Pataisos pareigūnai uniformas taiso, siuva patys ir mina teismų slenkstį


Pataisos įstaigų pareigūnai naujų uniformų komplektų tarnybai negauna jau antri metai. Pasikeitus Kalėjimų departamento direktoriui, naujo uniformos modelio klausimo sprendimas pagaliau pajudėjo. Profsąjungos tikisi, jog dar šiais metais bus galutinai susitarta dėl naujos uniformos. Tačiau kol jos bus pradėtos siūti, dar praeis nemažai laiko.
Neapsikęsdami apdriskusių ir nuskalbtų uniformų, kai kurie pareigūnai siuva jas patys, kiti laukia kol įstaigų vadovybė atsitokės ir pasirūpins pareigūnų apranga, treti – mina teismų slenkstį, nes aprūpinti pareigūnus uniforma privalo jų darbdavys.
Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (toliau – LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, pataisos įstaigų pareigūnai tarnybinės uniformos naujų komplektų negauna jau antri metai. Problema kilo tuomet, kai profesinės sąjungos nepritarė pasiūlytam nekokybiškam uniformos modeliui, kurį pasiūlė ankstesnė Kalėjimų departamento vadovybė. Tuomet, anot LRITĮPS pirmininko, šis klausimas ir įstrigo.
„Profesinės sąjungos nepritarė naujam modeliui, nes pasiūlyta uniforma nekokybiška, neskirta vilkėti 12 ar 24 val. dirbantiems pareigūnams, vasarą su ja kaistama, o žiemą, net esant nedideliam šalčiui – šąlama“, - sakė K.Pauliukas.
Pasak K.Pauliuko, profesinės sąjungos siekia, kad pataisos įstaigų pareigūnams būtų pasiūta kokybiška uniforma: pradedant kepure, baigiant batais.Neseniai vykusiame darbo grupės posėdyje, anot profesinės sąjungos pirmininko, buvo „pralaužti ledai“.
„Kalėjimų departamento direktorius girdi profsąjungų siūlymus, kalbasi ir tai džiugina. Kitas susitikimas vyks liepos 4 dieną. Vyksta konstruktyvus darbas, kuris, tikime, duos teigiamą rezultatą ir dar šiais metais bus patvirtinta tiek nauja uniforma, tiek jos dalys. Vėliau tarsimės dėl audinio, kad pareigūnams netektų vasarą kaisti, žiemą šalti. Kol kas Kalėjimų departamento direktoriaus pozicija sutampa su profsąjungų, jog pareigūnų sveikata svarbesnė“, - sakė profesinės sąjungos pirmininkas.
Ir nors atrodytų viskas juda pirmyn, lieka klausimas, o ką gi daryti pareigūnui šiandien?
„Kodėl įkalinimo įstaigos neperka uniformų, kurios yra patvirtintos, o Teisingumo ministro įsakymas nėra atšauktas? Juolab, kad kai kurios įstaigos, pavyzdžiui, Kauno nepilnamečių tardymo izoliatorius uniforma pareigūnus aprūpina. Lėšos uniformoms skiriamos atskira eilute, tad kodėl ši problema nesprendžiama? Kodėl už aprūpinimą atsakingas Kalėjimų departamento skyrius neparagina įstaigų įsigyti uniformų? Ar tam nėra lėšų? O gal kažkas yra davęs atskirą nurodymą uniformų nepirkti?“ - kalbėjo K.Pauliukas.
Uniformomis neaprūpinami ir Probacijos tarnybos pareigūnai. Pasak Lietuvos probacijos tarnybos Kauno regiono skyriaus, Vilkaviškio tarnyboje dirbančios profesinės sąjungos atstovės Sonatos Damidavičienės, paskutinis uniformų pirkimas vyko 2018 m. gruodį, tačiau pareigūnai negavo visų reikiamų dalių ir tai virto problema.
„Didelė problema, kad uniformos pritaikytos tik darbui kabinete, o probacijos pareigūnas dirba ir teritorijoje. Problema turi būti išspręsta taip, kad aprūpinimas uniforma nestrigtų, o probacijos pareigūnai turėtų ne tik reprezentacinę aprangą “, - sakė Probacijos tarnybos atstovė.
Pasak LRITĮPS atstovės Alytaus pataisos namuose Jurgitos Mansevičienės, šios įstaigos pareigūnai uniformos dalis paskutinį kartą gavo 2016 m. rudenį. Pareigūnų uniformos apgailėtinos būklės, todėl kai kurie neapsikentę pradėjo pirkti ir siūti ją patys.
„2019 -ieji jau įpusėję , kad bus perkamos uniformos, kol kas jokios informacijos neturime. Uniforma pataisos įstaigos pareigūnui turėtų būti kaip vizitinė kortelė. O dabar graudu žiūrėti į apšiurusius pareigūnus. Apskritai, pareigūnams turėtų rūpėti, kaip atlikti darbą, o ne galvoti kur gauti uniformą“, - sakė Jurgita Mansevičienė.
Panašu, kad aprūpinimas uniforma įstrigęs dėl žinybinių problemų. Kažkas su kažkuo nesusikalba arba susikalbėti nenori. Kas iš to laimi?

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą