Nuotraukos autorius: „123rf“ asociatyvioji nuotr.

Po atlyginimo mama suprato: „Vaiko pinigus padovanojau valstybei“

Daug kyla diskusijų ir kitų kalbų, susijusių su vaiko pinigais, tad negalėjau tų pokyčių ir aš nepastebėti. Kol kiti tėvai tarpusavyje dalijasi vaiko pinigus, norisi, kad jie labiau įsigilintų. 

Dovana valstybei

Šiemet mūsų mokesčių sistemoje įvyko daug pokyčių. Vienas iš jų – vaikų pinigų skyrimas, kitas – PNPD panaikinimas, o dar kitas – mokesčių padidinimas esant didesniam atlyginimui. Dėl pirmo pokyčio kiek nudžiugau, hm, galvoju, vaikai gaus pinigėlių. Bet įtariau, kad ne taip čia viskas paprasta, nes panaikinus PNPD, mano atlyginimas sumažėjo. Bet visiškai apstulbau, kai padidinus mokesčius gaunant didesnį atlyginimą, mano atlyginimas sumažėjo 50 eurų, o už vaikus gavau 90 eurų. Tai kiek išviso? Už savo vaikučius gavau tik 40 eurų. Vyro atlyginimas taip pat sumažėjo 50 eurų, vadinasi, per abu net „į minusą nuėjom“. 50 plius 50 bus 100 ir minus 90 už vaikus... Valstybei padovanojom 10 eurų. Juk reikia dalintis, nes naujų mokesčių sistema padeda mažiau uždirbantiems, t.y. nuima nuo daugiau uždirbančių, bet padeda mažiau uždirbantiems.  Jei tik tiek ir būtų, tai gal pakaktų. Bet kam tada garsiai eskaluoti, kad vaiko pinigai bus skirti visiems, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų? Aš gaunu „ant popieriaus“ 900 eurų, vyras – 1100 eurų. Į rankas po 700 ir 900 eurų. Pasakysit, kad esu daug uždirbanti? Sakyčiau, vidutiniškai. Tebūnie, dalinkimės.

Bet kokie tada tie vaiko pinigai? Jais net nepadengėm savo prarasto atlyginimo. Geriau aš jau būčiau gavusi seną atlyginimą, o vaiko pinigų man nereikia, nes, nepamirškim, visi vaiko pinigų prašantys privalo sutikti, kad leis socialiniams darbuotojams patikrinti, ar tie pinigai tikrai pasiekia vaikus. Kam tų papildomų rūpesčių? Na, gerai, mes su vyru praradome 10 eurų, oi, ne, atgavome vaiko pinigais (labai juokinga), o ką kalbėti apie kitus, kurie uždirba daug daugiau ir taip pat padovanojo valstybei? Ir nesakykit, kad aš savanaudė ir skaičiuoju pinigus, skirtus vaikams. Aš tikrai vaikams atiduodu viską – vedu į būrelius, ugdau juos ir esu labai laiminga, kad turiu juos, bet kam tada sakyti, kad tai valstybės pinigai? Tai daugiau uždirbančių mokesčių mokėtojų pinigai, atiduoti mažiau uždirbantiems. Eilinį kartą valstybė gražiai mus apmulkino.

Pasijuto apmulkinta

Kalbėjau su piliečiu iš Latvijos, jis sakė, kad vaikams valstybė skiria 8 eurus. Na, pagalvojau, pas mus 30 eurų kiekvienam, tai gerai. Bet kai pamačiau atlyginimo lapelį, viską supratau. Aš ne tik negavau vaiko pinigų, bet dar ir valstybei padovanojau. Pasijutau mūsų valstybės mulkinta... Nesmerkit manęs, aš piktinuos ne dėl to, kad mano atlyginimas sumažėjo, o dėl to, kad padovanojau valstybei pinigų, o Seimo nariai tik prisidengę visa šita sistema pelnosi, giriasi, kokie jie šaunūs. Nes ir šią paramą administruojantiems darbuotojams papildomai skyrė pinigų. Na, sakykim, netiesiogiai padidino jiems atlyginimą. Tie vaiko pinigai daug uždirbantiems – šuniui apgraužtas kaulas ant virvelės, arba truputį švelniau, kaip iš vaiko paimtas jo žaislas, naujai supakuotas ir vėl jam pačiam padovanotas. Patikslinkit mane, kad aš esu neteisi. O praeis keleri metai, ir biudžete vėl nebus pinigų vaikams ir būsim dar kartą apmulkinti – nei PNPD, nei vaikų pinigų. Valio.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą