Nuotraukos autorius: M.Patašius

Verslo liudijimą turinčiai vertėjai „Sodra“ užminė mįslę – atsakymas pravers daug kam

Pagal verslo liudijimą dirbanti Edita (asmuo redakcijai žinomas- red. past.) – susirūpinusi. Visada iš anksto susimokanti „Sodros“ mokesčius šįkart ji nebežino kaip elgtis, mat sumokamai sumai įtakos turi tai, ar moteris ateityje ir toliau papildomai kaups pensijai. Nors priimti sprendimą ji gali iki liepos pradžios, Editai iškilo klausimas: kaip, jei ši už verslo liudijimą būtų sumokėjusi iš anksto, o paskui atsisakytų kaupti pensijai, „Sodra“ pasielgtų su permokėtais mokesčiais.

Nežino, kaip elgtis

Edita pasakojo kartais uždarbiaujanti papildomai ir verčianti įvairiausius tekstus iš anglų ir rusų kalbų, o kad tokia veikla būtų galima užsiimti teisėtai, reikalingas verslo liudijimas. Jį išsiimant reikia susimokėti atitinkamus mokesčius, o juos, kaip pabrėžė skaitytoja, siekiant išvengti problemų, ji visada susimokanti iš anksto. Šįsyk veslo liudijimą Edita pasakojo išsiėmusi beveik metams, nuo vasario iki lapkričio vidurio, tačiau kortas kiek sumaišė šiuo metu itin aktualus klausimas, susijęs su papildomu pensijų kaupimu. „Verslo liudijimo skaičiuoklėje pateikiamas klausimas dėl pensijų kaupimo ir siūlomi trys atsakymo variantai: nedalyvauju pensijos kaupime, dalyvauju pensijos kaupime ir moku 1,8 proc. įmokų, dalyvauju pensijos kaupime ir moku 3 proc. įmokų. Kol kas aš dalyvauju antrosios pakopos pensijos kaupime ir moku 3 proc. įmokų nuo atlyginimo, todėl „Sodros“ skaičiuoklėje taip ir nurodau. Tačiau mano verslo liudijimas galios iki lapkričio pabaigos, o iki liepos aš dar turiu laiko ir galimybę atsisakyti dalyvauti šiame pensijos kaupime, ką, beje, ir planuoju padaryti“, – lrytas.lt sakė ji. Pagrindinė problema, anot Editos, yra ta, kad ji tarsi avansu „Sodrai“ susimokanti už tai, už ką nuo liepos galimai jai mokėti nebereikės, jei ji atsisakytų pensijai kaupti papildomai. „Jei verslo liudijimo skaičiuoklėje nurodau, kad dalyvauju pensijos kaupime ir moku 3 proc. įmokų, už šias dienas turėčiau „Sodrai“ sumokėti 22,01 Eur VSD įmoką. Jei nurodau, kad nedalyvauju pensijos kaupime, ši įmoka – 16,37 Eur. Skirtumas tarp įmokų – 5,64 Eur. Suma atrodo nedidelė, bet ji proporcingai didėja, jei pagal verslo liudijimą dirbama daugiau dienų“, – skaičiavo skaitytoja.

Užskaitys kaip permoką

„Sodros“ komunikacijos vadovas Saulius Jarmalis ramino. „Jeigu veikla pagal verslo liudijimą toliau bus nevykdoma, tai permoka, pateikus prašymą, bus grąžinta“, – sakė jis. Tiesa, anot S.Jarmalio, jei gyventojas toliau vykdys veiklą pagal verslo liudijimą, permoka bus įskaityta kaip socialinio draudimo įmoka ateities laikotarpiui.

Raminta Rakauskė

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą