„Gerumo žvaigždė“ – tai jau penkioliktą kartą, nuo 2007 metų, organizuojama socialinė paramos akcija

Kalėdinė paramos akcija „Gerumo žvaigždė“ – tai jau penkioliktą kartą, nuo 2007 metų, organizuojama socialinė paramos akcija, kuri šiais metais bus skirta ALYTAUS AUTIZMO ASOCIACIJAI „LIETAUS VAIKAI“.

Šeimos, auginančios autistiškus vaikus, išgirsta daugybę spėliojimų apie autizmo reiškinį ir jo paplitimą, bet faktas, kad šis sutrikimas yra dažnesnis už tokias ligas kaip diabetas ar vėžys. Šiandien Lietuvoje yra apie 10 tūkst. autistiškų vaikų, Alytuje oficialiai jų fiksuojama apie 50, tačiau akivaizdu, jog jų yra daug daugiau. Vien į Alytaus autizmo asociaciją „Lietaus vaikai“ kreipiasi pagalbos daugybę šeimų, kurios dar neturi ar sąmoningai vengia autizmo diagnozės, bet puikiai suvokia, kad kuo anksčiau bus dirbama su vaiku, tuo geresnių rezultatų bus galima tikėtis ateityje. Kad ir kokios milžiniškos tėvų pastangos bebūtų, deja jų neužtenka, o švietimo, medicinos, socialinių paslaugų sistema per 30 metų mažai tepasistūmėjo spręsdama autizmo problemas.

Kita problema – visuomenės primetama stigma. Lietuvoje šeimos, auginančios neįgalius vaikus, patiria daug psichologinių, socialinių ir ekonominių sunkumų. Dažnai žemas sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų ir ugdymo paslaugų prieinamumas sąlygoja tai, kad vienas iš tėvų turi prižiūrėti vaiką visą ar bent dalį dienos, dėl to netenkama darbo. Ne paslaptis, kad šeimos biudžetą tuština ir brangios privačios paslaugos, o kur dar lėtinis nuovargis, stresas.

Ir visgi, kad ir kokia sudėtinga, didelė, kompleksiška problema tai būtų, gerai yra tai, jog ankstyvosios terapijos turi teigiamą poveikį vaikų raidai. Judėjimas – pats natūraliausias ir mažiausiai kainuojantis ugdymo, gydymo ir poilsio būdas, teikiantis teigiamas emocijas. Tinkamai parinktas fizinis aktyvumas gali padėti vaikams ugdyti įvairias kompetencijas. Jei fizinio aktyvumo metu vaikas jaučia pasitenkinimą, veikia susidomėjęs motyvuotai, tuomet gerėja ir psichinė jo sveikata.

Autistiški vaikai dažnai neturi galimybės kartu su visais aktyviai užsiimti sportu. Tai yra didelis praradimas, nes reguliariai atliekant fizinę veiklą, vaikai atranda naujų judesių, kurie padeda surasti tinkamų emocinės iškrovos būdų. Tiksliai parinkus priemones, galima ugdyti vaikų savireguliaciją, modeliuoti elgesį, skatinti aplinkos ir žmonių pažinimo procesą, kognityvinių funkcijų lavinimą, o visai tai padeda vaiką sėkmingai įtraukti į visuomenę.

Fizinio aktyvumo reikšmė vaiko ugdyme, yra neabejotinai viena efektyviausių  priemonių ir tai gali patvirtinti šeimos auginančios autistiškus vaikus. Tuo įsitikino ir Alytaus autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ specialistai, įgyvendindami projektines veiklas, remiamas Alytaus miesto savivaldybės specialiosios sveikatos stiprinimo programos lėšomis. Buvo pasirinktas pažangus metodas – logoterapiją papildyti aktyvia veikla, judesiu. Tokie užsiėmimai pasirodė daug efektyvesni ir sėkmingesni, o vaikams įdomesni. Dėl šios patirties Alytaus „Lietaus vaikai“ išsikėlė tikslą, stiprinti paslaugų spektrą ir kokybę fizinio aktyvumo srityje. Tam reikalinga ne tik specialistų komanda, bet ir įvairios priemonės. Supynės, laipynės, karstynės ir kiti įrenginiai skatinantys judrumą yra ne mažiau svarbūs nei specialistų darbas, nes vaikai turi išmokti judėti ir sportuoti ne tik užsiėmimų metu, bet ir leidžiant laisvalaikį dienos centre. Išmokti užsiimti tikslinga, naudinga veikla yra vienas didžiausių tikslų ruošiant vaiką būti kuo savarankiškesniu ateityje.

UAB „Lankava“ kolektyvas kviečia savo klientus prisidėti prie ALYTAUS AUTIZMO ASOCIACIJOS „LIETAUS VAIKAI“  ir padėti įsigyti kūno lavinimo įrenginius, ypatingai naudingus autistiškiems arba kitus sutrikimus turintiems vaikams ugdyti, kurie ne tik lavina kūno pajautimą erdvėje, bet ir veikia kaip atsipalaidavimo, nusiraminimo priemonės, o svarbiausia – skatina vidinę motyvaciją atlikti užduotis. Įsigyti minėtus įrenginius – didelė, bet bendromis pastangomis pasiekiama svajonė. Pirkdami parduotuvėje „Lankava“ akcijos ženklu pažymėtas prekes, dalį pinigų skiriate paramos fondui.

Kalėdinė paramos akcija vyksta nuo lapkričio 3 iki gruodžio 24 dienos.

Dėkojame už Jūsų gerumą!

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą