Pavasarį – CIRKAS!

Alytaus kultūros centre pavasaris pasižymės ypatingomis spalvomis. Čia po trumpos pertraukos sugrįš ir įvyks jubiliejinis X-asis tarptautinis cirko festivalis-konkursas. Jo metu, kovo 28–29 dienomis, alytiškiams įspūdingus pasirodymus demonstruos ir konkurse dėl nugalėtojo vardo varžysis net 11 cirko kolektyvų – apie 70 atlikėjų iš Prancūzijos, Šveicarijos, Danijos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos ir Lietuvos. Konkursantus vertins tarptautinė komisija.

Festivalis bus ypatingas ne tik žiūrovams, bet ir jo dalyviams, kadangi cirko žanro atstovai ne taip dažnai turi galimybę susitikti su kolegomis ir pasitikrinti savo jėgas bei parodyti kūrybiškumą. Festivalio programoje numatytos kūrybinės dirbtuvės, kuriose festivalio dalyviai bei žiūrovai turės galimybę susipažinti su šiuolaikiniu cirku.

Festivalis-konkursas

Konkurso dieną dalyvius vertins žiuri komisija, sudaryta iš kompetentingų cirko meno atstovų, ekspertų ir kitų scenos meno žanrų profesionalų: žiuri komisijos pirmininko, cirko kritiko, istoriko, žurnalisto, artisto Alvido Jancevičiaus, prancūzų cirko artisto, šiuolaikinio cirko atstovo Stéphane Dutournier, ilgamečio „Cirkus Fabrikken“ ir „Salling circus Kids“ meno vadovo Einar Trie (Danija), buvusio ilgamečio liaudies cirko kolektyvo „Alytus“ artisto, verslininko Romo Jurgelevičiaus, buvusios ilgametės Rygos valstybinio nacionalinio cirko direktorės Lolitos Lipinskos, kino ir teatro režisieriaus Arvydo Kinderio.

Kovo 28 d. 13 ir 17 val. konkurso komisija vertins cirko kolektyvų programas, atlikėjų pasirodymų profesionalumą, atliekamo numerio sudėtingumą ir bendrą vaizdą.

Kovo 29 d. 15 val. finaliniame festivalio renginyje pasirodys geriausi atlikėjai, vyks nugalėtojų apdovanojimai.

Išlaisvėjęs ir mažiau suvaržytas cirkas

Šiuolaikinis cirkas – itin retas svečias Alytuje. Festivalio organizatoriai jubiliejiniams Alytaus cirko festivalio metams pažymėti parengė itin lauktą dovaną – pristatys šiuolaikinį cirką. Šio žanro ištakos – klasikinis cirko žanras, tačiau jis, kaip šiandieninio jaunuolio atspindys – išlaisvėjęs, mažiau suvaržytas ar disciplinuotas.

Festivalio organizatoriai – Alytaus kultūros centras – džiaugiasi ne tik ilgamečiais partneriais, bet ir naujomis pažintimis, kurios cirko festivalį papildo, augina. „Pažinties su šokio kritiku, gerai žinomu kultūros vadybininku Audroniu Imbrasu dėka galime auginti cirko festivalį, pakviesdami prancūzų profesionalų trupę „La main s‘affaire“, kurie ne tik dalinsis savo patirtimi su jaunaisiais cirko artistais, bet ir demonstruos įspūdingus, Alytuje tikrai dar nematytus profesionalius pasirodymus. Tokie artistai retai lankosi mažose šalyse, tačiau su mūsų partnerių – šiuolaikinio cirko asociacijos, Tulūzos cirko centro „La Grainerie“, Lietuvos kultūros tarybos ir Alytaus miesto savivaldybės – pagalba jaunieji talentai ir festivalio žiūrovai turės galimybę pažinti šiuolaikinį cirką iš labai arti“ – pasakojo Kultūros centro direktorė Klaudija Aleksandravičiūtė.
Naujai tęsiamos cirko tradicijos šiandien
Pasak projekto ir cirko studijos „Dzūkija“ būrelio vadovo Alberto Chazbijavičiaus, tarptautinis cirko festivalis – tęsiama sena tradicija, gyvuojanti nuo 1990 m. Alytus jau nuo seno pasižymėjo talentingais cirko artistais – vienu metu čia gyvavo net 2 liaudies ir mėgėjiško cirko kolektyvai, kurie skynė laurus tarptautiniuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje. Cirko konkurso pagrindiniai idėjos puoselėtojai yra kultūros centro cirko studija „Dzūkija“, kurios artistai yra tarptautinių festivalių-konkursų laureatai, dažnai puošiantys Alytaus miesto renginius. Šiam festivaliui-konkursui jie taip pat intensyviai ruošia ne vieną įspūdingą numerį, tad alytiškius kviečiame ne tik pažiūrėti profesionalių užsienio svečių pasirodymų , bet ir palaikyti savo miesto jaunuosius artistus.
Visi alytiškiai ir miesto svečiai kviečiami jau kovo 28–29 d. susipažinti su cirku iš arti, palaikyti savus artistus ir pasimėgauti neeiliniu reginiu mūsų mieste!
Festivalio bilietus platina „Ticket market“ ir Alytaus kultūros centro bei miesto teatro bilietų kasos.
Festivalio bilieto kaina 11 eur. (kaina už visus festivalio renginius).

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą