Finansų valdymas: praktiški baziniai patarimai ir neįkainojamos milijardierių įžvalgos

Kuomet yra pradedamas vystyti naujas verslas, labai dažnai yra daug kalbama apie pajamų generavimą ir jų paskirstymą, tačiau visiškai pamirštama kalbėti ir apie savo asmeninius finansus. Yra daugybė pavyzdžių, kurie rodo, kad žmonės, kurie pradeda vystyti savo naująjį verslą, asmeninių finansų valdymą nuvertina arba apie jį visiškai pamiršta, įsivaizduodami, kad nuo šiol jiems nebereikės sukti galvos dėl pinigų. Tačiau ar tikrai taip nutinka? Klausimas retorinis, nes atsakymą į jį žino kiekvienas.

Jei pradedamas naujas verslas, asmeninė finansinė situacija tampa tiesiogiai ir labai glaudžiai susijusi su naujuoju verslu. Norime to ar nenorime, tačiau nekontroliuojant abiejų galima labai lengvai ir greitai paslysti, padarant daugybę brangiai kainuojančių klaidų, pakenkiančių tiek verslui, tiek ir asmeninei finansinei situacijai, perspėja Finance43.com

Taigi, šiame straipsnyje pateiksime jums daugybę patarimų, kurių pagalba turėtų tapti paprasčiau suvaldyti savo pasikeitusį gyvenimą, verslą ir asmeninius finansus.

9 naudingi finansų valdymo patarimai

Kai kurie žmonės teigia, kad jie visuomet yra linkę mokytis tik iš savo klaidų, tačiau toks požiūris yra neteisingas. Nors iš savo klaidų mokytis ne tik reikia, tačiau ir būtina, vis dėlto vystant savo nuosavą verslą negalima pamiršti ir apie jau seniai egzistuojančius patarimus, kuriais vadovavosi ir tebesivadovauja daugybė verslo savininkų.

1. Verslo finansai ir jūsų finansai privalo būti atskirti

Pakankamai dažnai smulkiojo verslo savininkai savo įmonės finansus sutapatina su savo asmeniniais finansais, tačiau tai privalo būti visiškai atskirta. Ir tam negali būti daroma jokių išimčių! Kiekvieną mėnesį išsimokėkite sau mėnesinį atlyginimą, vietoje to, kad įmonės lėšomis bandytumėte padengti savo asmenines išlaidas. Taip pat turėtumėte naudoti programas, padedančias lengviau sekti savo asmeninius finansus ir turimą turtą. Lygiai tą patį turėtumėte daryti ir savo verslo atveju.

2. Savo finansines įplaukas valdykite kaip verslo finansines įplaukas

Turite suprastai, kad asmeninių finansų valdymo ypatumai yra analogiški verslo finansų valdymui. Jūs turite suprasti savo patiriamų išlaidų dydį, jūs turite žinoti, kokios yra jūsų tikrosios mėnesinės pajamos ir kaip jos iš tikrųjų yra paskirstomos kiekvieną mėnesį. Tai yra labai svarbu dėl daugybės priežasčių, tačiau viena iš jų yra tiesiogiai susijusi su jūsų verslu. Jei jūsų asmeniniai finansai bus visiškai nevaldomi ir jūs labai greitai išeikvosite viską, ką turite, atsigręšite į savo verslą ir bandysite savo asmeninių lėšų trūkumą kompensuoti savo įmonės pinigais. O tai gali nulemti jūsų verslo bankrotą.

3. Įkurkite ribotos civilinės atsakomybės įmonę

Visi žinome, kad individualios veiklos pažymą renkasi daugybė pradedančiųjų verslininkų, kurie ima vykdyti vienokios ar kitokios rūšies komercinę veiklą. Tačiau verslo vystymas su individualios veiklos pažyma anaiptol ne visuomet yra toks puikus pasirinkimas. Be to, tai tikrai ne visuomet gali padėti jums daugiau sutaupyti. Jau nekalbant apie tai, kad investuotojų ar kreditorių akyse jūs neatrodysite tokie patikimi, kaip tuo atveju, jei būtumėte įkūrę Uždarąją akcinę bendrovę su įstatiniu kapitalu. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad individualios veiklos vystymo atveju jūs būsite atsakingi savo asmeniniu turtu, o tai reiškia, kad nenusisekus verslui rizikuosite prarasti tai, ką turite. Tačiau jei jūs būsite įkūrę ribotos civilinės atsakomybės juridinį asmenį, atsakysite tik savo įmonės turtu, o jūsiškis asmeninis turtas liks nepaliestas.

4. Kreipkitės pagalbos

Jei norite lengviau valdyti savo asmeninius ir verslo finansus, turėtumėte kreiptis pagalbos į šios srities profesionalus. Suprantama, kad galite norėti daugiau sutaupyti išvengiant tokių specialistų teikiamų paslaugų, tačiau jei bandysite visu tuo pasirūpinti patys, neilgai trukus suprasite, kad visą savo laiką ir visas jėgas skiriate vien tik finansų valdymui. Be to, tokiu atveju iškiltų tikimybė padaryti ir nemažai finansinių klaidų, kurios jums brangiai kainuotų.

5. Veskite visų savo patiriamų išlaidų apskaitą

Jei jūs išsiugdysite įprotį visuomet sekti visas savo ir savo verslo patiriamas išlaidas, tuomet tai padės jums lengviau suprasti, kur nukeliauja jūsų pinigai ir ar iš tikrųjų jie yra tinkamai paskirstomi. Tokiu būdu jūs taip pat galėsite suformuoti ir savo kasdienį biudžetą, kurio neleisite sau peržengti. Be to, šiame procese yra naudinga kaskart pabandyti dalį savo patiriamų išlaidų sumažinti, taip stabilizuojant savo asmeninį biudžetą ir dalį sutaupytų lėšų atidedant nenumatytiems atvejams.

6. Renkite mėnesinį šeimos finansų aptarimą

Nepaisant to, kokio dydžio bebūtų jūsų šeima, jūs turėtumėte kiekvieną mėnesį surengti šeimos finansų aptarimą, kurio metu galėtumėte iš arčiau pažvelgti į praėjusio mėnesio finansinę informaciją ir lengviau suprasti, kur buvo padarytos klaidos ir kuriuos klausimus vertėtų kuo greičiau išspręsti. Tokiu būdu analizuodami savo šeimos finansus jūs galėsite lengviau apsisaugoti nuo įvairių nemalonių finansinių netikėtumų. Tai taip pat yra labai naudinga, jei jūs planuojate įsigyti didesnės vertės pirkinį ar išvažiuoti atostogų.

7. Neapsunkinkite visko

Į visą tai jūs neturėtumėte žvelgti kaip į astrofiziką ar molekulinę biologiją. Finansų valdymas yra gerokai paprastesnė sritis, kurią kuo puikiausiai gali įvaldyti kiekvienas iš mūsų. Šiuo atveju viskas remiasi jūsų turimais tiksliais finansiniais duomenimis. Jei juos fiksuosite ir analizuosite, suvaldyti pinigus taps kur kas lengviau. Juolab, kad šiandien yra labai daug kompiuterinių pagalbinių programų, finansų valdymą paverčiančių labai sklandžiu ir nesudėtingu procesu.

8. Reguliariai stebėkite savo finansus

Jei jūs reguliariai peržiūrite savo įmonės finansus, tai turėtumėte daryti ir kalbant apie savo asmeninius finansus. Taip, galite tai daryti kartą per mėnesį, tačiau jei tai darysite bent kartą per savaitę ar netgi dar dažniau, reikšmingai pagerinsite savo finansinę situaciją.

9. Finansus valdykite tradiciniu būdu

Ne vienas finansų srities specialistas gali patvirtinti, kad asmeninius finansus valdyti yra gerokai paprasčiau ir veiksmingiau tradiciniu būdu. Jei jūs kiekvieną mėnesį savo surinktus finansinius duomenis perkelsite į „Excel“ dokumentą, visuomet prieš savo akis turėsite labai aiškius skaičius, kurie jums rodys tikrąją jūsų finansinę padėtį. Be to, kai kaskart prieš savo akis lentelėse matysite patirtas išlaidas ir bendrą jų sumą, jūs galite pasąmoningai imti jas mažinti, priimdami atitinkamus sprendimus. Visa tai prisidės ir prie geresnės jūsų finansinės padėties.

Keli asmeninių finansų patarimai iš milijardierių

Labai daug žmonių, kuriems yra pateikiami įvairūs finansų valdymui skirti patarimai, tik pavarto savo akimis ir akimirksniu stengiasi apie visą tai, ką išgirdo, pamiršti – ypač, jei tokie patarimai atkeliavo iš turtingų žmonių. Ir nors iš tikrųjų visuomet dalis patarimų yra visiškai beverčiai ir labai primityvūs, kai kurie turtingų žmonių patarimai gali būti labai vertingi ir naudingi. Todėl žemiau jums atrinkome keletą finansinių patarimų tiesiai iš milijardierių lūpų.

Pradėkite kuo anksčiau

Carlos Slim Helú yra meksikietis verslininkas, kuris kurį laiką buvo tituluojamas pačiu turtingiausiu žmogumi pasaulyje – šią poziciją jis išlaikė kelerius metus. Šio žmogaus asmeniniams finansams skirtas patarimas atspindi išmintį, kuri yra labai dažnai sutinkame tarp turtingų žmonių. Jis siūlo pradėti kuo anksčiau. Žinoma, jei jums yra 45 metai ir jums šią akimirką yra labai sunku, toks patarimas gali atrodyti nenaudingas, tačiau tokiu atveju šis patarimas turėtų būti pakoreguotas į – „pradėkite dabar“. Kuo anksčiau jūs pradėsite valdyti savo finansus, santaupas ir investuoti, tuo lengviau jums taps ateityje ir tikėtina, kad jūs išvengsite didesnių finansinių sunkumų. Slim naudojosi šiuo patarimu visą savo gyvenimą, pirmąsias Meksikos banko akcijas įsigydamas būdamas vos 12 metų ir dirbdamas savo tėvo kompanijoje už 200 pesų per savaitę, kai buvo paauglys.

Atraskite savo aistrą

Nors jūsų banko sąskaita gali būti tuščia, tikėjimas savimi pačiame fundamentaliausiame lygmenyje nieko nekainuoja. Kaip milijardierė Opra Winfrey sakė: „Jūs tampate tuo, kuo tikite. Jūsų dabartinė gyvenimo situacija yra paremta viskuo, kuo tikėjote.“ Taigi, pokyčiai yra galimi nepaisant to, kokia bebūtų jūsų situacija, o pirmasis žingsnis yra tikėjimas savimi. Ir su visu tuo labai tiesiogiai susijusi jūsų gyvenimo aistra – kad ir kas tai bebūtų.

Pavyzdžiui, Christopher Paul Gardner yra „tik“ milijonierius, tačiau kurį laiką jis buvo ir benamis vienišas tėvas. Paklaustas apie savo sėkmės paslaptį jis atsakė: „Sėkmės paslaptis: suraskite veiklą, kuria užsiimti jums taip patinka, kad nė negalite sulaukti, kol pakils saulė, jog galėtumėte tuo vėl užsiimti.“ Net jei šią akimirką jums atrodo, kad jūs negalite pradėti tam tikro verslo, visuomet galite pradėti mokytis ir kaupti žinias bei patirtį, kol galiausiai galėsite įgyvendinti savo svajonę.

Jums nereikia pergudrauti sistemos

Milijardierius Warren Buffett gyvena Omahoje (JAV). Jis savo investicinę sėkmę grindžia fundamentaliais veiksniais. Šis visame pasaulyje puikiai žinomas investuotojas susitelkė į kompanijas, kurių metinės pajamos būdavo stabilios ir aukštos, taip pat rinkdamasis kompanijas, kurios nepasižymi didele rizika. Buffett savo karjeros pradžioje investavo į draudimo kompanijas. Ir nors tai kai kam gali pasirodyti kaip labai „neįdomios“ investicijos, vis dėlto jos jam veikė kuo puikiausiai. Taigi, nepaisant to, kiek lėšų galite skirti investavimui, likti prie fundamentalių veiksnių yra išmintinga.

Supaprastinkite savo gyvenimą

Šis asmeninių finansų patarimas yra labai panašus į ankstesnį. Warren Buffett gyvena name, kurį įsigijo dar 1957 m. už 31 500 USD. Carlos Slim savo name gyveno daugiau nei 40 metų. Todėl vertėtų suprasti, kad perkant tai, ko jums iš tikrųjų nereikia, galima lengvai pasiekti finansinį dugną. Trumpiau tariant, tai tikrai jūsų nepavers turtingesniais ir sėkmingesniais žmonėmis.

Automobiliai yra vartojimo prekės

Ingvar Kamprad iš „IKEA“ vairuoja 10 metų senumo „Volvo“, o „Walmart“ savininkas milijardierius Jim Walton vairuoja 15 metų senumo pikapą. Tai labai akivaizdžiai parodo, kad nei vienas iš mūsų neturėtų į automobilį žvelgti kaip į statuso simbolį. Be abejo, jei jūs esate tikrų tikriausias automobilių entuziastas ir savo gyvenimo neįsivaizduojate be prabangaus automobilio, įsigydami savo svajonių automobilį galite, tačiau tik tuo atveju, jei jūs galite sau tai leisti. Tačiau daugumai žmonių, įskaitant ir turtingus žmones, saugiai ir pakankamai komfortiškai nukakti iš taško A į tašką B pakanka ir nebrangios transporto priemonės. Tai reiškia, kad valdant savo asmeninius finansus visuomet yra labai naudinga atskirti savo

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą