Prasidėjo gyventojų pajamų ir turto deklaravimas

„Deklaruoti pajamas ir turtą už 2017 metus gyventojams turėtų būti dar paprasčiau: lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia nei tvarka, nei deklaracijos forma. Atsižvelgiant į klientų poreikius, deklaravimo laikotarpiu visuose Kauno AVMI padaliniuose galios taisyklė: konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas", – teigia Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė. Su ja kalbamės apie šių metų gyventojų pajamų ir turto deklaravimą ir aktualijas.

Valstybinė mokesčių inspekcija suformavo gyventojų preliminariąsias deklaracijas. Iki kada jas reikia pateikti?

Kaip ir kiekvienais metais gyventojų pajamų deklaracijas privalu pateikti iki gegužės 2 d. Iki minėtos datos gyventojų pajamų deklaracijas turi pateikti tie asmenys, kuriems pajamų deklaracijų pateikimas yra privalomas. Gyventojai, kurie pageidauja pasinaudoti mokesčių lengvatomis, pajamas deklaruoti gali ir vėliau.

Kokios deklaravimo naujovės aktualios deklaruojant 2017 metų pajamas?

Šiemet pasipildė turtą ir pajamas deklaruoti privalančių gyventojų sąrašas. Prievolė deklaruoti 2017 m. gruodžio 31 d. turėtą turtą ir 2017 m. gautas pajamas atsirado visų biudžetinių įstaigų ir jų padalinių vadovams, jų pavaduotojams ir jų šeimų nariams, taip pat viešųjų įstaigų ir akcinių bendrovių, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė ar savivaldybė, vadovų pavaduotojams ir jų šeimų nariams. Šie pakeitimai aktualūs nedidelei daliai mokesčių mokėtojų, todėl dauguma gyventojų šiemet nesunkiai turėtų pajamas deklaruoti savarankiškai.

Kas turi teikti deklaracijas?

Pajamų deklaracijas privalo pateikti gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.). Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis NPD ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM. Žinoma, deklaruoti pajamas turėtų ir gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių.

Dažniausiai gyventojus itin domina galimybė pasinaudoti mokestinėmis lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių. Kas tai gali padaryti?

Lengvatomis gali pasinaudoti gyventojai, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, paimtą iki 2008-12-31, gyvybės draudimą, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas profesinėje ar aukštojoje mokykloje. Šiais metais apsidraudę gyvybės draudimu ar papildomai kaupiantys III pakopos pensijų fonduose 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio galės susigrąžinti nuo bendros gyvybės draudimo įmokų ir/ar įmokų į pensijų fondus išlaidų sumos, neviršijančios 2 tūkst. eurų, o dėl tokių įmokų sumokėjimo grąžintina pajamų mokesčio permokos suma bus ne didesnė kaip 300 eurų.

Mokesčių mokėtojams, pasinaudojusiems GPM lengvata, permoka bus grąžinta iki liepos 31 dienos. Be abejo, kaip ir ankstesniais metais, GPM permokos pirmiausia bus grąžinamos tiems mokėtojams, kurie teikia teisingas elektronines deklaracijas. Pernai VMI Lietuvos gyventojams grąžino daugiau nei 89 mln. eurų GPM permokos.

Ką dar svarbu žinoti turtą ir/ar pajamas deklaruojančiam asmeniui?

Svarbu, kad mokesčių mokėtojai, kurie deklaruoja mokėtiną gyventojų pajamų mokestį, jį sumokėtų iki gegužės 2 dienos.

Kokiais būdais gyventojai gali teikti deklaracijas?

Kaip ir kasmet pajamas ir turtą deklaruoti paprasčiausia internetu. E. būdu pateikti deklaraciją galima naudojantis Elektroninio deklaravimo sistema (www.deklaravimas.vmi.lt), arba išmaniesiems telefonams skirta programėle e.VMI.

Gyventojų pajamų deklaracijas taip pat galima pateikti ir atvykus į bet kurį VMI gyventojų aptarnavimo padalinį. Primename, kad atvykus svarbu turėti elektroninės bankininkystės prisijungimo duomenis arba VMI suteiktas identifikavimo priemones. Atvykstant į aptarnavimo padalinį, su savimi būtina turėti galiojantį asmens dokumentą.

Šiais metais raginame gyventojus vadovautis patarle „Ką gali daryti tuoj, niekad nesakyk – rytoj" ir nelaukti paskutinės dienos bei deklaracijas jiems patogiausiu būdu pateikti anksčiau.

Deklaruodami pajamas gyventojai taip pat gali skirti paramą norimai organizacijai, meno kūrėjui ar politinei partijai. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Svarbu žinoti tai, kad gyventojo skirta parama pasirinktą organizaciją, meno kūrėją ar politinę partiją pasieks tik tokiu atveju, jei gyventojas bus pateikęs visas reikiamas deklaracijas. Priešingu atveju gyventojo prašymas nebus įvykdytas, o pinigai liks valstybės biudžete.

Paramą gyventojai gali skirti keliems gavėjams, svarbu pildant formą FR0512 nurodyti, kokia dalis paramos nukeliaus konkrečiam paramos gavėjui. Skiriama paramos dalis negali viršyti 2 proc.

Prašymą gyventojas gali pateikti tik asmeniškai arba per įgaliotą atstovą. Yra pasitaikę atvejų, kai gyventojų prašymai buvo pateikiami jiems nieko nežinant. Dėl šios priežasties pluoštais teikiami prašymai nebus nagrinėjami.

Pernai daugiau nei 24,3 tūkst. Alytaus apskrities gyventojų paramai skyrė per 565,2 tūkst. eurų, iš jų 26,8 tūkst. Eur politinėms partijoms.

Koks praėjusiais metais buvo gyventojų aktyvumas deklaruojant pajamas?

Praėjusiais metais Alytaus apskrityje sulaukėme 66,5 tūkst. Gyventojų pajamų deklaracijų. Džiugu, kad 99,07 proc. gyventojų deklaraciją e. būdu. Praėjusiais metais VMI iš viso sulaukė apie 1,4 mln. pajamų ir turto deklaracijų, 96 proc. jų buvo pateikta el. būdu. Alytaus regione 33,2 tūkst. gyventojų grąžinta 3,8 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą