Nuotraukos autorius: Lithuanian in USA

Receptas ir kelios paslaptys, kaip kepti legendinį Kuršėnų vyniotinį

Pagaminti Kuršėnų vyniotinį tikrai nėra labai sudėtinga, tereikia žinoti keletą dalykų, kur nesuklysti jį gaminant.  

Kad biskvitas iškeptų purus, reikia gerai išplakti kiaušinių trynius ir labai atsargiai sumaišyti su išplaktais kiaušinių baltymais.  

Taip pat kepant biskvitą patikrinkite kaip jis kepa maždaug po 9 minučių, kadangi kiekviena orkaitė šiek tiek skiriasi, vienos su vėjeliu, kitos be, todėl biskvito kepimo laiką rekomenduočiau sekti individualiai.  

Varškę šiam vyniotiniui galite rinktis ir kreminę. Mano naudota varškė buvo nei per šlapia, nei per sausa, tad įdarui tiko kuo puikiausiai. 

Kuršėnų vyniotinis 

Reikalingi produktai  

Biskvitui: 

4 kiaušiniai, 

4 valg. š. cukraus, 

4 valg. š. miltų, 

1 žiupsnis druskos. 

Kremui: 

180 g varškės (riebesnės), 

180 g sviesto (kambario temperatūros), 

180 g saldaus sutirštinto pieno (naudokite šiek tiek mažiau nei pusę indelio), 

1 arb. š. vanilinio cukraus. 

Kaip gaminti 

Orkaitę įkaitiname iki 180 C. 

Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. 

Kiaušinio trynius sumaišome su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, plakame apie 3 min., kol masė pabąla. Per sietelį į tešlą įsijojame miltus, pirmiausia 1/3 miltų, tada pamažu įsijojame ir įmaišome likusią dalį. 

Kitame dubenyje į kiaušinių baltymus įberiame druskos ir plakame, kol apvertus indą baltymai iš jo nekrenta. Išplaktus baltymus lėtai ir atsargiai sumaišome su kiaušinių tryniais (naudojame šaukštą ar mentelę). 

Ant orkaitės skardos patiesiame kepimo popierių, gerai prispaudžiame šonus. Aš naudojau 44 x 29 cm orkaitės skardą. Tešlą supilame ant orkaitės skardos, išlyginame paviršių.  

Biskvitą kepame įkaitintoje orkaitėje 10-12 min. Po to išimame iš orkaitės, apverčiame ant virtuvinio rankšluostėlio. Nuo biskvito atsargiai nuimame kepimo popierių. Tada biskvitą suvyniojame į virtuvinį rankšluostėlį (vyniojame nuo pat kraštelio) ir paliekame visiškai atvėsti. 

Kremui viename dubenyje išplakame sviestą su kondensuotu pienu ir vaniliniu cukrumi naudodami elektrinį plaktuvą. Plakame kelias minutes, kol gauname kreminę masę. Varškę pertriname per sietelį, sudedame į dubenį su sviestu, išplakame. 

Išvyniojame biskvitą, ant jo tolygiai užtepame kremą ir susukame į ritinį. Vyniotinį perkeliame ant lėkštės ir dedame į šaldytuvą bent 2 valandoms. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra.  

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą