Penktadienį Alytuje vyks tvaraus verslo konferencija: ką specialistai patars savo nišos ir konkurencingumo siekiančiam regionui?

Lietuvos ekonominė padėtis, remiantis statistiniais rodikliais, yra „aukso amžiuje", tačiau regionų atskirties problema vis dar išlieka aktuali. Kaip įveikti regionų konkurencingumo iššūkį ir koks planas tinkamiausias Alytaus kraštui, rugsėjo 13 d. bus diskutuojama konferencijoje „Žalioji strategija verslui".

Kokį receptą lėtėjant ekonomikai siūlo specialistai?

Nors bendrasis vidaus produktas (BVP) Lietuvoje auga – 2019 m. pirmąjį pusmetį Lietuvos BVP sudarė 22,7 mlrd. Eur, o tai yra net 4 proc. daugiau nei 2018 m. pirmąjį pusmetį, naivu būtų tikėtis, kad blogėjančios nuotaikos tarptautinėje arenoje neturės jokios įtakos ateityje. Tiek Pasaulio banko, tiek Europos Komisijos atnaujintos prognozės rodo, kad pasaulio ekonomikos padėtis darosi mažiau palanki. Numatoma, kad šiais metais pasaulio ekonomika augs lėčiau, nei buvo tikimasi anksčiau. Kaip ekonomikos lėtėjimas paveiks Lietuvą, o taip pat ir Alytaus regioną, kuris jau dabar susiduria su stringančio investicijų pritraukimo, užimtumo, senstančios visuomenės problemomis?

Žaliosios politikos instituto prezidentas Remigijus Lapinskas sako, kad emigracijos, neigiamo demografinio balanso bei netolygaus regionų vystymosi problemos yra vienos opiausių ir nedelsiant turi būti sprendžiamos, ypač lėtėjančio ekonomikos augimo kontekste. „Regionams ypač svarbus konkurencingumo augimas, kuris skatintų naujų darbo vietų kūrimąsi, gyvenimo sąlygų gerėjimą, naujas investicijas. Tačiau šių tikslų pasiekimui, regionams reikalinga praktinė pagalba, todėl Žaliosios politikos instituto iniciatyva organizuojame regionines konferencijas, kurių tikslas – skatinti žmonių verslumą, smulkaus ir vidutinio verslo plėtrą ne didžiuosiuose šalies miestuose, o regionuose. Artimiausias mūsų renginys – Alytaus regione. Rugsėjo 13 d. vyksiančioje konferencijoje „Žalioji strategija verslui" ieškosime būdų, kaip išnaudoti šio krašto potencialą ir pritraukti tvarias investicijas" – teigia Remigijus Lapinskas.

Konferencijos organizatorių teigimu, renginyje susitiks įvairių sričių ekspertai – ekonomikos ir finansų specialistai, savivaldos atstovai, verslininkai bei tvaraus verslo konsultantai – ir svarstys, kaip įveikti regionų konkurencingumo iššūkį. Vienas jų - Luminor banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, žadantis pristatyti tankėjančio pasaulio ekonomikos pulso tendencijas ir kartu su dalyviais ieškoti būdų, kaip Alytaus kraštui nelikti proveržio paraštėse.

 Patirtimi dalinsis ir lietuviško verslo inovatoriai, ir svečiai iš užsienio

Iš Alytaus kilusi Žaliosios politikos instituto direktorė Ieva Budraitė atkreipia dėmesį, kad norėdami išlikti regionai turi identifikuoti savo konkurencinius pranašumus, ieškoti dar neišnaudotų nišų, tačiau kad ir kuri kryptis būtų pasirinkta, svarbiausia išlaikyti aplinkos, visuomenės ir verslo interesų derinimo ir balanso išlaikymo. „Būtent todėl konferencijoje kviečiame kalbėti žalio bei socialiai atsakingo verslo atstovus, pasidalinti savo gerosios praktikos patirtimi, kai sugebama ne tik išvystyti pelningą verslo modelį, bet kartu ir prisidedama sprendžiant ekologines ir socialines problemas." – pasakoja Ieva Budraitė.

Renginyje bus galima išgirsti unikalią šiaudinių skydų statybos technologiją atradusio verslininko, bendrovės Ecococon vadovo Marius Tarvydo, patirtį - jis papasakos kaip pastatyti aukštus energinio naudingumo reikalavimus atitinkantį, itin šiltą ir be rekuperatoriaus „kvėpuoti" sugebantį namą, o taip pat atsakys, ar įmanoma, kad šiaudinis namas būtų kelių aukštų, atlaikytų bet kokį stogą, nedegtų ir jo nenupūstų joks vilkas.

Renginyje viešės ir svečias iš Suomijos, Janne Harjunpää, atstovaujantis įmonę Baltic Bioethanol dirbančią su pažangia biodegalų gamyba ir planuojančią investuoti Lietuvoje - jie pristatys savo technologiją ir projektą, bei ko reikia, kad savo gamyklai steigti pasirinktų konkretų mūsų šalies rajoną.

Viena iš konferencijos sesijų bus skirta mažiau taršaus transporto temai. Renginyje apie elektromobilių ypatybes ir plėtros perspektyvas kalbės lietuviškos įmonės Elinta, gaminančios galios sistemas elektromobiliams ir jų įkrovimo stoteles, vadovas Laurynas Jokužis. Svečias iš Lenkijos Szczecino universiteto, prof. Stanislw Iwan pristatys sprendinius miestams, siekiantiems mažinti krovinio transporto srautus, o kartu ir išto kylančias problemas - oro ir triukšmo taršą, eismo apkrovas, poveikį gyventojų sveikatai.

Už renginio organizavimą atsakinga Ieva Budraitė teigia, kad konferencijos temų spektras ir pranešėjų kalibras patenkins plačios auditorijos poreikius: „Konferencijoje kalbėsime ne vien apie ekonomiką, atsinaujinančią energetiką ar transporto sektoriaus iššūkius. Dėmesio bus skiriama ir ekologinio ugdymo tematikai. Mūsų partnerių - Alytaus Piliakalnio progimnazijos direktorė Regina Špukienė dalinsis savo įžvalgomis, ko reikia, kad jaunąją kartą įkvėptume tvarios plėtros alternatyvoms, o patį rengininį savo patalpose mielai sutikę priimti Alytaus kolegijos atstovai pristatys turimą atsinaujinančios energetikos bazę ir studijų procese naudojamas lazerines technologijas. Norisi atkreipti dėmesį, kad tai išskirtinis renginys, kuriame galima ne tik pagilinti savo žinias ir kompetencijas, bet ir užmegzti naudingų kontaktų", pataria I. Budraitė.

Dalyvauti konferencijoje „Žalioji strategija verslui" kviečiami verslo, savivaldos, nevyriausybinių organizacijų atstovai bei visi besidomintys inovacijomis ir žaliosiomis idėjomis.

Renginys nemokamas, tačiau registracija būtina. Išsami informacija ir renginio programa www.zaliojistrategija.lt.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą