Atsisveikinome su Alytaus rajono garbės piliečiu Antanu Kmieliausku

 

Palydėjome Anapilin Alytaus rajono garbės pilietį, tapytoją, skulptorių, grafiką, profesorių, Lietuvos nacionalinės premijos laureatą Antaną Kmieliauską. Jis paliko mums meno kūrinius ir prisiminimus apie save, kaip apie nuoširdų, mylintį, kilnų žmogų.
Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas dėl skaudžios netekties išreiškė užuojautą šeimai ir bendražygiams, palinkėjo stiprybės ir susitelkimo. A. Kmieliausko laidotuvėse dalyvavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pranskevičius, Butrimonių seniūnas Algirdas Jusas, Butrimonių gimnazijos direktorius Valdas Valvonis, pedagogė, buvusi mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Genovaitė Žiurinskienė. A. Kmieliauskas mirė rugpjūčio 31 d., šeštadienį, eidamas 88-uosius metus.
Menininkas glaudžiai susijęs su Butrimonimis – gimė netoli Butrimonių Olendernės kaime, mokėsi Butrimonių pradžios mokykloje ir progimnazijoje, pirmieji kūriniai buvo sukurti gimtajai Butrimonių bažnyčiai. A. Kmieliauskas visą gyvenimą palaikė ryšius su mokykla, dalyvavo jos renginiuose. 2010 m. Simne atidengtas A. Kmieliausko sukurtas paminklas Motina po pasaulį išblaškytiems krašto vaikams, partizanams, žuvusiems, nukankintiems, sušaudytiems, ištremtiems.
Didžioji A. Kmieliausko kūrybos dalis, ypač religinė dailė, ilgą laiką buvo nepelnytai ignoruojama. Savito braižo dailininko kūryba, pagrįsta ir fundamentaliomis klasikinio ir modernistinio Europos meno tradicijomis, yra reikšminga mūsų dailės ir apskritai lietuvių kultūros dalis.
Savo tėvynei, jos kultūrai jis nuveikė nenusakomai daug. Šis unikalus dailininkas – įvairių meno sričių ir šakų kūrėjas, mąstytojas ir dėstytojas, išleidęs į gyvenimą ištisą būrį dailininkų. Plati ir turtinga jo kūryba – apie 30 paveikslų, freskos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Dauguose, Rainiuose, apie 400 ekslibrisų, kelios dešimtys grafikos lakštų, apie 80 skulptūrų. A. Kmieliauskas yra surengęs ne vieną personalinę parodą, dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje, už darbus apdovanotas reikšmingais apdovanojimais, Lietuvos nacionalinė premija skirta 1991 m.
Antanui Kmieliauskui Alytaus rajono garbės piliečio vardas suteiktas savivaldybės tarybos sprendimu 2008 metais.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą