.Bitvinskas

VRK pristatė rinkimų naujoves: penkios dienos balsavimui iš anksto, skirtingų spalvų biuleteniai

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį pristatė gegužės mėnesį vyksiančių rinkimų ir referendumų naujoves ir vykdomus projektus.

Rinkimų naujovės

VRK rengiamoje konferencijoje dalyvavo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė pristatė šių rinkimų naujoves. „Norime pastebėti ir atkreipti dėmesį į tam tikrus dalykus. Esminė naujovė, ką mes šiuose rinkimuose matysime ir pajausime, kad balsavimas iš anksto savivaldybėse truks penkias dienas. Jei savivaldybių tarybų rinkimuose išankstinis balsavimas vyko dvi dienas, tai šį kartą šiais rinkimais, vyks penkias dienas: nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo 8 valandos ryto iki 8 valandos vakaro, visos savivaldybės lauks rinkėjų“, – sakė VRK pirmininkė L.Matjošaitytė. „Rinkimų rezultatų reikės šiek tiek palaukti“, – konstatavo VRK pirmininkė, argumentuodama tuo, kad reikės skaičiuoti tris rinkimų biuletenius.

Išduos po tris biuletenius

Ji teigė, kad visi rinkėjai turės gauti tris rinkimo biuletenius. „Visi trys biuleteniai bus skirtingų spalvų, pirmą kartą šiuose rinkimuose suderinome, jog visi rinkimų biuleteniai būtų skirtingų spalvų. Tai padės ir rinkėjams atskirti, kuris rinkimų biuletenis kuriam balsavimui. Ir rinkimų komisijoms bus paprasčiau skaičiuoti biuletenius“, – kalbėjo VRK vadovė. Ji pabrėžė, kad rinkėjas galės pasirinkti, kuriuos biuletenius imti.

VRK parengė specialias rinkimų biuletenių įmautes, kurios sudarys silpnaregiams ir regėjimo negalią turintiems rinkėjams galimybes balsuoti be kitų asmenų pagalbos. Ant įmaučių informacija rašoma tiek matančiųjų, tiek Brailio raštu. Bus ir padidinamieji stiklai senyvo amžiaus rinkėjams ar rinkėjams su regos negalia. O rinkėjams su judėjimo negalia yra pritaikyta apie 70 proc. rinkimų apylinkių.

VRK pirmininkė džiaugėsi, kad užsiregistravusių balsuoti užsienyje skaičius yra rekordinis. „Norėčiau dar paminėti ir pasidžiaugti dėl užsienyje užsiregistravusių Lietuvos piliečių. Šiandien mes turime informaciją, kad užsiregistravo 49 tūkstančiai rinkėjų. 2016 metais buvo užsiregistravę apie 19 tūkstančių rinkėjų. Skaičiai yra džiuginantys“, – teigė L.Matjošaitytė. „EP rinkimuose balsuoja ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir nuolat Lietuvoje gyvenantys ES piliečiai“, – sakė VRK pirmininkė.

Užtenka asmens tapatybės dokumento

Trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį vyks balsavimas specialiuose punktuose. Balsavimas namuose vyks penktadienį ir šeštadienį.

VRK pirmininkė priminė, kad atėję balsuoti su savimi turi turėti tik asmens tapatybės dokumentą, rinkėjo kortelės spausdinti nereikia. Tiems, kurių dokumentų galiojimo laikas yra pasibaigęs taip pat neturėtų dvejoti, jiems balsuoti bus leidžiama. „Jei savivaldybių tarybų rinkimų galėjome balsuoti savo rinkimų apylinkėje, ar savivaldybės apylinkėse, šiuose rinkimuose bus galima balsuoti visoje Lietuvoje“, – sakė VRK pirmininkė.

Labiausiai kviečia jaunus žmones

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius teigė, kad labiausiai balsuoti kviečia jaunus žmones. „Turime paradoksą, kad jaunimas labiausiai myli Europą, naudojasi suteikiamomis galimybės, rodo didžiulį patikėjimą, bet retai ateina į rinkimus, dalyvauja sprendžiant mūsų visų ateitį“, – spaudos konferencijoje sakė A.Pranckevičius.

Europos Parlamento biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė spaudos konferencijos metu džiaugėsi, kad informacijos apie rinkimus vis daugiau, o ir galimybių balsuoti padaugėjo. „Norėčiau labai pasidžiugti, kad atsirado tiek daug galimybių balsuoti ir neįgaliesiems, ir senyvo amžiaus žmonėms, ir išankstinis balsavimas yra prailgintas, atsiveria daug kelių. Padidėjo ir informacijos. Pagrindinė lietuvių argumentacija, kodėl nebalsavo, yra tai, kad nežinojo, pamiršto, dabar šie argumentai tampa niekiniai, nes galime balsuoti visur Lietuvoje“, – sakė D.Jakaitė. Lietuvoje gegužės mėnesį vyks dveji rinkimai ir du referendumai. Gegužės 12 dieną vyks prezidento rinkimų pirmasis turas bei referendumai dėl daugybinės pilietybės instituto išplėtimo ir dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121 tautos atstovo. Gegužės 26 dieną su Europos Parlamento rinkimais numatomas prezidento rinkimų antrasis turas.

Simona Voveriūnaitė ELTA ir lrytas.lt informacija

 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą