Svarbu vykdantiems veiklą „Ražienų laukai per žiemą“

Didinamas maksimalus neapartas ražienų plotas, už kurį skiriama parama dalyvaujantiems Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veikloje „Ražienų laukai per žiemą“. Šis plotas galės būti ne didesnis kaip 50 ha (vietoj buvusių 30 ha). Tam pritarta Lietuvos kaimo plėtros programų valdymo komiteto posėdyje.

KPP priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veikla „Ražienų laukai per žiemą“ pradėta įgyvendinti nuo 2018 m., išmokos dydis siekia 99 Eur/ha. Pagal šią veiklos sritį deklaruoti plotai nuolat auga. 2018 m. jie siekė 28 009 ha, o po metų – jau 30 898 ha. 2020 m. jie siekė net 34 109 ha. 

Taigi veiklą „Ražienų laukai per žiemą“ bus privalu vykdyti ne didesniame kaip 30 proc. ražienų laukams tinkamų augalų rūšių plote. Didžiausias neapartas ražienų plotas, už kurį skiriama parama dalyvaujant veikloje bus ne didesnis kaip 50 ha. Ražienų plotas nėra ribojamas pareiškėjams, kurie tiesioginėms išmokoms gauti deklaruoja iki 10 ha žemės ūkio ir pasėlių naudmenų.

Įsipareigojimai pagal veiklą „Ražienų laukai per žiemą“ gali būti vykdomi kasmet skirtinguose laukuose, tačiau privaloma išlaikyti tokį pat pagal veiklos reikalavimus tvarkomą naudmenų plotą. Išmokos dalyvaujantiems vien tik veikloje „Ražienų laukai per žiemą“ mokamos už ne mažesnį kaip 1 ha žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotą bei už ne mažesnį kaip 1 ha lauko plotą. 

Ražienų palikimas per žiemą sumažina vėjo ir vandens sukeliamos erozijos pavojų, taigi apsaugomas dirvožemis ir mažinamas paviršinio vandens telkinių ekosistemos kitimas. Ražienos yra vertingas žiemos maisto šaltinis laukiniams paukščiams, renkantiems išbirusius grūdus ir piktžolių sėklas.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą