Nuotraukos autorius: V.Balkūno nuotr.

VMI skelbia žinią: žemės mokestį mokės ne visi

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (VMI) penktadienį informavo, kad gyventojams bei įmonėms Elektroninio deklaravimo sistemoje jau pateiktos žemės mokesčio deklaracijos. Tiems žemės savininkams, kurie nėra VMI elektroninių paslaugų vartotojai, žemės mokesčio deklaracijos siunčiamos klasikiniu paštu ir adresatus jos pasieks iki lapkričio 1-osios. Žemės mokestį privačios žemės savininkai šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 dienos. VMI duomenimis, iš viso šalyje yra per milijoną žemės mokesčio mokėtojų, tačiau dėl savivaldybių nustatytų lengvatų šį mokestį mokės ne visi žemės savininkai, o 717,7 tūkst. gyventojų ir įmonių. Jie šiais metais turėtų į savivaldybių biudžetus sumokėti apie 40,28 mln. eurų žemės mokesčio: gyventojai – apie 34,32 mln. eurų ir beveik 6 mln. eurų – įmonės ir kiti juridiniai asmenys.

„Lyginant su praėjusiais metais daugumoje savivaldybių padidėjo žemės mokestis. Taip yra todėl, kad Registrų centras šiemet perskaičiavo žemės sklypų mokestines vertes, kurios galios ateinančius penkerius metus. Tačiau, žemės mokesčio suma priklauso ir nuo kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytų žemės mokesčio tarifų. Pastarieji svyruoja nuo 0,01 iki 4 procentų, – sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė. Ji atkreipė dėmesį ir į pasibaigusį pereinamąjį laikotarpį: „Tuo pačiu būtina paminėti, kad šiais metais, atnešusiais ypač daug bėdų žemdirbiams, dėl sausros buvo paskelbta ekstremali situacija. Todėl nemažai savivaldybių tarybų, turinčių teisę savo biudžeto sąskaita sumažinti žemės mokestį arba visai nuo jo atleisti, priėmė papildomas žemės mokesčio lengvatas.“

Primenama, kad žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo pirmąjį pusmetį, o jei antrąjį pusmetį – tuomet žemės mokestis turės būti mokamas nuo kitų metų. VMI ragina žemės mokesčio mokėtojus mokestį sumokėti laiku – iki lapkričio 15-osios. Praleidus terminą už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai. Kai žemės mokestis mokamas už kitą asmenį, būtina nurodyti žemės savininko duomenis – vardą, pavardę ir asmens kodą.

Gyventojas, turintis finansinių sunkumų ir negalintis sumokėti žemės mokesčio laiku, gali kreiptis į VMI ir susitarti dėl galimybės žemės mokestį mokėti dalimis jam patogiu grafiku ir priimtinu atsiskaitymo terminu.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą