Rugpjūčio 1d. – šienavimo darbų pabaiga!

Rugpjūčio 1d. – šienavimo darbų pabaiga! Ši data svarbi visiems, siekiantiems gauti išmokas bei paramą pagal su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemones. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) pasitelkus palydovus stebės, kaip yra laikomasi nurodymų, ar deklaruotas plotas nėra apleistas ir ar deklaruotas plotas atitinka natūroje esantį plotą.

NMA prašo, kad visi pareiškėjai sutvarkytų deklaruotus plotus iki tam skirto termino arba atsisakytų paramos už šiuos plotus, pateikiant prašymus, esant galimybei tai padarytų nesulaukus galutinės datos.     

Kam aktualus rugpjūčio 1 d. šienavimo terminas

Deklaruojantys pievas (kodais GPŽ, GPA, DGP) pareiškėjai turi jas nušienauti bent 1 kartą per metus ne vėliau kaip iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d. Tuo tarpu bitininkams, kurių laikomos bitės užregistruotos Ūkinių gyvūnų registre iki einamųjų metų liepos 1 d., šienavimo terminas baigiasi mėnesiu vėliau – rugsėjo 1 d.

Taip pat ne mažiau kaip 1 kartą per metus iki einamųjų metų rugpjūčio 1 d. reikia nušienauti sodų ir uogynų tarpueilius, kuriuose yra pieva (kodai: OBS, KRS, SLS, VYS, TRS, KTS, ASU, JSU, RSU, BSU, AVU, ARU, SVU, ŠIU, GEU, BKU, SPU, PUU, ŠAU, ERK, GUD, ŠRM, SMD, AKT, RŠT). Iki šios datos būtina pašalinti negyvus vaismedžius ir vaiskrūmius arba jų liekanas. Svarbu neužmiršti sodų ir uogynų tarpueilius (išskyrus tuos tarpueilius, kuriuose yra pieva) periodiškai įdirbti taip, kad juose būtų sunaikintos piktžolės.

Kai plotai netinkamai nuganyti ar nušienauti, pažeidimu nelaikoma, jei laikotarpiu nuo sausio 1 d. iki birželio 30 d. buvo laikomi žolėdžiai ūkiniai gyvūnai, kai jų vidurkis ne mažiau kaip 0,3 SG hektarui. Tokiu atveju ne vėliau kaip iki rugpjūčio 1 d. deklaruojamuose laukuose būtini gyvulių buvimo lauke požymiai arba laukai turi būti nušienauti, t. y. nupjauta žolė (šienas, žalioji masė ar kt.) pievose turi būti sutvarkyta (išvežta iš lauko, supresuota arba sudėta į kūgius, susmulkinta ir tolygiai paskleista).

Rugpjūčio 1 d. terminas galioja ir pareiškėjams, dalyvaujantiems KPP priemonių „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ir kitų specifinių kliūčių“, „Ekologinis ūkininkavimas“ veiklose.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą